Hyppää sisältöön

Venäjä kiistää Valko-Venäjän väitteet venäläisistä palkkasotureista - Valko-Venäjä syyttää myös oppositiota vehkeilystä

Valko-Venäjä kertoi keskiviikkona pidättäneensä 32 venäläistä taistelijaa maan pääkaupungin lähellä edellisyönä.

Kremlin suuri palatsi Moskovassa. Kuva: Sven Simon / AOP
Markus Myllyoja

Venäjä vaatii Valko-Venäjältä selvitystä keskiviikkona julkisuuteen kerrotuista pidätyksistä. Venäjän presidentinhallinnon tiedottajan Dmitri Peskov sanoi torstaina, että Venäjän tietojen mukaan pidätetyt 32 ihmistä eivät ole tehneet mitään laitonta.

Peskov sanoi myös, että Venäjä ei ole saanut vielä kattavia tietoja tapahtumista. Peskovin mukaan Venäjällä ei kuitenkaan ole pyrkimyksiä horjuttaa läheisen kumppaninsa vakautta.

Valko-Venäjä kertoi keskiviikkona pidättäneensä maan pääkaupungin Minskin lähellä 32 venäläistä. Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka vaati keskiviikkona Venäjältä selitystä asiasta.

Valko-Venäjän valtiollisen uutistoimiston Beltan mukaan pidäteyt olisivat venäläisen Wagner-palkkasotilasyhtiön palveluksessa. Wagner-yhtiön palkkasotilaat ovat taistelleet Venäjän puolesta muun muassa Ukrainassa, Syyriassa ja Libyassa ja toimineet mediatietojen mukaan myös Keski-Afrikan tasavallassa.

Valko-Venäjä syyttää oppositiota vehkeilystä Venäjän kanssa

Torstaina aamupäivällä Valko-Venäjä kertoi, että pidätettyjen epäillään suunnitelleen terroritekoja ensi viikon presidentinvaalien edellä. Valko-Venäjän turvallisuusneuvoston päällikön Andrei Ravkovin mukaan maassa etsitään edelleen noin kahtasataa palkkasoturia.

Uutistoimisto AFP sekä Belta-uutistoimisto kertoivat myöhemmin torstaina, että Valko-Venäjällä on jo aloitettu rikostutkinta levottomuuksien lietsomisesta. Tutkintakomitean mukaan epäiltyinä ovat paitsi pidätetty ryhmä, myös Valko-Venäjän oppositiovaikuttajat Sjarhei Tsihanouski ja Mikola Statkevitš.

Tsihanouski istuu parhaillaan tutkintavankeudessa syytettynä vakavasta yleisen järjestyksen rikkomisesta. Hän pyrki myös presidenttiehdokkaaksi, mutta hänen ehdokkuutensa torjuttiin. Sen jälkeen Tsihanouskin vaimo, 37-vuotias Svjatlana Tsihanouskaja ilmoittautui ehdolle. Myös Statkevitš on vangittuna.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Tsihanouskaja kiisti torstaina, että hänellä tai miehellään olisi mitään tekemistä pidätetyn venäläisryhmän kanssa.

Yhteyksiä myös Ukrainaan

Ukrainan turvallisuuspalvelu kertoi torstaina vaativansa joidenkin pidätettyjen luovuttamista Ukrainaan. Valkovenäläisen viranomaislähteen mukaan osa pidätetyistä on oleskellut Itä-Ukrainan kapinallisalueilla.

Valko-Venäjä ja Ukraina ovat pidätysten jälkeen sopineet rajavalvonnan tehostamisesta. Mailla on noin tuhat kilometriä yhteistä rajaa.

Lue myös:

Ulkoministeri Haavisto kehottaa Valko-Venäjää vapauttamaan mielenosoittajat – "Hälyttäviä uutisia"

Valko-Venäjän vaalilautakunta pudotti kaksi Aljaksandr Lukašenkan päävastustajaa presidentinvaaleista

Suosittelemme sinulle