Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tämä tiedetään Fifan puheenjohtajan rikostutkinnasta – kommentti neljän vuoden takaa nousi kyseenalaiseen valoon, suomalaisprofessori piristyi

Kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtaja Gianni Infantinon toiminnasta on aloitettu rikostutkinta. Yle avaa vyyhtiä neljän kysymyksen kautta.

Gianni Infantino
Sveitsin valtionsyyttäjä avasi Gianni Infantinoa (kuvassa) vastaan rikostutkinnan. Kuva: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Mistä Gianni Infantinoa syytetään?

Sveitsin valtion erikoissyyttäjä alkaa tutkia kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtajan Gianni Infantinon ja Fifan korruptiotutkintaa johtaneen Michael Lauberin välisiä yhteyksiä.

Lauber joutui eroamaan Sveitsin valtakunnansyyttäjän tehtävistään viime viikolla sen jälkeen, kun tuomioistuin oli sanonut hänen peitelleen tapaamisia Infantinon kanssa.

Erikoissyyttäjä Stefan Keller on löytänyt viitteitä siitä, että Infantinon ja Lauberin kokouksiin olisi liittynyt rikollista toimintaa. Sekä Lauber että Infantino ovat kiistäneet väärinkäytökset.

Keller on myös aloittanut tutkinnan Infantinon kotikantonin Valaisin ylisyyttäjän Rinaldo Arnoldin toiminnasta. Myös Arnoldin, Infantinon ja Lauberin välisissä yhteyksissä epäillään olevan rikollista toimintaa.

Michael Lauber
Michael Lauber erosi viime viikolla. Kuva: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Infantinoa ja Arnoldia syytetään luottamustehtävän väärinkäytöstä, virkasalaisuuden rikkomisesta ja syyllisen avustamisesta. Infantino ja Lauber ovat aiemmin kiistäneet syytökset.

Jalkapallon ja politiikan välisiä suhteita tutkinut Turun yliopiston poliittisen historian professori Vesa Vares ei yllättynyt Infantinoon kohdistetusta rikostutkinnasta.

– Jos tällaiset uutiset Fifasta aikoinaan masensivat, nyt ne melkeinpä piristävät. Fifan touhu on ollut niin kaikkivoipaa ja rahan tahrimaa. Nämä uutiset antavat aina jotain toivoa, että Fifallakin olisi joku kontrolli, Vares toteaa.

– 2000- ja 2010-luvulla tuntui, että Fifa elää hybriksessä. Siinä Fifa pystyi myymään ja ostamaan mitä tahansa. Fifa oli myös valmis myymään jalkapalloa ihan kelle tahansa.

Miten tutkinta Infantinoa kohtaan on edennyt?

Erikoissyyttäjä Stefan Keller nimitettiin tehtäväänsä viime viikolla tarkoituksena tutkia Infantinon ja Lauberin tapaamisia kesäkuussa 2017. Syytöksien mukaan Lauber ja Infantino tapasivat kolme kertaa suljettujen ovien takana. Näistä tapaamisista ei ole mitään sääntöjen mukaisia muistiinpanoja. Infantino ja Lauber keskustelivat syytösten mukaan Fifan korruptiotutkinnan tilanteesta.

Saksalaislehti Der Spiegel on saanut Football Leaks -sivuston kautta käsiinsä sähköpostin, jonka mukaan Infantino yritti vaikuttaa valtakunnansyyttäjään niin, että tämä uskoisi Infantinon olevan syytön.

Lauber oli vastuussa Fifan massiivisesta korruptiotutkinnasta, joka lähti liikkeelle vuonna 2015.

Sepp Blatter.
Gianni Infantino korvasi Sepp Blatterin vuonna 2016. Kuva: EPA

Independentin mukaan tutkinnan kolmas henkilö eli Arnold on Infantinon hyvä ystävä. Hänen on syytetty järjestäneen ainakin yhden tapaamisen Infantinon ja Lauberin välillä heinäkuussa 2015. Tuolloin Infantino toimi vielä Euroopan jalkapallloliiton Uefan pääsihteerinä.

Tässä vaiheessa Fifan korruptiotutkinta oli jo täydessä vauhdissa, sillä toukokuun lopussa Sveitsin poliisi iski zürichiliseen hotelliin juuri ennen Fifan konferenssin alkamista. Poliisi pidätti seitsemän Fifan johtajaa Yhdysvaltojen viranomaisten pyynnöstä.

Silloinen Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter joutui myöhemmin joulukuussa eroamaan pestistään korruptioskandaalin ryvettämänä. Blatter sai lopulta kuuden vuoden pannan kaikesta jalkapalloon liittyvästä toiminnasta.

Mikä on Fifan uskottavuus tällä hetkellä?

Infantinon rikostutkinnan alkamisen jälkeen Fifan jo muutenkin huono maine otti todennäköisesti jälleen uuden kolauksen. Independent nosti torstaina esiin nyt kovin kyseenalaiselta kuulostavan Infantinon toiveen neljän vuoden takaa.

Infantino totesi, että aikoo palauttaa Fifan imagon ja kunnian. Hän uskoi koko maailman antavan aplodit Fifalle.

– Aiomme vihdoin varmistaa, että voimme taas keskittyä itse kauniiseen peliin jalkapalloon, Infantino hehkutti noustuaan Fifan puheenjohtajaksi.

Gianni Infantino
Gianni Infantino oli vielä kovin iloinen vuonna 2016, kun oli edustamassa Fifan vuoden parhaiden pelaajien juhlagaalassa. Kuva: Philipp Schmidli/Getty Images

Vareksen mukaan Fifan uskottavuus ei ole kauhean paljoa parantunut Infantinon johdolla.

– Fifan hybris ja toimintatavat ovat olleet niin räikeitä, että uskottavuuden saaminen ilman selkeää ryhtiliikettä ei tunnu vakuuttavalta, Vares toteaa.

– Rakenteet ovat olleet sellaisia, että raha on ollut kaiken keskiössä ja raha on myös ratkaissut kaiken. Sitä on hyvin vaikea korjata hyvillä aikomuksillakaan. Fifalla on kuitenkin tuote, josta jotkut ovat valmiita maksamaan järjettömiä summia. Silloin kiusaus Fifassa asemansa hyväksikäyttöön on melkoinen.

Mitä rikostutkinnasta seuraa?

Independentin mukaan Fifan eettisen komitean säännöissä lukee, että Fifan virkamies hyllytetään tehtävistään toistaiseksi, jos virkamies on rikostutkinnan kohteena. Hyllyttäminen kestää niin kauan kuin rikostutkinnan tulos on selvillä. Fifa ei ole kommentoinut toistaiseksi lainkaan Infantinon rikostutkintaa.

Professori Vareksen mielestä Fifan toiminta voi muuttua, jos liiton rakenteet muuttuisivat yhdellä kertaa huomattavasti. Mutta se on vaikeaa. Vareksen mukaan yksi vaihtoehto voisi olla, jos jalkapalloihmiset osoittaisivat kyllästymisensä ja äänestäisivät jaloillaan.

– Mutta on vaikea nähdä ihmisten muuttuvan. Ihmiset haluavat seurata ja katsoa jalkapalloa sekä ostaa tuotteita, Vares toteaa.

Lue lisää:

Sveitsin valtion erikoissyyttäjä aloittaa rikostutkinnan – kohteena Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino

Fifan korruptiotutkintaa johtanut valtakunnansyyttäjä erosi – valehteli tuomioistuimen mukaan tapaamisista Fifa-pomon kanssa

Kauniista pelistä tuli ruma mafia – kuinka pomot tahrasivat jalkapallon

Fifan Sepp Blatter ja Michel Platini suljettiin jalkapallosta kahdeksaksi vuodeksi – aikovat valittaa päätöksestä

Putinin ystäviä, Islannin pääministeri, Porošenko, Messi, Fifa-johtajia – historiallinen tietovuoto veroparatiiseista kertoo eliitin rahavirroista

Suosittelemme