Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tanskan kansallismuseo luopuu eskimo-termistä

Termi on loukkaava monelle arktisen alueen alkuperäiskansoihin kuuluvalle.

Upernavikin kylä Grönlannissa.
Upernavikin kylä Grönlannissa. Kuva: Linda Kastrup / EPA
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Tanskan kansallismuseo luopuu eskimo-termin käytöstä. Asiasta kertoo tanskalainen Kristeligt Dagblad.

Museon edustaja Martin Appelt perustelee päätöstä poistaa termi Eskimot ja Grönlanti -nimisestä näyttelystä sillä, että termi on monelle alueella asuvalle loukkaava.

– Ei ole epäilystäkään siitä, että meidän on kansallismuseossa luovuttava eskimo-termin käytöstä, sillä monet ihmiset, jotka asuvat alueilla, joilta museo on kerännyt esineitä, pitävät sitä nykyään halventavana, Appelt sanoi lehdelle.

Appeltin mukaan näyttelyn termistöä ei voi suoraan vaihtaa eskimosta inuitiksi, sillä termistö vaihtelee eri arktisilla alueilla. Kanadassa ja Grönlannissa moni käyttää termiä inuitti, kun Alaskassa ja Siperiassa asuu jupikkien eri ryhmiä.

Näyttely on pysynyt suurelta osin muuttumattoman vuodesta 1992. Muun muassa grönlantilaisen Inuit Ataqatigiit -puolueen kansankäräjäedustaja Aaja Chemnitz Larsen on vaatinut sanasta luopumista.

Tanskassa jäätelönvalmistaja on jo aiemmin kertonut luopuvansa termin käytöstä. Toinen valmistaja on taas pitäytynyt termin käytössä.

Yleisradio kertoi viime kuussa, että Suomessa Eskimo-jäätelöpuikkojen valmistaja on pohtinut jäätelön nimen muuttamista.

Lue myös:

Kun jäätelöpuikko tai suklaa vaihtaa nimensä, se herättää tunteita – asiantuntija: "20 vuoden päästä hämmästellään, että oho, millaista ennen oli"

Perinteisten Eskimo-keittiötuotteiden nimi muuttui jo keväällä: "Olemme olleet tietoisia brändinimen haasteista"

Valio uudistaa jogurttipurkkien pakkauksia – Turkkilaisen jogurtin stereotyyppisestä kuvituksesta luovutaan

Kiistellyn patsaan poistamisesta järjestettiin äänestys Grönlannissa: enemmistö haluaa monen vihaaman lähetyssaarnaajan jäävän paikoilleen

Suomessa asuva grönlantilainen aktivisti: Kaikkien rasistisesti nimettyjen jäätelöiden ja tuotteiden nimi pitäisi muuttaa

Suosittelemme sinulle