Hyppää sisältöön

Yhdysvaltoja uhkaa häätökriisi – Yli 20 miljoonaa ihmistä on vaarassa menettää kotinsa, kun koronan takia määrätyt häätökiellot päättyvät

Työttömäksi joutuneiden vuokralaisten asema käy Yhdysvalloissa entistä tukalammaksi.

Kuvassa kerrostalo New Yorkissa.
New Yorkissa häätökielto jatkuu ainakin elokuuhun asti. Kuvassa kerrostalo Chelsean alueella. Kuva: AOP
Teemu Juhola

Koronaviruspandemian aiheuttaman talouskriisin seurauksena Yhdysvallat on ajautumassa häätökriisiin. Miljoonat ovat menettäneet koronan aikana työnsä, eikä heillä ole ollut varaa maksaa vuokria tai lyhennyksiä.

Massiivisen työttömyyden takia jopa 28 miljoonaa vuokralaista on vaarassa menettää kotinsa tulevina kuukausina häätökieltojen umpeutuessa, arvioi häätötutkija Emily Penfer Reutersille.

CNBC:n esittelemän arvion (siirryt toiseen palveluun) mukaan että häätö voi uhata noin 40 miljoonaa amerikkalaista. Esimerkiksi vuonna 2016 Yhdysvalloissa oli 2,3 miljoonaa häätöä. Asiantuntija John Bollock arvioi CNBC:lle, että pelkästään elokuussa häätöjä voi kuitenkin olla yhtä paljon.

Liittovaltion asettama häätökielto päättyi viime perjantaina. Kielto koski kiinteistöjä, joissa on liittovaltion tukemia lainoja, ja vuokralaisia, jotka saavat asumistukea. Myös osavaltioiden häätökiellot ovat umpeutuneet tai umpeutumassa.

Häätöjä jatkettu monissa kaupungeissa

Valkoinen talo on sanonut, että häätökieltoa jatketaan, mutta tällä hetkellä sitä ei ole ja vuokralaiset ovat turvattomassa asemassa.

Pääsääntöisesti häätöjä ei saa toteuttaa ennen ilmoittamisajan umpeutumista eli 25. elokuuta. Kuitenkin Reutersin mukaan häätöjä on jo jatkettu esimerkiksi Houstonissa, Cincinnatissa ja Kansas Cityssä.

Tilanne vaikeutuu merkittävästi kuun vaihteessa, kun yli 25 miljoonaa amerikkalaista menettää liittovaltion maksaman viikoittaisen työttömyyskorvauksen.

Työttömäksi joutuneilla on suuria vaikeuksia selvitä asumiskustannuksista. Jo ennen pandemiaa lähes puolet Yhdysvaltojen 43 miljoonasta vuokralaisesta käytti yli 30 prosenttia tuloistaan asumiseen.

Häädöt voivat edesauttaa koronan leviämistä

Miljoonien ihmisten häädöllä voi olla rajuja vaikutuksia koronaviruksen leviämiseen. Asiantuntijat ovat varoittaneet, että virus leviää paljon helpommin asunnottomien ja ahtaissa tilapäisasunnoissa asuvien keskuudessa.

Uhkaava häätökriisi kurittaisi toisia osavaltioita enemmän kuin toisia. Mustaihoiset ja latinot ovat suurimmassa riskissä menettää asuntonsa.

Columbian yliopistossa tehdyn analyysin mukaan kodittomien määrä voi kasvaa Yhdysvalloissa tänä vuonna 40–45 prosenttia. Tämä tarkoittaisi 250 000 uutta asunnotonta ja yhteensä kodittomia olisi noin 800 000.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Yhdysvaltain republikaanit ehdottavat uutta biljoonan dollarin elvytyspakettia, demokraattien mielestä summa ei riitä pelastamaan taloutta

Suosittelemme sinulle