Hyppää sisältöön

Marcus Grönholm sai kokea suomalaiskuskin unelmien täyttymyksen monta kertaa – Tomin nuoteissa -podcastissa muistellaan Jyväskylän MM-rallin hurjia sattumuksia

Uudessa Tomin nuoteista -podcastin jaksossa suomalaiset rallilegendat muistelevat kotoisan Jyväskylän MM-rallin riemukkaita voittoja ja katkeria pettymyksiä.

Marcus Grönholm Jyväskylän MM-ralli 2000
Marcus Grönholm oli Jyväskylän nopein vuosina 2000-2007. Kuva ensimmäisestä voitokkaasta kotirallista 2000. Kuva: Getty Images
Tomi Tuominen

Tuoreimmat rallipodcastit ja -videot sekä -uutiset löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Tomin nuoteista -podcastin tuoreimmassa jaksossa sukelletaan suomalaisille niin rakkaan, mutta välillä myös kitkeriä muistoja pintaan nostavan Jyväskylän MM-rallin pariin.

Jyväskylän MM-rallin voitto on kaikkien suomalaiskuskien haave. Aikanaan Laajavuoren – nykyisin Paviljongin – korkeimmalle korokkeelle nouseminen kiteyttää kaikki haaveet ja monesti myös usean vuoden yrityksen.

Eniten Suomen MM-rallin voittoja ovat ajaneet Hannu Mikkola ja Marcus Grönholm, jotka valloittivat Keski-Suomen sorabaanat seitsemän kertaa. Mikkola ylsi voittoon peräti kolmella eri vuosikymmenellä, kun taas Grönholm oli nopein vuosien 2000–2007 välillä.

Grönholm joutui odottamaan ensimmäistä voittoaan vuosikausien ajan. Vuosi toisensa jälkeen MM-sarjan kotikilpailu toimi yksityiskuljettajan näytön paikkana.

– Aina satsasimme kaiken siihen. Joskus käytössä oli tehdasauto ja paineet sen takia kovat. Muistan ensimmäisen kerran tehdasautolla vuonna 1992, kun ajoin Markku Alénin tallikaverina. Kisa alkoi loistavasti tasa-ajalla Markun kanssa, ja se oli myös pohja-aika sille pätkälle. Siitä innostuneena metsäpätkille ja kaikkihan sen tietää, miten siinä käy. Uloshan se meni, muistelee Grönholm.

Tommi Mäkinen teki läpimurtonsa Jyväskylässä vuonna 1994 ajamalla yllätysvoittoon. Mäkinen oli valmistautumassa kisaan Fordin yksityistiimissä, mutta Massimo Biasionin jäätyä pois kisasta avautui Mäkiselle paikka tehdastiimin autoon. Tuleva nelinkertainen maailmanmestari käytti tilaisuuden täydellisesti hyväkseen.

– Minulla oli jo kaikki ajovarusteet toiseen tiimin, mutta aivan viime tingassa homma kääntyi ja pääsin tehdastiimin auton rattiin, Mäkinen muistelee.

Mäkisen voitto tuli varmalla ajolla, mutta tuuriakin voittoon tarvittiin.

Juha Kankkunen ajoi Lankamaan ek:lla ulos, joten se vähän helpotti tilannetta. Ruuhimäessä spinnasin todella kovasta vauhdista, mutta mihinkään ei osuttu. Lisäksi vielä turbon letku irtosi yhden pätkän maalissa. Jos se olisi irronnut erikoiskokeella, olisin menettänyt mahdollisuudet voittoon. Siinä kävi kyllä todella iso tuuri, Mäkinen kertoo.

Markku Alén nousi Jyväskylän voittokorokkeelle kuudesti. Neljä voitoista tuli takavetoisella Fiat Mirafiorilla, kaksi nelivetoisella Lancia Deltalla.

– Ensimmäinen voitto vuonna 1976 oli tärkeä. Kun Jyväskylän voitti, tiesi pärjäävänsä myös muualla. Se oli niin kova kisa aina. Uskon, että vauhtini perustui siihen, että harjoittelin pätkät aina todella hyvin. Varsinkin ensimmäisen yön pätkiä treenasin todella paljon. Siellä otettiin myös aina isoja riskejä. Taktiikka oli aina alusta asti täysillä, valaisee Alén tyylilleen uskollisesti.

Uudessa Tomin nuoteista -podcastin jaksossa Jyväskylän voittoja ja pettymyksiä muistelevat myös Simo Lampinen, Timo Salonen, Mikko Hirvonen ja Jari-Matti Latvala.

TV2:ssa ja Yle Puheessa vietetään perjantaina 7. elokuuta rallin nostalgiailtaa. Jyskälä – 70 vuotta rallin historiaa -lähetyksessä muistellaan Suomen MM-rallin värikkäitä vaiheita. Lähetys alkaa TV2:ssa klo 19.30 ja jatkuu Yle Puheen taajuudella klo 21.05.

Lue myös:

Kokenut Markku Alénin luottokartturi koki rallimaailmassa käytännössä kaiken – Ilkka Kivimäki Tomin nuoteista -podcastin vieraana

Kalle Rovanperä on ainutlaatuisen F1-simulaattorin testikuljettaja – aitoa vastaavan ajokokemuksen tarkoitus on auttaa nuoret formula-uralle

Suosittelemme sinulle