Hyppää sisältöön

Johanna Liipola suppasi Somerolta Paimioon – ”Aina ei tarvitse lähteä kauas päästäkseen seikkailulle”

110 kilometriä pitkä Paimionjoki sopii hyvin pidemmälle SUP-lauta- tai melontaretkelle. Aktiviteetin suosio on tänä kesänä ennätyksellistä.

SUP-laudalla seikkailuun
SUP-laudalla seikkailuun
Saana Sjöblom-Hasselblatt

Koskelta kotoisin oleva Johanna Liipola teki tänä kesänä uudenlaisen kesäretken. Hän hyppäsi SUP-laudalle ja matkasi sen kanssa neljän päivän ajan.

Liipola teki samoin kuin moni muukin: kotimaanmatkailu on saavuttanut tänä vuonna poikkeuksellista suosiota.

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistyksen Suoma ry:n toiminnanjohtaja Hannu Komun mukaan kotimaanmatkailu vetää erittäin hyvin pitkän alavireisen koronakauden jälkeen.

Sen lisäksi, että lähimatkailu tukee paikallisia yrityksiä, sen kehutaan olevan kauas lentämistä ekologisempaa ja kulkuvälineestä riippuen myös hyvää fyysistä harjoitetta.

Johanna Liipolalle lähimatkailu oli luonteva ratkaisu.

– Aloin miettiä onko kaikkea lähimatkailun kapasiteettia vielä havaittu. Onko tarpeellista matkustaa pitkä matka pohjoiseen päästäkseen retkeilemään? Kenties aina ei tarvitse lähteä kauas päästäkseen seikkailulle, Liipola toteaa.

Johanna Liipola ei seurannut aktiivisuusranneketta kovin tarkasti, mutta suppasi noin 10–12 tuntia päivässä. Kuva: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Lähimatkailun suosimista

SUP-lautailua aiemmin vain muutaman kerran kokeillut Liipola retkeili teltta ja makuupussi mukanaan.

Paimionjoki oli sen verran tuttu Varsinais-Suomessa kasvaneelle, että hän tiesi siellä olevan voimalaitoksia, joiden yli esimerkiksi kanootti olisi liian raskas kantaa.

– Otin mukaan vaihtovaatteita sekä välipaloja, ja selvitin etukäteen reitin varrella olevia palveluntarjoajia. Villapaidalle ja -sukille oli kyllä käyttöä iltaisin, Paimionjoen tuntumassa telttaillut Liipola kuvailee.

Liipolan kulkupeli oli vuokrattu, mutta moni on ostanut sellaisen myös omaksi: SUP-lautojen kysyntä on tänä vuonna huipussaan. Lautoja ostetaan sekä aktiviteetiksi mökille että retkikäyttöön ja niitä myytiin paljon varsinkin juhannusta edeltäneillä hellekeleillä.

Tuttu alue uudesta perspektiivistä

Paimionjoki on yksi Etelä-Suomen pisimmistä joista. Liipola kiinnostui suunnittelemaan matkan jo olemassa olevalle reitille, jota hyödynnetään verrattain vähän.

– Paimionjoessa on harvinaista se, että koko joen varrella on asutuskeskuksia ja mahdollista kävellä joelta kauppoihin tai nähtävyyksiin. Mielestäni joen infrastruktuuri mahdollisti hyvän matkakokemuksen, vaikka kunnostamattomien kohtien nokkoset polttivatkin jalkoja.

Johanna Liipola piti matkaa hauskana ja yllättävänä, sillä maisemat olivat odotuksia monipuolisemmat. Kuva: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Luonnon helmassa

Vaikka Liipola suppaili joessa yksin, näki hän matkalla esimerkiksi kalastajia, harmaahaikaroita, peuroja ja lehmiä.

Sää suosi suurimman osan matkasta, joka kesti lauantaiaamusta tiistai-iltapäivään. SUP-lautailu aiheutti tuulen voimakkuudesta riippuen ajoittain pientä ”jokisairautta”, mutta retki oli kaikkiaan opettavainen kokemus.

– Suomessa on myös hienoa erämaata, mutta reittejä voi rakentaa ihan lähellekin. Kuntien ja matkailuyrittäjien yhteistyö mahdollistaisi ja aktivoisi kulkuväylien paremman saavutettavuuden ja helpottaisi reittien suunnittelua, Liipola sanoo.

Suosittelemme sinulle