Hyppää sisältöön

Rottahavaintojen määrä nelinkertaistunut Vaasassa – sähköinen havaintopalvelu helpottaa ilmoittamista, mutta ei selitä koko kasvua

Kaikki rottahavaintopalveluun tehdyt ilmoitukset tarkastetaan. Mitä sitten tapahtuu, riippuu tapauksesta.

rotta ansa myrkytön
Vaasassa rotista koitetaan päästä eroon tällaisilla rotanloukuilla. Kuva: Ville Viitamäki / Yle
Sebastian Björklund

Vaasassa on tehty rottahavaintoja yhteensä yli 80 tänä kesänä. Määrä on nelinkertainen viime vuoteen verrattuna. Toissa vuonna havaintoja oli ainoastaan kymmenkunta.

Vaasan kaupungin terveysinsinööri Ilona Peuralan mukaan suurin syy on leuto talvi, jonka seurauksena rottien on ollut helppo löytää ruokaa.

– Jos on rikkinäisiä astioita tai laajempaa linnunruokintaa, rottapopulaatio kasvaa. Ihmiset myös edelleen heittävät viemäriverkostoon biojätettä, Peurala sanoo.

Vaasan kaupunki on ottanut käyttöön sähköisen rottahavaintopalvelun, joka omalta osaltaan on lisännyt ilmoitusten määrää. Se ei kuitenkaan itsessään selitä rottahavaintojen yleistymistä.

Peuralan mukaan rottapopulaatio hyötyy siitä, ettei yksityishenkilöille enää myydä rotanmyrkkyä. Kaksi vuotta sitten tuli lakimuutos jonka seurauksena myrkkyä myydään ainoastaan ammattilaisille.

ilona peurala terverys insinööri
Vaasan kaupungin terveysinsinööri Ilona Peuralan mukaan lintujen ruokinta sulan maan aikaan pahentaa rottaongelmaa. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Kaikki havainnot tarkistetaan

Rottahavaintoja on tehty ympäri Vaasaa, ja nyt tilannetta seurataan syksyyn asti.

On terveysviranomaisten harkinnassa määrätäänkö tontin omistaja tekemään rottatorjuntaa. Kehotuksia annetaan, kun rottahavaintoja tulee, ja yhteistyö esimerkiksi isännöitsijöiden kanssa on ollut hyvää.

– Määräyksiä ei haluta lähteä antamaan, koska siihenkin menee aikaa, Peurala toteaa.

Omakotiasukkailla on käytännössä kaksi vaihtoehtoa poistaa rotat tontilta; joko hankkii itse rotanloukun tai kutsuu paikalle tuholaistorjujan.

Taloyhtiöissä toimenpiteet järjestetään isännöitsijän kautta.

Yleisillä alueilla kuten puistoissa kaupunki hoitaa paikalle tuholaistorjujan, sillä sillä ei itsellään ole mahdollisuuksia lähteä rottia loukuttamaan.

Ilmoitukset, joita tähän mennessä on saatu, ovat osittain johtaneet toimenpiteisiin. Joka tapauksessa kaikki havainnot joka käydään tarkistamassa paikan päällä. Etusijalla ovat koulut ja päiväkodit, jossa toimenpiteisiin ryhdytään välittömästi.

Ilona Peurala kehottaa tarkistamaan, että jäteastiat ovat ehjiä, eikä esimerkiksi biojäteastiaan pääse syntymään ylitäyttöä niin ettei kansi mene kunnolla kiinni.

Toinen tärkeä asia on arvioida oikein milloin lintuja tarvitsee ruokkia.

– Suosituksemme on, että kun maa on sula, ei lintuja pitäisi ruokkia lainkaan.

rotta ansa
Rotanloukun pitäisi olla muille eläimille, kuten esimerkiksi kissoille vaaraton. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Rotta levittää helposti tauteja

Rotta levittää lähes kaikkia bakteereita ja viruksia. Ihmisen kannalta vakavimpia ovat E.coli-bakteeri ja salmonella.

Vaikkei yhtään tapausta ole vielä tullut viranomaisten tietoon, on syytä suhtautua vakavuudella hyviin hygieniakäytäntöihin.

– No tietysti jos ihmiset pitävät huolta käsihygieniastaan, niin en näe että ongelma olis kovinkaan suuri, Peurala sanoo.

Tuholaistorjujat loukuttavat rottia loukulla, jossa on myrkkyä. Loukku on suunniteltu siten, ettei sinne eksy rottien lisäksi kuin korkeintaan oravia.

– Mutta olisi tietenkin hyvä jos olisi olemassa jokin myrkytön vaihtoehto, Peurala toteaa.

Lue seuraavaksi:

Rottia enemmän kuin ennen – Vaasa julkaisi kaupunkilaisille toimintaohjeet, miten ehkäistä ongelmaa

Vaasan kaupunki on avannut palvelun rottahavaintojen ilmoittamiseksi

Suosittelemme sinulle