Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain kongressi: Amazon, Apple, Google ja Facebook hyötyvät koronaepidemiasta – komitea grillasi jättiyhtiöiden johtajia

Kongressin edustajainhuoneen kuultavina olivat toimitusjohtajat Jeff Bezos, Tim Cook, Mark Zuckerberg ja Sundar Pichai. 

Yhdysvaltain kongressi kuulee teknologiajättien johtajia
Yhdysvaltain kongressi kuulee teknologiajättien johtajia

Apple, Amazon, Facebook ja Google ovat liian voimakkaita, ja koronapandemia tekee niistä yhä voimakkaimpia.

Näillä avauspuheenvuorossa esitetyillä väitteillä alkoi Yhdysvaltain edustajainhuoneen poikkeuksellinen kuulemistilaisuus, jossa Yhdysvaltain suurimpien teknologiayhtiöiden toimitusjohtajat joutuvat puolustamaan yhtiöidensä toimintaa.

– Suoraan sanottuna niillä on liikaa valtaa, tilaisuuden avauspuheenvuoron pitänyt puheenjohtaja David Cicilline sanoi.

Cicilline syytti teknologiayhtiöitä siitä, että ne toimivat internetin pullonkauloina, valvovat muita yhtiöitä ja käyttävät omistamaansa teknologiaa valtansa kasvattamiseen, sanomalehti The Guardian kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Kuulemistilaisuuden taustalla on kasvava huoli yhtiöiden valta-asemasta markkinoilla. Lainsäätäjät haluavat selvittää, ovatko ne tukahduttaneet vapaata kilpailua tai toimineet kuluttajien edun vastaisesti.

Edustajianhuoneen jäsenten grillattavana olivat etäyhteyksien päässä Amazonin Jeff Bezos, Applen Tim Cook, Facebookin Mark Zuckerberg ja Googlen emoyhtiön Alphabetin Sundar Pichai.

Lue myös: USA:n kongressi grillaa tänään teknologiajättejä niiden paisuneesta vallasta – Miten vastaavat Apple, Amazon, Google ja Facebook?

Toimitusjohtajat puolustuskannalla

Amazonin Jeff Bezos totesi avauspuheenvuorossaan (pdf), (siirryt toiseen palveluun) että yhtiön minimipalkka on 15 dollaria eli vajaat 13 euroa tunnissa, mikä on kaksi kertaa suurempi kuin mitä Yhdysvaltain laki vaatii.

Bezosin mielestä hänen verkkokauppayhtiöllään on paljon kilpailua, ja esimerkiksi tavarataloketju Walmart on kaksi kertaa suurempi.

Alphabetin Sundar Pichai puolestaan korosti puheenvuorossaan (pdf) (siirryt toiseen palveluun) Googlen tarjonneen ilmaisia opetussovelluksia pandemia-aikana ja Android-käyttöjärjestelmän tukevan pieniä yrityksiä.

Hänen mukaansa Googlen hakukone kohtaa kovaa kilpailua, koska ihmiset etsivät tietoa yhä enemmän esimerkiksi älykaiuttimien ja somealustojen avulla.

Applen Tim Cookin avauslausunnon (pdf) (siirryt toiseen palveluun) mukaan yhtiöllä ei ole hallitsevaa markkina-asemaa millään alalla. Hänen mukaansa Apple pyrkii pitämään sovelluskaupan niin avoimena kuin mahdollista, ja kaupan 1,7 miljoonasta sovelluksesta vain 60 on Applen omia.

Facebookin Mark Zuckerberg sanoi avauspuheenvuorossaan (pdf), (siirryt toiseen palveluun) että Facebook kohtaa kovaa kilpailua maailmanlaajuisesti.

Hänen mukaansa yhtiö tukee demokraattisia arvoja, kuten ilmaisunvapautta, äänestämistä ja avoimia ja kilpailtuja markkinoita. Samalla hän varoitti, että esimerkiksi Kiina toimii täysin erilaisten arvojen pohjalta.

Sanomalehti New York Times huomauttaa, (siirryt toiseen palveluun) että todellisuudessa yhtiöillä on hyvin suurta valtaa markkinoilla. Esimerkiksi Amazonilla on 90 prosentin markkinaosuus nettikirjakaupassa, ja 90 prosenttia ihmisistä käyttää Googlen hakukonetta.

Sovellusostoista noin 65 prosenttia tehdään Applen laitteilla, joten vain harvalla sovelluskehittäjällä on varaa jäädä yhtiön sovelluskaupan ulkopuolelle.

Facebook-yhtiön sovelluksilla eli muun muassa Facebookilla, Instagramilla ja Whatsappilla on lähes 3 miljardia kuukausikäyttäjää. Sen suurin kilpailija Kiinan ulkopuolella on Tiktok, jolla on 800 miljoonaa käyttäjää kuukausittain. Muut sosiaalisen median alustat ovat selvästi pienempiä.

Lainsäädäntöä voidaan muuttaa tutkinnan pohjalta

Yhtiöiden toimintaa on tutkittu yli vuoden ajan ja sitä varten on kerätty jopa 1,3 miljoonaa dokumenttia.

Kuulemisen jälkeen tutkinnasta muokataan ennen tämän vuoden loppua raportti, jonka perusteella saatetaan muuttaa teknologiateollisuutta koskevaa lainsäädäntöä.

Etäyhteyksin toteutettava kuuleminen alkoi noin kello 20 Suomen aikaa. Aiemmin kuulemisen kerrottiin alkavan jo kello 19 ja myöhemmin kello 20. Kuuleminen kesti yli viisi tuntia.

Lue lisää:

USA:n kongressi grillaa tänään teknologiajättejä niiden paisuneesta vallasta – Miten vastaavat Apple, Amazon, Google ja Facebook?

Suosittelemme sinulle