Hyppää sisältöön

Juutalaisten kansanmurhasta selvinneet vaativat Facebookia poistamaan holokaustin kieltäjien julkaisut

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg, joka on itsekin juutalainen, aiheutti suuttumusta vuonna 2018, kun hän puolusteli holokaustin kieltäjien julkaisuja Facebookissa.

Anne Frankin siskopuoli Eva Schloss selvisi hengissä Auschwitzin keskitysleiriltä. Kuva: ETIENNE LAURENT/ EPA
Inka Haukka

Juutalaisten kansanmurhasta selvinneet ovat käynnistäneet laajan kampanjan, jossa painostetaan Facebookia poistamaan holokaustin kieltäjien julkaisut alustaltaan.

Kampanjassa mukana olleet aikovat julkaista päivittäin videoita Facebookissa, joissa toimitusjohtaja Mark Zuckerbergia vaaditaan toimiin.

Kampanjassa on mukana lukuisia natsi-Saksan julmuuksista selvinneitä, muun muassa Anne Frankin siskopuoli Eva Schloss.

– Menetin koko perheeni, niin monia perheenjäseniäni. Holokaustia ei voi kieltää. Poistakaa kieltäjien julkaisut Facebookista, vaatii Schloss videolla.

Lisäksi kampanjassa on mukana esimerkiksi tunnettu natsien metsästäjä, 84-vuotias Serge Klarsfeld.

Kampanjan taustalla on New Yorkista käsin toimivan Jewish Material Claims Against Germany -järjestö. Järjestö vaatii Saksan hallitukselta korvauksia natsien uhreille sekä Saksaa palauttamaan juutalaisilta aikoinaan varastettua omaisuutta.

Zuckerberg, joka on itsekin juutalainen, aiheutti suuttumusta vuonna 2018, kun hän puolusteli holokaustin kieltäjien julkaisuja Facebookissa.

Zuckerberg myönsi julkaisujen olevan äärettömän loukkaavia, mutta sanoi lisäksi olevansa sitä mieltä, etteivät holokaustien kieltäjät tarkoituksellisesti ymmärrä tosiasiaa väärin.

Facebook on todennut lausunnossaan poistavansa kansanmurhan kieltäjien postaukset niissä maissa, missä se on laitonta. Holokaustin kieltäminen on lainvastaista esimerkiksi Saksassa, Ranskassa ja Puolassa

Sen sijaan muun muassa Yhdysvalloissa ja Britanniassa holokaustin kieltämisestä ei rangaista sananvapauteen liittyvän lainsäädännön vuoksi.

Facebook on menettänyt viime aikoina useita suuria mainostajia ainakin tilapäisesti. Boikotin syynä on alustalla levitetty väkivaltainen ja rasistinen sisältö.

Lisää aiheesta:

Facebookin Mark Zuckerberg ei säiky mainostajien katoa – "He palaavat kyllä"

"Näin se silloinkin alkoi" – holokaustista selvinnyt Margot Friedländer huolestui juutalaisvastaisuuden noususta Saksassa

Toinen maailmansota ei lopu koskaan – Historiakamppailut jatkuvat 75 vuotta sodan jälkeen

Suosittelemme sinulle