Hyppää sisältöön

Mustien aseistautunut joukko esitti viranomaisille uhkavaatimuksen Yhdysvalloissa – Black Lives Matter -protesteissa mellakoitiin ja ammuskeltiin

Louisvillessa NFAC-ryhmä vaatii vastauksia nuoren mustan naisen kuolemasta. Seattlessa mellakoitsijat ja poliisi ottivat yhteen.

NFAC:n johtaja Grand Master Jay johti joukkoaan Louisvillessa 25. heinäkuuta. Kuva: Brett Carlsen / AFP
Mikko Leppänen

Yhdysvalloissa järjestettiin lauantaina useilla paikkakunnilla mielenosoituksia poliisiväkivaltaa ja rasismia vastaan. Osa protesteista muuttui väkivaltaisiksi.

Suuri joukko aseistautuneita ja puolisotilaallisesti pukeutuneita mustaihoisia mielenosoittajia marssi muodostelmassa Louisvillen keskustassa Kentuckyn osavaltiossa.

NFAC-nimellä tunnettu ryhmä vaati oikeutta Breonna Taylorille. Hän oli 26-vuotias mustaihoinen ensihoitaja, joka kuoli maaliskuussa poliisin luoteihin, kun huumetutkijat tekivät ratsian hänen kotiinsa Louisvillessa.

Kolme siiviiliasuista poliisia joutui asunnossa tulitaisteluun Taylorin poikaystävän kanssa. Poikaystävä kertoi luulleensa, että joku murtautuu huoneistoon. Yksi poliiseista haavoittui.

NFAC haluaa nyt viranomaisilta selvityksen Taylorin kuolemaan liittyvistä tapahtumista. Joukon johtaja Grand Master Jay sanoi, että viranomaisilla on neljä viikkoa aikaa antaa vastauksia. Ryhmä tehosti vaatimustaan uhkaavilla iskulauseilla.

Oikealta nimeltään Grand Master Jay on John Fitzgerald Johnson.

Mielenosoittaja kantoi asetta, jonka koteloon oli kirjoitettu poliisin surmaamasta Breonna Taylorista muistuttava kommentti, Louisvillessa 25. heinäkuuta. Kuva: Brett Carlsen / AFP

Poliisit eivät löytäneet Breonna Taylorin kotoa huumeita eivätkä etsimäänsä henkilöä. Yksi ratsiaan osallistuneista poliiseista sai potkut ja kaksi muuta on poliisin hallinnollisten toimien kohteena. Rikossyytteitä Taylorin kuolemasta ei ole nostettu.

Taylorin kuolema on noussut yhdeksi yhdistäväksi kysymykseksi poliisiväkivaltaa ja rasismia vastustavissa mielenosoituksissa Yhdysvalloissa.

Louisvillen poliisin mukaan kolme NFAC-ryhmän jäsentä haavoittui eilisessä protestissa, kun osallistujan ase laukesi vahingossa.

Pienempi joukko aseistautuneita vastamielenosoittajia kokoontui myös lauantaina Louisvillessa. Poliisi piti ryhmittymät erossa toisistaan.

NFAC nousi julkisuuteen 4. heinäkuuta, kun he kokoontuivat lähellä Atlantaa. Tuolloin ryhmä vaati, että Konfederaation johtajia esittävä muistomerkki pitää poistaa Stone Mountain Parkista. Kansalaisoikeusaktivistit pitävät suurta kallioveistosta rasismin muistomerkkinä.

Seattlessa yli 20 poliisia loukkaantui mellakassa

Seattlessa Washingtonin osavaltiossa järjestettiin eilen kaupungin suurin Black Lives Matter -mielenosoitus viikkoihin.

Protesti muuttui mellakaksi, kun jotkut tuhansista marssijoista alkoivat sytyttää tulipaloja, rikkoa ikkunoita ja vahingoittaa autoja.

Poliisi taltutti mielenosoittajia pippurisuihkeella Seattlen mielenosoitusten aikana lauantaina 25. heinäkuuta. Kuva: David Ryler / AFP

Ainakin 21 poliisia loukkaantui, kun mellakoitsijat heittelivät heitä kivillä ja tiilillä. Poliisi käytti tainnutuskranaatteja, pippurisumutetta ja kyynelkaasua mellakoitsijoiden taltuttamiseksi.

Poliisi kertoi lauantai-iltana, että protestien yhteydessä oli pidätetty 45 henkilöä.

Texasissa ja Coloradossa ammuskeltiin

Texasin Austinissa yksi ihminen kuoli ammuskelussa Black Lives Matter -mielenosoituksessa. Väkijoukkoon tunkeutui auto (siirryt toiseen palveluun) ja kun mielenosoittajat lähestyivät autoa, autossa ollut henkilö ampui mielenosoittajia. Ammuskelussa loukkaantunut mielenosoittaja kuoli myöhemmin sairaalassa. Poliisi on pidättänyt epäillyn.

Coloradon osavaltiossa ainakin yksi mielenosoittaja haavoittui, kun toinen protestoija yritti ampua väkijoukon läpi ajanutta autoa rasismin vastaisessa mielenosoituksessa Denverin lähellä. Mielenosoittajat rikkoivat myös oikeustalon ikkunoita ja sytyttivät toimistoon tulipalon.

Kuljettaja ei ajanut kenenkään päälle. Poliisi hinasi hänen autonsa pois ja tutkii tapausta.

Mielenosoittajat kantoivat poliisin surmaamien mustien kuvia kulkueessa Aurorassa, Coloradossa 25. heinäkuuta. Kuva: Michael Ciaglo / AFP

Myös Oregonin osavaltiossa sijaitsevassa Portlandissa mielenosoitus muuttui mellakaksi, kun protestoijat yrittivät kaataa oikeustalon ympärille pystytettyjä esteitä. Poliisi ampui kyynelkaasua mielenosoittajien joukkoon.

Presidentti Donald Trumpin Portlandiin kiistanalaisesti lähettämät liittovaltion viranomaiset auttoivat paikallista poliisia mielenosoituksen hajottamisessa.

Kuukausia kestänyt poliisiväkivallan ja rasismin vastainen protestiaalto sai alkunsa, kun mustaihoinen George Floyd kuoli toukokuun loppupuolella pidätystilanteessa Minneapolisissa. Poliisi painoi polvellaan Floydin niskaa noin yhdeksän minuutin ajan.

Päivitys 27.8.2020 kello 8.50: Juttuun on päivitetty tieto Austinin ammuskelusta Texasissa, jossa autossa ollut henkilö ampui mielenosoittajia. Poliisi on pidättänyt epäillyn. Poliisi kertoi alunperin, että alustavien tietojen mukaan kivääriä kantanut mies olisi ampunut autossa ollutta henkilöä.

Lisää aiheesta:

Ainakin yksi ihminen kuoli tulituksessa Black Lives Matter -protestissa Kentuckyn Louisvillessä

George Floydin taposta syytetty poliisi tänään oikeuden eteen – epäillään myös äänestäneen laittomasti republikaaneja

George Floydin kuolemasta syytettyjen poliisien oikeudenkäynti alkaa ensi maaliskuussa – Tuomari: Oikeudenkäynti saatetaan siirtää pois Minneapolisista

Suosittelemme sinulle