Hyppää sisältöön

Hallituksessa kummittelee musta mörkö nimeltään turve – vihreiden päättäjät valmiit jättämään hallituksen, jos ilmastopäätökset siirtyvät

Ilmastotoimien hitaaseen etenemiseen turhautuneet vihreät halajavat nyt kiivaasti uusia päätöksiä, käy ilmi Ylen kyselystä.

Vihreiden kansanedustajat Saara Hyrkkö ja Emma Kari sisäministeri Maria Ohisalon kanssa vihreiden puoluekokouksessa Porissa kesäkuussa 2019. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Vihreät vaikuttajat vaativat syksyn budjettiriiheltä ilmastopäätöksiä, muuten jatko hallituksessa on vaakalaudalla.

Yli puolet Ylen kyselyyn vastanneista vihreistä päättäjistä on valmis lähtemään hallituksesta, jos riihessä ei synny konkreettisia päätöksiä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Selkeä vähemmistö, noin 16 prosenttia päättäjistä on sitä mieltä, että hallituksessa on pysyttävä, vaikka riihessä ei tehtäisi ilmastotoimia.

Alle kolmannes vastaajista empii vielä kantaansa eli ei osannut sanoa mielipidettään.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on jo väläyttänyt erittäin tärkeiden työllisyyspäätösten siirtoa loppuvuotta kohden, joten miten käy ilmastotoimien?

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kasvatti painetta hallituskumppaneita kohtaan kesällä nostaessaan ilmastopäätökset (siirryt toiseen palveluun) hallituksen koossa pysymisen ehdoksi.

Hallituskumppanit vihreät ja keskusta ovat ottaneet yhteen päästövähennyksistä ja turpeen kohtalosta koko hallituskauden, joten budjettiriihessä näistä asioista käydään vielä kovaa vääntöä.

Kysely lähetettiin 74:lle vihreiden eduskuntaryhmän, puoluehallituksen ja puoluevaltuuskunnan jäsenelle. Heistä lähes 60 prosenttia, 43 vastasi kyselyyn.

Suurin osa vastaajista istuu valtuuskunnassa, joka päättää vihreiden sääntöjen mukaan puolueen hallitukseen menosta ja siellä pysymisestä yhdessä eduskuntaryhmän kanssa.

Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Viherpesu hallituksessa ei käy vihreille

Kevät on mennyt koronakriisistä selviytymiseen, mutta vastaajien mielestä ilmastopäätöksiä ei ole syytä lykätä myöhemmäksi koronan varjolla.

Hallituksen jättämiseen valmiit päättäjät vetoavat hallitusohjelmassa ja Vuosaaren ilmastokokouksessa sovittuun. Pääviesti on, että näistä päätöksistä on syytä pitää kiinni tai muuten hallituksen ovi käy.

Hallitus haluaa tehdä Suomesta hiilineutraalin vuoteen 2035 mennessä eli vain 15 vuodessa.

Vuosaaren kokouksessa hallitus sopi tiekartasta päästöjen vähentämiseksi (siirryt toiseen palveluun) ja perusti ilmastorahaston vauhdittamaan teollisuuden päästövähennyksiä. Koviin odotuksiin nähden kokouksen saldo oli pettymys.

Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Hallituksessa pysymistä kannattavat vastaajat pelkäävät lähdön heikentävän vihreiden vaikutusmahdollisuuksia ilmastomuutoksen torjunnassa. Sen muistutetaan olevan pitkäjänteistä työtä.

Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Hallituksessa asuu iso musta mörkö

Turve näyttää olevan vihreille niin sanottu kynnyskysymys.

Lähes 90 prosenttia kyselyyn vastanneista vihreistä päättäjistä katsoo, että turpeen käytöstä on tehtävä uusia päätöksiä syyskuun budjettiriihessä.

Vain seitsemän prosenttia Ylen kyselyn vastaajista on valmis joustamaan tästä aikataulusta, viisi prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Vihreiden vaikuttajien mielestä turvepäätösten lykkääminen siirtää myös varsinaista toimeenpanoa.

Vastaajat muistuttavat: mitä hitaammin turpeen alasajo tapahtuu, sitä voimakkaammin päästöjä pitää vähentää muilla aloilla, esimerkiksi liikenteessä tai rakentamisessa.

Vuosaaren ilmastokokouksessa ei tehty päätöksiä turpeen käytöstä tai verotuksesta. Hallitus perusti työryhmän pohtimaan turpeen energiakäytöstä luopumista. Energiaverouudistuksesta pitäisi tehdä linjauksia syksyn budjettiriihessä.

Turvetta verotetaan muita fossiilisia polttoaineita alemmin. Vihreät ovat halunneet eroon verotuesta. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Asiantuntijoiden mielestä turpeen polton tai verotuen lopettaminen olisi tehokas päästövähennystoimi.

Turve tuottaa energiakäyttöönsä nähden suuren osuuden Suomen ilmastopäästöistä. Turpeen poltto tuottaa energiasta 4–6 prosenttia vuodessa, mutta energiatuotannon päästöistä 12–15 prosenttia.

Turpeen nostaminen soilta kuormittaa myös vesistöjä.

Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Vain muutama kyselyyn vastanneesta jaksaa odottaa uusia turvepäätöksiä. Nämä vastaajat pitivät hallituksen nykyistä linjaa järkevänä, koska tällä hetkellä turpeelle ei ole vaihtoehtoisia puhtaita korvaavia energianlähteitä.

Julkaisemme sunnuntaina lisää vihreiden kyselyn antia. Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

Ylen kysely: Hallituksen ilmastotavoitteet jakavat kansanedustajia koronakriisin keskellä – katso, mitä oma kansanedustajasi vastasi

Sitra haluaa eroon kiistellystä turpeesta etuajassa – Turveyrittäjä Ylelle: Toive on, että saisi hoitaa alueet kunnialla loppuun

Analyysi: Vuosaaren kokous osoitti, että hallitus kykenee sopimaan mukavista ilmastotoimista – vaikeat päätökset kasautuvat pian jonoksi

Suosittelemme sinulle