Hyppää sisältöön

Palloliitto tutkii rasistista huutelua nuorta erotuomaria kohtaan – väitetyn solvaajan seura kieltää asian jyrkästi

Epäillyn tapauksen kohteena on miesten jalkapallon alasarjaottelu.

Suomen Palloliiton sääntö-, määräys ja kurinpitoasiantuntija Matti Räisäsen mukaan vastineilla pyritään selvittämään käsittelyssä olevan tapauksen kokonaiskuva, ja lisäselvityksiä tehdään tarvittaessa. Kuva: Tomi Hänninen

Nuoren 18-vuotiaan erotuomarin epäillään joutuneen rasistisen huutelun kohteeksi miesten jalkapallon vitosdivarin alasarjaottelussa.

Suomen Palloliiton sääntö-, määräys ja kurinpitoasiantuntija Matti Räisänen vahvistaa Yle Urheilulle, että Palloliitolla on kurinpitomenettelyssä rasismiepäily Itä-Hakkilan Kilvan ja FC Kanuunoiden Kerma/Otsot välisestä ottelusta.

Palloliitto on saanut tapahtumista raportin erotuomarilta, joka on myös kyseisessä tapauksessa epäillyn rasistisen huutelun kohteena.

Tapaus tuli ilmi julkisuuteen, kun kaksi kertaa Veikkausliigan parhaaksi erotuomariksi valittu Mohammad Al-Emara tviittasi asiasta. Ottelun pöytäkirjasta käy ilmi, että yksi I-HK:n pelaajista sai ottelun lopussa toisen varoituksen, jonka lisäksi hänet on ajettu ulos kentältä hävyttömän, loukkaavan tai solvaavan kielenkäytön ja/tai eleiden takia.

Al-Emara kertoo nuoren erotuomarin ottaneen häneen yhteyttä ottelusta seuraavana päivänä. Erotuomari oli Al-Emaran mukaan kertonut, että kuumana käyneen ottelun lopussa kentältä poistettu pelaaja oli ensin haukkunut tätä alatyylisellä ilmaisulla ja sen jälkeen hänen taustaansa viittaavalla, rasistiseksi luokiteltavalla ilmaisulla.

Ottelun jälkeen epäillyn huutelijan joukkueen taustahenkilö oli Al-Emaran mukaan tullut kysymään erotuomarilta, mitä pelaaja oli sanonut.

Kun erotuomari oli kertonut näkemyksensä, taustahenkilö oli Al-Emaran mukaan toivonut pelaajan selviävän kahden ottelun pelikiellolla, mikä on suorasta ulosajosta automaattisesti annettava rangaistus.

Ottelun jälkeen sittemmin poistetulta hakkilankilpa-nimiseltä Instagramtililtä oli tehty ivalliseen sävyyn ottelun tapahtumiin viittaava julkaisu, jossa todettiin, että "nuori kokematon tuomari vihelsi selvän kulman maalipotkuksi", jonka jälkeen ulos ajettu pelaaja sanoi "pari valittua sanaa."

Ulos ajetun pelaajan seura kieltää tapahtuneen jyrkästi

Itä-Hakkilan Kilpa kieltää kyseessä olevan pelaajan nimitelleen erotuomaria rasististisesti. Seura muistuttaa tapauksen käsittelyn olevan myös kesken.

Tapauksen käsittelyssä mukana olevan I-HK:n jalkapallojaoston jäsenen Mika Kottilan mukaan ulos ajettu pelaaja käytti alatyylistä kieltä, kun erotuomari tuomitsi kulmapotkun sijaan ottelun lopussa maalipotkun.

Kottilan mukaan pelaaja on kuitenkin sanonut, ettei hän käyttänyt rasistisia sanoja. Kottila sanoo, että tämänhetkisten selvitysten pohjalta myöskään muut I-HK:n jäsenet tai vastustajajoukkue eivät kuulleet välikohtauksessa rasistista kielenkäyttöä.

Kottila kiistää myös, että joukkueen taustahenkilöt olisivat käyttäytyneet epäasiallisesti ottelun jälkeen. Hän epäilee taustahenkilön tiedustelleen pelikiellon pituutta, koska tilanteessa annettiin toinen keltainen kortti sekä suora punainen kortti.

– Ottelun jälkeen joukkueen valmentajat ojensivat kyseistä pelaajaa ja kehottivat pyytämään erotuomarilta anteeksi. Kyseinen pelaaja kävi myös heti ottelun jälkeen esittämässä anteeksipyynnön, Kottila sanoo.

– Painotan, että tapauksen tutkinta ja käsittely on edelleen kesken. Mikäli asiassa ilmenee rasistisia piirteitä, I-HK tuomitsee sellaisen täysin.

Ensimmäinen tapaus kuluvalla kaudella

Kurinpitoasiantuntija Räisäsen mukaan I-HK:lle lähetettiin asiasta vastinepyyntö perjantaina ja avustaville erotuomareille tänään maanantaina. Vastineiden antamiseen on aikaa viikko, ja niiden saavuttua lopullinen päätös asiassa tehdään viikon sisällä.

Räisäsen mukaan tutkinnassa oleva tapaus on tällä kaudella ensimmäinen aikuisten alasarjoissa.

Jos osoittautuu, että ottelussa on esiintynyt rasistista kielenkäyttöä, Räisäsen mukaan ottelukohtaista pelikieltoa on mahdollista määrätä kahdeksan ottelun verran. Toinen rangaistusvaihtoehto on määräaikainen pelikielto, jonka pituutta ei ole erikseen määritelty.

Lue myös:

Jalkapallo-ottelun tapahtumista rikostutkinta – poliisi alkaa tutkia rasistista huutelua puulaakisarjan pelissä Kouvolassa

Puulaakisarjan jalkapallopeli päättyi rasistiseen törkyyn Kouvolassa – vastustaja erosi sarjasta: "Vastuu täytyy ottaa"

Rasismin vastustaminen on olympialaisissa kiellettyä – miksi päättäjät haluavat vaientaa urheilijat, joilla on mielipide? "Kuulostaa nykypäivänä erikoiselta"

Veikkausliigan pelaajien suosikkituomari vihaa filmaamista ja pyrkii pitämään tunteet pelissä – "Tämä homma on pitkälti ihmistuntemusta"

Suosittelemme sinulle