Hyppää sisältöön

Useat lahtelaiset antoivat pihapiirinsä elokuvantekijöiden käyttöön – Henkka ja Kivimutka -leffaa kuvataan parhaillaan

Kirjasarjaan perustuvan elokuvan toivotaan puhuttelevan ennen kaikkea murrosiän kynnyksellä olevia poikia.

Nokkelat etsivät Henkka ja J.K. Kivimutka ovat Mikael Ehn ja Veetu Hietanen (oik.)
Elokuvan toivotaan puhuttelevan ennen kaikkea murrosiän kynnyksellä olevia poikia.
Markku Lähdetluoma

Lahtelaiskirjailija Kalle Veirron Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka -kirjasarjaan perustuvan elokuvan kuvaukset ovat meneillään Lahdessa. Kuvaukset jatkuvat elokuun loppupuolelle.

Useat eteläisen Lahden asukkaat Launeen ja Kerinkallion alueelta ovat antaneet talonsa ja pihapiirinsä elokuvantekijöiden käyttöön.

Henkan rooliin valittu Mikael Ehn ja J.K. Kivimutkaa esittävä Veetu Hietanen ovat selviytyneet rooleistaan hienosti, ohjaaja Väinö Weckström hehkuttaa poikia.

– Vilperien luonteenlaadut sopivat just eikä melkein näihin Henkan ja Kivimutkan rooleihin.

Rooleihin olikin kova tunku, sillä hakijoita oli yhteensä noin 400. Kaikki koekuvattiin ja tästä joukosta 50 valittiin lopullista roolitusten jakoa varten.

Mikael Ehn on esiintynyt Tampereen Työväen Teatterin musikaalissa Billy Elliot yhdessä pääroolissa ja Veetu Hietanen on jo kokenut kesäteatterikonkari. Lisäksi hän on tehnyt radiospiikkejä ja äänituotantoa.

Nokkelat etsivät Henkka ja J.K. Kivimutka ovat Mikael Ehn (vas.) ja Veetu Hietanen. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Elokuva on kuin iso postikortti Lahdesta

Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka -elokuvan ohjaavat Väinö Weckström ja Jarkko Felin. Elokuvan tuottaa lahtelainen tuotantoyhtiö Fishcock Films Company Oy, tuottajanaan Jani Tiihonen.

Ohjaaja Väinö Weckström kertoo, että elokuva on kuin postikortti Lahdesta.

– Elokuva on täysin lahtelainen. Lahti on tapahtumapaikka, melkein koko työryhmä on Lahdesta ja kaupunkia esitellään elokuvassa hyvällä tavalla. Tämä on lahtelaisten yhteinen ponnistus. Näytetään, että kyllä me Lahdessakin osataan.

Weckström uskoo, että koko perheelle suunnattu elokuva puhuttelee ennen kaikkea murrosiän kynnyksellä olevia poikia.

– Tälle ikäluokalle ei Suomessa ole juuri elokuvia tarjolla. Elokuvat ovat joko vähän pienemmille tai vanhemmille. Varsinkaan pojille, jotka taiteilevat vähän ennen murrosikää, ei tällaisia elokuvia ole ollut tarjolla. Hittiä lähdetään tekemään ja hittihän tästä tulee, Weckström naurahtaa.

Elokuvassa on mukana myös kokenutta näyttelijäkaartia, kuten Heikki Nousiainen ja Kaija Kiiski. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Ekologista elokuvantekoa

Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka -elokuva on mukana Lahden ympäristöpääkaupunki-hankkeessa. Elokuvantekijät ovat sitoutuneet tekemään elokuvaa mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Elokuvahanke sai kaupungilta 25 000 euron avustuksen.

Kalustoa, raaka-aineita ja materiaaleja pyritään kierrättämään mahdollisimman paljon. Erityistä huomiota kiinnitetään logistiikan ympäristöystävällisyyteen ja kuvauspaikkojen tarjoiluihin, jotka ovat kasvisruokaa.

– Esimerkiksi lavastuksessa ja puvustuksessa suositaan kierrätysmateriaalien käyttöä. Ei osteta uutta vaan käytetään kirpputoreja, elokuvan tuottaja Jani Tiihonen kertoo.

Elokuva tulee ensi-iltaan syksyllä 2021.

Elokuvan tuottaja ja ekokoordinaattori Jani Tiihonen kuvauspaikalla Kerinkalliossa. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Lue myös:

Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka-elokuvaan etsitään lapsitähtiä – ohjaaja: kuvausten aikaan kannattaa katsoa Lahden taivaalle

Suosikkisalapoliisit Henkka ja Kivimutka nousevat valkokankaalle – palkituista nuortenkirjoista tehdään elokuva

Suosittelemme sinulle