Hyppää sisältöön

Valko-Venäjä sanoo pidättäneensä 32 venäläistä palkkasotilasta – Presidentti Lukašenka vaatii selitystä Venäjältä

Viranomaisten väitteitä ei ole vahvistettu muista lähteistä. Valko-Venäjällä järjestetään presidentinvaalit kahden viikon kuluttua.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka sanoi turvallisuusneuvoston hätäistunnossa vaativansa Venäjältä selitystä asiasta. Kuva: Nikolai Petrov / AOP

Valko-Venäjä sanoo pidättäneensä 32 venäläistä taistelijaa lähellä Minskiä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, valtiollinen uutistoimisto Belta kertoo. (siirryt toiseen palveluun) Lisäksi viranomaiset kertovat pidättäneensä yhden venäläisen maan eteläosissa.

Venäläiset ovat uutistoimiston mukaan venäläisen Wagner-palkkasotilasyhtiön palveluksessa. Yhtiön palkkasotilaat ovat taistelleet Venäjän puolesta muun muassa Ukrainassa, Syyriassa ja Libyassa ja toimineet mediatietojen mukaan myös Keski-Afrikan tasavallassa.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka sanoi turvallisuusneuvoston hätäistunnossa vaativansa Venäjältä selitystä asiasta. Valko-Venäjän ulkoministeriö aikoo kutsua Venäjän suurlähettilään selittämään tapahtumia.

Venäjä ei ole toistaiseksi kommentoinut tapausta. Venäjän Minskin-suurlähetystö on uutistoimisto Tassin mukaan saanut virallisen nootin asiasta.

Valko-Venäjän viranomaisten väitteitä ei ole vahvistettu muista lähteistä. Valko-Venäjän valtiollinen media on vallanpitäjien ohjauksessa.

Minsk kartalla. Kuva: Miku Huttunen / Yle

Presidentinvaaleihin alle kaksi viikkoa

Valko-Venäjän poliittinen tilanne on kiristynyt ennen ensi viikon sunnuntaina järjestettäviä presidentinvaaleja.

Itsevaltaista presidentti Lukašenkaa vastaan on järjestetty suuria mielenosoituksia, kun hänen päävastustajiaan estettiin osallistumasta presidentinvaaleihin.

Lukašenkalla on periteisesti ollut läheiset suhteet Venäjään, mutta tällä kertaa hän on syyttänyt Venäjää vaaleihin sekaantumisesta ja opposition rahoittamisesta, Helsingin Sanomat kirjoittaa. (siirryt toiseen palveluun)

Joukoilla mukana sudanilaista rahaa

Viranomaiset kertoivat valtion uutistoimisto Beltalle saaneensa tiedon yli 200 taistelijan saapumisesta. Näiden olisi tarkoitus aiheuttaa epäjärjestystä ennen kahden viikon päästä pidettäviä presidentinvaaleja.

Valko-Venäjän valtion televisiokanavalla on näytetty kuvia pidätetyiksi väitetyistä venäläisistä sekä heidän passeistaan ja omaisuudestaan.

Omaisuuden joukossa on muun muassa sudanilaista rahaa ja sim-kortti, mikä voisi viitata pidätettyjen olleen matkalla Valko-Venäjän kautta Afrikkaan. Venäjältä on lähtenyt vain rajoitetusti kansainvälisiä lentoja, toisin kuin Valko-Venäjältä.

Lue myös:

Valko-Venäjän vaalilautakunta pudotti kaksi Aljaksandr Lukašenkan päävastustajaa presidentinvaaleista

Valko-Venäjä nujertaa oppositiota ennen elokuun presidentinvaaleja – kymmeniä mielenosoittajia otettu kiinni

Ebola-laboratorio Guinean savannilla, palkkasotureita timanttikaivoksilla ja ydinvoimayhteistyötä Sambiassa – Venäjä ottaa uusia askelia Afrikkaan

Suosittelemme sinulle