Hyppää sisältöön

Helvetin enkeleihin kytkeytyvässä huumejutussa kova tuomio

Suomalaismies sai 11 vuotta vankeutta, toisen suomalaismiehen syyte törkeästä huumerikoksesta hylättiin käräjäoikeudessa.

Hyvinkään käräjäoikeus Hyvinkäällä 15. heinäkuuta 2020.
Hyvinkään käräjäoikeus Hyvinkäällä 15. heinäkuuta 2020. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
STT

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 44-vuotiaan suomalaismiehen 11 vuoden vankeuteen huumejutussa, jonka keskusrikospoliisi (KRP) on kertonut kytkeytyvän liivijengi Helvetin enkeleihin.

Oikeuden mukaan miehen oli tarkoitus vastaanottaa lähes sadan kilon amfetamiinierä Suomessa. Suomeen matkalla olleessa erässä oli yhteensä 96 kiloa amfetamiinia.

Amfetamiini takavarikoitiin Hollannissa lähellä Saksan rajaa maaliskuun alussa, ja erä korvattiin vastaavilla samannäköisillä paketeilla.

Hollannin poliisi viestitteli suomalaismiehelle ja antoi ohjeet valepakettien noutamiseksi pysäköidystä autosta Vantaalta, tuomiosta ilmenee.

Mies nouti sinisiin Ikea-kasseihin lastatut paketit. Hän siirsi ne omaan autoonsa ja kuljetti paketit Tuusulassa sijaitsevaan teollisuushalliin, tuomiossa kerrotaan.

Noin puoli tuntia sen jälkeen hallissa kävi omilla avaimillaan 36-vuotias suomalaismies, joka viipyi hallilla puolisen tuntia. Miehet tapasivat hetkeä myöhemmin, jolloin poliisi otti heidät kiinni.

Hallilta takavarikoitiin hasista, räjähteitä ja aseita

Tuusulassa sijaitsevan hallin pihalta peräkärrystä takavarikoitiin yhdeksän kiloa hasista. Lisäksi hallista takavarikoitiin 38 kiloa dynamiittia sekä ampuma-aseita, aseiden osia ja ammuksia.

Sami Aulis Niskanen, 44, tuomittiin kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta, räjähderikoksesta, törkeästä ampuma-aserikoksesta ja vaarallisen esineen hallussapidosta.

KRP on kertonut, että viranomaistiedon mukaan Niskanen on Helvetin enkelien jäsen.

Niskanen kiisti syytteet pääosin. Hän kiisti muun muassa amfetamiinierää koskevan syytteen törkeästä huumausainerikoksesta.

Toiselle syytetylle seitsemän kuukautta ehdollista

Syyttäjä vaati ehdotonta vankeusrangaistusta myös 36-vuotiaalle miehelle, jota epäiltiin toiseksi amfetamiinierän vastaanottajaksi Suomessa. Hänen osaltaan oikeus hylkäsi amfetamiinierää koskevan syytteen törkeästä huumausainerikoksesta.

Oikeus katsoi, että esille oli tullut enemmän miehen syyttömyyttä kuin syyllisyyttä tukevia seikkoja. Oikeuden mukaan ei ollut esitetty välitöntä näyttöä siitä, että mies olisi purkanut osan paketeista hallissa.

Mies tuomittiin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen muun muassa törkeästä ampuma-aserikoksesta sekä räjähderikoksesta.

Keskiviikkona annettu käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Osa kansainvälistä huumetutkintaa

KRP tiedotti huumeiden maahantuontiin liittyvän esitutkinnan valmistumisesta kesäkuun lopulla.

Suomessa tehty esitutkinta oli osa Hollannin viranomaisten operaatiota, jossa on tutkittu Helvetin enkelien amfetamiinin maahantuontia muun muassa Britanniaan ja Suomeen.

Hollannissa rikoksista epäillään useita ihmisiä, joista osa kuuluu Helvetin enkeleihin tai sen alajengiin Red Devilsiin.

Nyt tuomitun kaksikon lisäksi Suomessa otettiin kiinni kolmas mies, joka on viranomaisten tiedon mukaan Helvetin enkelien täysjäsen Suomessa.

Noin viisikymppistä miestä epäillään törkeästä rahanpesusta ja törkeästä huumausainerikoksesta. Mies on luovutettu Hollannin viranomaisille, ja hänen osaltaan syyteharkinta tehdään Hollannissa.

Lue myös:

Helvetin enkeleihin kytkeytyvässä huumejutussa annetaan tuomio – kahta suomalaista epäillään liki sadan kilon amfetamiinierän vastaanottajiksi

Helvetin enkeleihin liittyvän kansainvälisen huumejutun käsittely alkoi – Katso videolta, miten syytetyt astuvat poliisin ansaan

Suosittelemme sinulle