Hyppää sisältöön

Vuokra-asuntoryntäys on pian taas käsillä – koronapandemia saattanee kuitenkin helpottaa asunnon saamista: Näillä vinkeillä erotut eduksesi

Etenkin opiskelijoiden vuokrausbuumi jatkunee pitkälle syksyyn.

Tyhjän asunnon olohuone.
Vuokra-asunnon metsästys alkaa vähitelleen muistuttaa työnhakua. Kuva: Esa Syväkuru / Yle
Fanni Kangasvieri

Tänä vuonna koronan tuomat poikkeukselliset olosuhteet loiventavat perinteistä heinä-elokuun välistä vuokrauspiikkiä.

Vuokraturvan toimitusjohtajan Timo Metsolan mukaan vuokra-asuntoja haetaan nyt porrastetummin. Tilanne ei ole siis yhtä epätoivoinen kuin aiempina vuosina.

Maaseudun tulevaisuus uutisoi (siirryt toiseen palveluun)kesäkuussa koronan vaikutuksista opiskelijoiden syksyiseen muuttorumbaan. On uumoiltu, kannattaako tulevalle opiskelupaikkakunnalle raahautua heti syyskuussa etäopetuksen vuoksi.

Metsola uskoo, että moni matkustelee pidempään korkeakoulun ja kotipaikkakunnan väliä ennen uuteen opiskelijakaupunkiin asettumista.

Myös vaihto-opiskelijoiden puuttuminen vaikuttanee myönteisesti vuokra-asuntojen saatavuuteen.

– Opiskelijoiden suhteen muuttoliikennettä voi näkyä vielä koko loppuvuoden verran. Tämä riippuu paljolti myös koronatilanteen kehittymisestä. Tällainen porrastautuminen on mukava asia niin hakijalle kuin vuokraajallekin, kun vertaa viime vuosien tai varsinkin yli 10 vuoden takaiseen tilanteeseen.

Työnhakua vai asunnon metsästystä?

Vielä 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolella opiskelijat yöpyivät pahimmillaan oppilaitosten liikuntasalien lattialla, kunnes sopiva asuinsija löytyi.

Nykyään tilanne on parantunut huomattavasti, vaikka asuntopulasta puhutaan edelleen.

– Viisitoista vuotta sitten asuntoja ei yksinkertaisesti ollut tarpeeksi. Nyt pulalla tarkoitetaan vaikeutta löytää juuri haluamaansa huoneistoa tietyltä alueelta, Metsola sanoo.

Viime vuosien asuntosijoitusbuumi ja uudiskohteiden saapuminen vuokramarkkinoille on jouduttanut tarjonnan laajenemista.

"Jotkut saattavat kokea ikävänä sen, että vanhemmat ovat vuokraamisessa jotenkin mukana. Se saattaa olla kuitenkin ratkaiseva tekijä asunnon saamisen kannalta."

Toimitusjohtaja Timo Metsola, Vuokraturva

Myönteinen kehitys ei ole kuitenkaan poistanut loppukesän muuttobuumia. Opiskelijoiden lisäksi myös lapsiperheet muuttavat.

Tällä hetkellä suurin osa asuntonäytöistä toteutetaan vain muutaman ihmisen joukolla. Kaikki eivät pääse haluamaansa näyttöön, koska etäkäytäntöjen myötä asuntojen vuokrauksesta on tullut täsmätoimintaa.

– Tässähän moni säästyy turhalta matkustelulta ja ravaamiselta, mutta haasteena on tosiaan se, ettei kaikkiin näyttöihin pääse. Aikaa asunnon saamiseen on siis syytä varata, niin säästyy sydämentykytyksiltä, Metsola sanoo.

Hän vertaa tilannetta työn hakemiseen.

– Haastehan ei ole niinkään enää työhaastattelussa pärjääminen, vaan siinä, miten ihmeessä sinne pääsee. Myös vuokramarkkinoilla alustavaa valintaa tehdään jo hakemusten perusteella. Kiinnostus kannattaa siis osoittaa jo omassa hakemuksessa.

Vuokranantaja tai välittäjä täytyy siis valloittaa jo ennen näyttöä.

Etenkin ensivuokraajan kannattaa pyytää vanhempia takaajaksi. Myös entisen vuokranantajan suosittelut erottavat muista.

– Jotkut saattavat kokea ikävänä sen, että vanhemmat ovat vuokraamisessa jotenkin mukana. Se saattaa olla kuitenkin ratkaiseva tekijä asunnon saamisen kannalta, Metsola toteaa.

Kannattaako puhelu vuokranantajalle?

Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughesin mukaan hakijajonosta voi erottautua myös soittamalla vuokranantajalle etukäteen. Omasta elämäntilanteesta kannattaa olla rehellinen, myös maksuhäiriöistä.

Vuokraturvan Metsolan mukaan soittamiseen liittyy myös riskejä, jos puhelun vastaanottajalle satelee yhteydenottoja jatkuvasti.

– Esimerkiksi asunnon vuokrausta hoitava välittäjä ei useimmiten ehdi tekemään puhelun aikana muistiinpanoja. Varsinkin, jos hakija vain kertoo itsestään. Sen sijaan hyvin tehdyn asuntohakemuksen tiedot jäävät paljon paremmin mieleen.

Vaikka etäisyys on tämän hetken avainsana, Hughes suosittelee tekemään asunnon alku- ja lopputarkastuksen yhdessä vuokranantajan kanssa. Kuvat asunnon kulumista kannattaa tallentaa digitaaliseen muotoon.

Yle uutisoi viime viikolla poliisin tutkinnassa olevista tapauksista, joissa takuuvuokria useilta vuokralaisilta pidättäneitä vuokranantajia epäillään kavalluksesta.

Takuuvuokriin liittyviä kiistoja tutkitaan rikoksina hyvin harvoin, vaikka toiminta näyttäisi ilmeisen lainvastaiselta.

Hughesin mukaan tällaisia tapauksia esiintyy kuitenkin harvoin. Yksi hyvä tapa suojata vuokravakuus on pyytää vuokranantajaa tallettamaan sen erilliselle tilille.

Panttaussitoumuksia on kuitenkin kahdenlaisia: osassa panttaussitoumuksen haltija pystyy ehtojen mukaan nostamaan tilillä olevat varat yksin, osassa siihen vaaditaan molempien osapuolten suostumus.

Etäaikana omien tietojen antamista kannattaa harkita tarkkaan. Kuitenkin paljon puhuttu "digiloikka" on parantanut tietoturvaa myös asunnon välityksessä.

Kaikille digivuokraus ei kuitenkaan ole helppoa.

– Nuoremmalle sukupolvelle tämä tarkoittaa helpompaa asunnon hankintaa, mutta koko kansa ei yhtä joustavasti hyppää muutoksen kelkkaan. Osalle ikäihmisistä tietotekniikan käyttö ei ole sujuvaa, ja tämä vaatii myös vuokranantajilta ja välittäjiltä erityistä tukea, Vuokraturvan Metsola sanoo.

Voit keskustella aiheesta 28.7. klo 23:een asti.

Lue lisää:

Opiskelija, etsitkö asuntoa? Lue 40 vinkkiä vuokra-asunnon löytämiseen, näyttöihin, sopimukseen ja muuttamiseen

Vuokranantaja keksi, miten takuuvuokraa ei tarvitse juuri ikinä palauttaa – nyt asukkaat kysyvät, voiko niin tehdä loputtomiin ilman rangaistusta

Vuokra-asuntoa etsivät aiempaa tukalammassa tilanteessa – ”Usein käy niin että jos vuoden määräaikaiseen sopimukseen ei suostu, ei myöskään saa sitä asuntoa”

Suosittelemme sinulle