Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten kansanedustaja kutsui ministereitä "perserei'iksi" – politiikan tutkija: Peltokankaan alatyylinen kommentti rikkoi hyvän maun rajat

Kansanedustaja Mauri Peltokangas tuohtui, kun ministerit eivät hänen mielestään esittäneet pahoitteluja perussuomalaisten vaalipäällikön epäillystä murhayrityksestä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas eduskunnan täysistunnossa 5. kesäkuuta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
STT,
Ari Vihanta

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan kansanedustaja Mauri Peltokankaan (ps.) Facebook-kommentti, jossa Peltokangas kutsuu pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ministereitä "säälittäviksi perserei'iksi", ei anna aihetta seuraamuskeskustelulle perussuomalaisten eduskuntaryhmässä.

– En katso kynnyksen eduskuntaryhmän seuraamuskeskustelulle ylittyneen tässä tapauksessa. Olen keskustellut Peltokankaan kanssa ja asia on puolestani loppuun käsitelty, Tavio kommentoi STT:lle.

Markku Jokisipilä: Tämä on selkeästi täysin alatyylinen ilmaisu

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä pitää Peltokankaan sosiaalisessa mediassa kirjoittamaa alatyylistä ilmaisua ennenkuulumattomana kansanedustajalta.

Jokisipilän mukaan kuntapolitiikassa on joskus kaikilta puolueilta kuulunut ylilyöntejä, mutta eduskuntatasolla tällaisten ilmaisujen käyttäminen on hyvin harvinaista.

– En muista, että tuota kyseistä ilmaisua olisi käytetty hallituksen ja opposition välisessä debatissa, vaikka tiukasti on sanottukin. Tämä on selkeästi täysin alatyylinen ilmaisu. Eduskunnassa on ollut tietty salonkikelpoisuuden aste aiemmin näissä puheissa, Jokisipilä toteaa.

Jokisipilän mukaan Mauri Peltokangas tuli jo ennen eduskuntaan nousuaan tunnetuksi varsin suorapuheisesta poliittisesta ilmaisustaan, joka taiteili hyvän ja huonon maun rajoilla.

– Tämän kyseisen kommentin suhteen on sanottava, että ei tarvitse miettiä, ylittyykö hyvän ja huonon maun raja. Hyvin selkeästi kyseessä on sellainen poliittinen retoriikka, jonka on vaikea nähdä edistävän asioiden asiallista hoitamista, Jokisipilä sanoo.

Jokisipilä arvoi, että Peltokankaan tavoitteena on ollut saada julkisuuteen oma näkemyksensä siitä, miten hallitus hoitaa asioita.

– Nyt puhutellaan myös omaa kannattajakuntaa sillä olettamuksella, mitä arvellaan sen haluavan kuulla. Peltokangas on siinä mielessä tunnettu populistinen politikko, että hänet on opittu tuntemaan oman kannattajakuntansa keskuudessa tällaisista raflaavista kannanotoista, Jokisipilä toteaa.

Perussuomalaiset ovat olleet otsikoissa kärkevistä puheistaan, mutta muillekaan puolueille arveluttavat ilmaisut eivät ole vieraita.

Jokisipilä muistuttaa vasemmistoliittoa edustavan opetusministeri Li Anderssonin esiintymisestä suorassa televisiolähetyksessä, jossa hän leimasi oppositioedustajan lausunnon paskapuheeksi suorassa televisiolähetyksessä.

– Näin yleisellä tasolla toivoisi, että asioista pystyttäisiin puhumaan asiallisin sanakääntein. Suomen kieli on rikas kieli, joka antaa mahdollisuuksia olla tiukastikin eri mieltä asioista, niin ettei tarvi kuitenkaan asiattomuuksiin mennä, muistuttaa Jokisipilä.

Peltokangas on poistanut kommentin Facebookista

Tavion mukaan Peltokangas on poistanut kyseisen kommentin itse Facebookista ilman että Tavio olisi esittänyt tällaista vaatimusta.

Peltokankaan kommentti liittyy perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistuneeseen väkivallantekoon, jota poliisi tutkii murhan yrityksenä. Peltokangas oli tuohtunut siitä, että hallituksen ministerit eivät olleet hänen mielestään esittäneet pahoitteluja Katajaan kohdistuneen väkivallanteon jälkeen.

Kataja työskentelee eduskunnassa jämsäläisen kansanedustajan Jouni Kotiahon (ps.) eduskunta-avustajana.

"Eri tilanteiden vakavuuden arviointi on tapauskohtaista"

Perussuomalaisten kansanedustajien esittämät kommentit ovat saaneet osakseen runsaasti huomiota viime kuukausina. Kesäkuussa eduskunnassa riittävän moni kansanedustaja äänesti sitä vastaan, että valtakunnansyyttäjä olisi saanut syyttämisluvan kansanedustaja Juha Mäenpään vieraslaji-puheisiin liittyen.

Kesäkuun alussa kansanedustaja Ano Turtiainen erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä sopimattoman somekäytöksen takia. Turtiainen jakoi Twitterissä loukkaavaksi katsotun kuvan Yhdysvalloissa poliisin surmaamasta George Floydista.

Tavion mukaan Turtiaisen ja Peltokankaan tapauksia ei voi suoraan rinnastaa toisiinsa.

– Eri tilanteiden vakavuuden arviointi on tapauskohtaista, Tavio vastasi.

Kesäkuussa eduskunnan puhemiehenä aloittanut Anu Vehviläinen (kesk.) on muistuttanut kansanedustajia siitä, että heidän tulisi esiintyä vakaasti ja arvokkaasti. Tavio on asiassa Vehviläisen kanssa samoilla linjoilla.

– Kaikkien kansanedustajien on syytä käyttäytyä hyvin ja välttää ylilyöntejä, Tavio kirjoitti STT:lle.

"Olisi ollut korrektimpiakin sanoja"

Peltokangas ei ole suostunut kommentoimaan Facebook-kommenttiaan medialle. Sunnuntai-iltana hän kuitenkin kommentoi asiaa Facebookissa saatuaan tiedotusvälineiltä runsaasti yhteydenottoja asiasta.

Peltokangas myönsi Facebook-videossaan, että ministereiden luonnehdintaan olisi varmasti ollut korrektimpiakin sanoja, mutta ei varsinaisesti pahoitellut sanomaansa.

– Tästäkin eteenpäin tulen sanomaan asiat niin kuin minä sanon ne, suomen kielellä, joskus vähän epäkorrektisti, joskus korrektisti. Sellaiset jotka eivät halua minun kannanottojani kuunnella, niin älkää kuunnelko niitä, Peltokangas sanoi.

Lue myös:

Kansanedustaja Juha Mäenpään kotiseurakunnassa laulettu runo sisälsi sanan vieraslaji – syntyi somekohu ja kantelu hiippakunnalle

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pettyi eduskunnan ratkaisuun Mäenpäästä – "Onko oikein, että politiikkaa voi tehdä laittomin keinoin?"

Rasistisen tviitin takia erotettu Ano Turtiainen haluaa palata takaisin perussuomalaisten eduskuntaryhmään

Perussuomalaisaktiiviin kohdistunut väkivallanteko siirtyy KRP:lle – tutkitaan epäiltynä murhan yrityksenä

Suosittelemme sinulle