Hyppää sisältöön

Virallinen arvio: Yhdysvaltain talous romahti ennätyksellisen paljon huhti–kesäkuussa

Vuositasolle muutettuna talous supistui peräti 32,9 prosenttia toisella vuosineljänneksellä.

New Yorkissa ravintolan terassi.
Pikku Italian ravintoloita New Yorkissa 19. heinäkuuta. Kuva: Levine-Roberts / AOP
Simo Ortamo

Yhdysvaltain talous romahti 32,9 prosenttia toisella vuosineljänneksellä eli huhti–kesäkuussa vuositasolle muutettuna, Yhdysvaltain kauppaministeriö kertoo.

Lukua ei voi suoraan verrata muiden kehittyneiden maiden ilmoittamiin talouslukuihin, sillä se on vuositasolle muutettu eli kertoo, kuinka paljon talous pienisi vuodessa huhti–kesäkuun supistumisvauhdilla.

Verrattuna vuoden 2019 huhti–kesäkuuhun talous supistui 9,5 prosenttia.

Romahdus on suurin toisen maailmansodan jälkeisenä aikana. Edellinen vuosineljännesennätys on vuodelta 1958, kun talous romahti 10 prosenttia. Bruttokansantuotetta on laskettu vuosineljänneksittäin vuodesta 1947 alkaen.

Talous on kärsinyt ennennäkemättömän paljon koronapandemian ja sen takia määrättyjen kokoontumis- ja liikkumisrajoitusten takia. Kulutus on romahtanut 34,6 prosenttia vuositasolle muutettuna.

Liittovaltio kertoi myös uusista entistä pahemmista työttömyysluvuista. Viime viikolla työttömiksi ilmoittautui noin 1,43 miljoonaa ihmistä.

Synkät työttömyysluvut osoittavat, ettei Yhdysvaltain talous ole päässyt toipumaan. Uusien työttömyysilmoitusten määrä on ylittänyt miljoonan rajan jo 18 perättäisenä viikkona.

Virustapaukset ovat jälleen kääntyneet kasvuun valtaosassa maata, ja useat osavaltiot ovat palauttaneet taloutta haittaavia kokoontumis- ja liikkumisrajoituksia.

Korjattu ja selvennetty 30.7. klo 16.55 tietoa siitä, että toisen vuosineljänneksen supistumisvauhti on ilmoitettu vuositasolle muutettuna. Lisätty muutos verrattuna edellisen vuoden vuosineljännekseen.

Lue myös:

Yhdysvaltoja uhkaa häätökriisi – Yli 20 miljoonaa ihmistä on vaarassa menettää kotinsa, kun koronan takia määrätyt häätökiellot päättyvät

Yhdysvaltain republikaanit ehdottavat uutta biljoonan dollarin elvytyspakettia, demokraattien mielestä summa ei riitä pelastamaan taloutta

Epidemiaa taltuttava Washington on vielä heikommassa hapessa kuin miltä Suomesta katsottuna näytti

Suosittelemme sinulle