Hyppää sisältöön

Valioliiga-seuran myynnissä iso käänne – saudiarabialaiset luopuivat ostoaikeista pitkän vyyhdin jälkeen: "Teemme sen harmissamme"

Newcastle United ei siirrykään Saudi-Arabian valtiollisen sijoitusrahaston haltuun.

Newcastle Liverpool
Newcastle United oli päättyneellä Valioliiga-kaudella 13:s. Kuva: Laurence Griffiths/PA Images via Getty Images
Roope Visuri

Jalkapallon Englannin Valioliiga-seuraa Newcastle Unitedia ei myydäkään saudi-arabialaisille omistajille. Ostajaehdokkaat tiedottivat asiasta torstaina.

– Teemme sen harmissamme, koska olimme innoissamme ja täysin sitoutuneita investoimaan upeaan Newcastlen kaupunkiin. Uskoimme, että olisimme voineet palauttaa seuran sen historian, perinteiden ja fanien arvoiseen paikkaan, tiedotteessa kerrottiin.

Newcastlen myynti pääosin Saudi-Arabian valtiolliselle sijoitusrahaston omistukseen on ollut jumissa jo nelisen kuukautta Valioliigan tutkimuksissa. Normaalisti prosessissa menee kolme viikkoa, mutta Newcastlen myyntiä tutkittiin poikkeuksellisen pitkään.

Kauppa herätti suurta huomiota kevään aikana. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty pyysi Valioliigaa harkitsemaan Newcastlen kauppaamisen estämistä. Saudi-Arabiaa on syytetty ihmisoikeusrikkomuksista. Eniten negatiivista näkyvyyttä Saudi-Arabia sai toimittaja Jamal Khashoggin murhan jälkeen. BBC:n mukaan länsimaisten tiedusteluviranomaisten mielestä prinssi bin Salman tilasi Khashoggin murhan (siirryt toiseen palveluun).

Saudi-Arabian viranomaiset ovat kiistäneet, että vaikutusvaltainen prinssi bin Salman olisi tiennyt toimittajan tappamisesta. Khashoggin vaimo Hatice Cengiz on vaatinut estämään Newcastlen myynnin Saudi-Arabialle. (siirryt toiseen palveluun) The Athletic uutisoi puolestaan kesäkuussa, että Saudi-Arabian ja Qatarin konflikti o (siirryt toiseen palveluun)li pääsyynä myynnin hyväksymisen hidastumiselle.

Lisää aiheesta:

Lähi-idän suurvalta pyrkii nyt parantamaan veristä mainettaan Valioliigassa – perinteikkään seuran ostamisesta tuli osa poliittista konfliktia: "Panokset tuntuvat vain koko ajan kasvavan"

Vähemmistöjen oikeuksia polkevan Saudi-Arabian sponsorirahat olivat liikaa e-urheilufaneille – pelijätti perui yhteistyösopimuksen valtaisan kohun seurauksena

Suosittelemme sinulle