Hyppää sisältöön

Ratkeaako Madeleine McCannin katoamismysteeri vihdoin? – Näin juttu on edennyt katoamisesta Portugalissa Saksasta löydettyyn salakellariin

Brittitytön katoamisesta ehdittiin jo epäillä vanhempiakin, mutta nyt syytökset kohdistuvat saksalaismieheen.

Aitaan kiinnitetty etsintäilmoitus, jossa on kuva Madeleinesta. Vieressä pehmoeläin.
Madeleine McCannin katoamisilmoitus toukokuussa 2007 Gibraltarissa. Kuva: AOP
Jussi Nurminen

Kolmevuotias Madeleine McCann matkusti vuonna 2007 vanhempiensa ja kahden nuoremman sisaruksensa kanssa Britanniasta aurinkolomalle Portugalin Praia da Luziin. Loma päättyi tytön katoamiseen ja maailmanlaajuiseen mediajulkisuuteen.

Yli 13 vuoden ajan pienen tytön kohtalo on ollut villien arvailujen kohteena. Vuosien aikana katoamisesta on ehditty epäillä myös tämän äitiä ja isää Kate ja Gerry McCannia.

Tänä kesänä jutun tutkinnassa tapahtui jälleen kerran "merkittävä käänne", kun viranomaiset ilmoittivat tutkivansa saksalaisen seksuaalirikollisen yhteyttä tapahtumiin. Tuorein askel tutkinnassa otettiin tällä viikolla, kun poliisi tutki Saksan Hannoverin liepeillä sijaitsevaa siirtolapuutarhapalstaa.

Vehreiden oksien takana olevat tutkijat kaivavat maata.
Tutkijat kaivoivat heinäkuussa 2020 epäillyn sieppaajan käytössä aiemmin ollutta siirtolapuutarhatonttia Saksassa. Kuva: Jonas Nolden / EPA

Epäillyn seksuaalirikollisen käytössä olleelta tontilta löytyi kaivauksissa kätketty kellaritila.

Kokosimme yhteenvedon Madeleine McCannin katoamismysteerin merkittävimmistä käänteistä toukokuusta 2007 heinäkuuhun 2020 asti. Lähteinä on käytetty Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun) ja uutiskanava Sky Newsin (siirryt toiseen palveluun) laatimia tapahtumakoosteita.

2007

Toukokuun 3. päivän iltana vuonna 2007 Portugalin Praia da Luzissa lomaileva McCannin lääkäripariskunta laittaa kolme lastaan nukkumaan huoneistohotelli Ocean Clubilla olevaan loma-asuntoonsa. Lasten makuuhuoneeseen johtava ovi jätetään raolleen.

Gerry ja Kate McCann viettävät tuttavineen iltaa hotellialueen ravintolassa.

Ocean Club Praia da Luzissa, Algarvessa.
Ocean Club Praia da Luzissa, Algarvessa. Kuva: Alamy / AOP

Perheen lomahuoneiston ja ravintolan välimatka on joitakin kymmeniä metrejä. Koska myös tuttavien lapset nukkuvat huoneissaan, käyvät eri perheiden vanhemmat vuorollaan aina välillä vilkaisemassa myös muiden lapsia varmistaakseen kaiken olevan kunnossa.

Kun on Kate McCannin tarkastusvuoro, huomaa hän tyttärensä Madeleinen kadonneen alimmassa kerroksessa sijaitsevasta huoneesta ja huoneen aiemmin suljettuna olleen ikkunan olevan auki.

Portugalin poliisi aloittaa katoamisen tutkimisen ja kuulee niin hotellin henkilökuntaa kuin asiakkaitakin. Portugalin rajoille ja lentokentille annetaan hälytys. Vanhemmat vetoavat julkisuudessa kaikkiin, joilla on jotain tietoa asiasta sekä suoraan sieppaajaan.

– Jos Madeleinen on sinulla, niin ole kiltti ja päästä hänet takaisin kotiin äidin, isän, siskon ja veljen luo, isä Gerry pyytää.

Poliisi tiedottaa uskovansa, että Madeleine on siepattu, elossa ja edelleen Portugalissa.

Kartta Praia da Luzin kylästä ja sen lähiympäristöstä.
Kesällä 2020 viranomaiset ilmoittivat tutkivansa saksalaisen seksuaalirikollisen osuutta Madeleinen sieppaukseen. Epäilty mies oleskeli vuonna 2007 lähellä katoamispaikkaa Ocean Clubia. Kuva: Miku Huttunen / Yle

Toukokuussa poliisi kuulustelee brittiläis-portugalilaista miestä rikoksesta epäiltynä.

Portugalin poliisi myöntää kesäkuussa, ettei Madeleinen katoamispaikkaa eristetty kunnolla, ja siksi ratkaisevia todisteita on voinut tuhoutua. Brittipoliisi ryhtyy avustamaan Portugalin poliisia tutkinnassa ja antaa näiden käyttöön muun muassa etsintäkoiria.

Myöhemmin portugalilainen lehti raportoi koirien havainneen McCannien huoneen seinällä merkkejä verestä.

Kun katoamisesta on kulunut sata päivää, sanovat Portugalin viranomaiset tytön saattavan olla kuollut. Syyskuussa poliisi kirjaa McCannit mahdollisiksi epäillyiksi. Pariskunta lähtee pois Portugalista ja palaa Britanniaan.

Rikoksen tutkinnanjohtaja Gonçalo Amaral siirretään lokakuussa pois tehtävästään sen jälkeen, kun hän on julkisuudessa arvostellut Britannian poliisia.

Gerry McCann sanoo uskovansa, että "saalistaja" tarkkaili perhettä ennen tyttären katoamista.

2008

Tammikuussa McCannit julkaisevat piirustuksen epäillystä sieppaajasta. Kuva perustuu silminnäkijän havaintoon hotellihuoneiston lähettyvillä liikkuneesta "kammottavasta miehestä".

Vuosia myöhemmin brittipoliisit toteavat miehen olleen turisti, joka kantoi omaa lastaan.

Piirros lasta kantavasta miehestä.
Silminnäkijän kuvailun perusteella piirretty kuva lasta kantavasta miehestä, joka liikkui McCannien huoneiston lähellä puoli tuntia ennen kuin katoaminen havaittiin. Kuva: AOP

Maaliskuussa brittiläinen lehtiyhtiö Express Newspapers maksaa McCanneille yli puolen miljoonan punnan kunnianloukkauskorvauksen vihjailtuaan näiden olevan syyllisiä.

Heinäkuussa useat lehtiyhtiöt maksavat 600 000 punnan korvaukset brittiläis-portugalilaiselle miehelle, jonka lehdet ovat nimenneet epäillyksi sieppaajaksi.

Kesällä Portugalin poliisi ilmoittaa lopettavansa tutkinnan ja poistaa sekä McCannit että brittiläis-portugalilaisen miehen mahdollisten epäiltyjen listalta. Elokuussa Portugalin poliisin tutkintamateriaalista tuhansia sivuja tulee julkisiksi.

Rikoksen tutkinnanjohtajana aiemmin toiminut Gonçalo Amaral eroaa poliisin palveluksesta ja julkaisee kirjan tapauksesta. Kirjassa Maddie: A Verdade da Mentira (Totuus valheesta) Amaral väittää Madeleinen kuolleen tapaturmaisesti ja vanhempien lavastaneen sieppauksen.

McCannit haastavat Amaralin ja tämän kustantamon myöhemmin oikeuteen kunnianloukkauksesta.

Lokakuussa Express Newspapers maksaa jälleen korvauksia kunnianloukkauksesta. Tällä kertaa 375 000 puntaa maksetaan McCannien ravintolaseurueelle, jonka on lehdessä väitetty valehdelleen tapauksesta.

2010

McCannit arvostelevat Portugalin ja Britannian viranomaisia toimettomuudesta jutun selvittämisessä. Perhe paheksuu myös Portugalin poliisia, joka sen mukaan on vuotanut tietoja brittilehdille.

Vanhemmat vetoavat Britannian ja Portugalin poliiseihin, jotta nämä kävisivät yhdessä läpi kaiken kertyneen tutkintamateriaalin.

2011

Kate ja Gerry McCann julkaisevat kirjan tyttärensä katoamisesta.

Britannian pääministeri David Cameron pyytää Lontoon poliisia auttamaan tapauksen tutkinnassa.

Marraskuussa McCannit osallituvat brittilehtien toimintatapoja tutkivaan kuulemiseen, jossa he kertovat lehdistön toiminnan vaikuttaneen perheensä elämään ja vaikeuttaneen Madeleinen katoamisen tutkintaa. Kate McCann kertoo esimerkiksi päiväkirjansa päätyneen julkisuuteen ilman hänen lupaansa.

2012

Portugalin poliisi ilmoittaa, etteivät he aio avata tapauksen tutkintaa enää uudelleen. Portugalissa aloitetaan selvitys poliisin aiemmasta rikostutkinnasta.

Tietokoneohjelman avulla tehty kuva siitä, miltä Madeleine voisi näyttää yhdeksänvuotiaana julkaistaan. Lontoon poliisi pitää mahdollisena, että tyttö on edelleen elossa.

Madeleine McCann miltä hän näyttäisi 9 vuotiaana.
Arvio siitä miltä Madeleine McCann näyttäisi 9 vuotiaana. Kuva: Teri Blythe / EPA

2013

Epäily Madeleinen löytymisestä Uudesta-Seelannista osoittautuu perättömäksi dna-testin osoitettua, ettei kyseinen tyttö ole McCannien lapsi.

Helmikuussa eläkkeellä oleva asianajaja tuomitaan ehdolliseen vankeuteen hänen väitettyä julkisuudessa, että Madeleinen vanhemmat ovat vastuussa tämän kuolemasta.

Britannian poliisi ilmoittaa toukokuussa yksilöineensä useita "kiinnostavia henkilöitä" ja sanoo koossa olevan riittävästi tietoa, jotta rikostutkinta voitaisiin avata uudelleen. Portugalin poliisi on eri mieltä.

Lontoon poliisi aloittaa virallisen rikostutkinnan ja lokakuussa se ilmoittaa listanneensa 41 ihmistä, jotka voisivat mahdollisesti olla epäiltyjä. Poliisin mukaan katoamisen "aikajanan keskeiset yksityiskohdat ovat muuttuneet merkittävästi".

Poliisi julkaisee kaksi tietokoneohjelmalla laadittua kuvaa yhdestä epäillystä miehestä.

Myöhemmin myös Portugalin poliisi avaa tutkinnan uudelleen ja ilmoittaa työskentelevänsä rinnan brittipoliisien kanssa. Portugalin viranomaiset ovat löytäneet tekemässään alkuperäisen tutkinnan arviossa uusia tutkintalinjoja ja todisteita, joita ei ole aiemmin huomioitu.

2014

Rikostutkijoita lentää Britanniasta Portugaliin. Praia da Luzin alueella tehdään etsintöjä maastossa, mutta ne eivät tuota tulosta.

Poliisin mielenkiinto kohdistuu kolmeen katoamisalueelle toimineeseen murtovarkaaseen. Poliisit kertovat myös löytäneensä useita tapauksia, joissa sisätiloihin tunkeutunut tekijä on ahdistellut ja hyväksikäyttänyt brittityttöjä Algarven alueella.

Poliisit kuulevat useita epäiltyjä, mutta tutkinta ei etene. Poliisit tutkivat tuloksetta maastoa Praia da Luzin ja Lagosin kaupungin välillä.

Kate ja Gerry McCann lehdistön haastateltavana kesäkuussa 2014.
Kate ja Gerry McCann lehdistön haastateltavana kesäkuussa 2014. Kuva: tiago Petinga / EPA

McCannit osallistuvat Portugalissa kunnianloukkausoikeudenkäyntiin entistä tutkinnanjohtajaa vastaan. He todistavat tuskasta, jonka tämän kirjan väite Madeleinen ruumiin piilottamisesta on heille aiheuttanut.

2015

Portugalissa oikeus määrää kunnianloukkauksesta haastetun entisen tutkinnanjohtajan Amaralin ja kustantamon maksamaan kirjasta 500 000 euron vahingonkorvaukset McCanneille. Kirjan myynti kielletään.

Syyskuussa Britannian hallitus ilmoittaa, että Madeleinen katoamisen tutkimiseen on käytetty jo yli kymmenen miljoonaa puntaa. Tutkintaan osallistuvien brittipoliisien määrää vähennetään 29 tutkijasta neljään.

2016

Ylempi oikeusaste kumoaa poliisin McCanneista kirjoittamasta kirjasta annetun tuomion.

Gonçalo Amaral pitelee käsissään kirjaansa. Taustalla kuva Madeleinesta.
Tutkinnassa mukana ollut entinen poliisi Gonçalo Amaral esitteli heinäkuussa 2008 tapauksesta tekemäänsä kirjaa. Hän väitti vanhempien lavastaneen Madeleinen sieppauksen. Kuva: Antonio Cotrim / EPA

2017

Huhtikuussa tutkinnassa epäillyiksi aiemmin arvioidut neljä henkilöä poistetaan epäiltyjen listalta. Poliisi kuitenkin vakuuttaa, että heillä on "merkittävä tutkintalinja".

Poliisien ja McCannien kireistä väleistä kerrotaan julkisuudessa. McCannien väitetään pimittäneen palkkaamiensa yksityisetsivien keräämiä tietoja poliiseilta.

McCannit kertovat ostavansa edelleen Madeleinelle syntymäpäivä- ja joululahjoja.

2019

Suoratoistopalvelu Netflix julkaisee kahdeksanosaisen sarjan Madeleinen katoamistapauksesta. Hänen vanhempansa ovat kieltäytyneet osallistumasta sen tekemiseen.

Kesäkuussa brittihallitus ilmoittaa, että Lontoon poliisin Madeleine-tutkinnan rahoitus lopetetaan maaliskuussa 2020.

2020

Kesäkuussa viranomaiset ilmoittavat, että Madeleinen sieppauksesta epäillään vankilassa seksuaalirikoksen vuoksi istuvaa 43-vuotiasta saksalaismiestä. McCannien edustaja kuvailee tietoa merkittävimmäksi edistysaskeleeksi koko 13 vuotta kestäneen tutkinnan aikana.

Saksan viranomaiset sanovat heillä olevan konkreettisia todisteita siitä, että Madeleine on kuollut ja tutkivansa tapausta siksi murhana. McCannit kiistävät saksalaisviranomaisten väitteen siitä, että perheelle olisi kerrottu Madeleinen kuolemasta.

Epäillyn kerrotaan ajaneen autollaan Praia da Luzin alueella Madeleinen katoamista edeltäneinä päivinä.

Volkswagen T3 Westfalia asuntoauto, jossa Madeleine McCannin katoamisesta epäilty mies asui Praia de Luzin alueella 2007.
Madeleine McCannin katoamisesta epäilty mies asui tässä autossa Algarvessa vuonna 2007. Kuva: AFP

Epäillyn kerrotaan majailleen pitkiä aikoja Portugalissa. Hänen myös epäillään syyllistyneen Portugalissa seksuaalirikoksiin.

Saksalaismiehen myös väitetään kertoneen baarissa olevansa vastuussa Madeleine McCannin katoamisesta. Epäilty istuu parhaillaan vankilassa tuomiota, jonka hän sai Algarven alueella tekemästään raiskauksesta. Hänet on aiemmin tuomittu lasten hyväksikäytöstä.

Portugalissa viranomaiset tutkivat Praia da Luzissa ja lähialueilla tuloksetta kaivoja löytääkseen Madeleinen ruumiin. Portugalin viranomaiset aloittavat uudelleen vanhan raiskaustapauksen tutkinnan. Tekijäksi epäillään saksalaismiestä.

Kuvassa on valkoinen talo, jossa on oranssi katto.
Poliisi on julkaissut kuvan talosta, johon epäillyllä miehellä oli yhteyksiä. Kuva: Lontoon poliisi / EPA

Heinäkuun viimeisellä viikolla rikostutkijat tutkivat Hannoverin lähellä Seelzessä sijaitsevaa siirtolapuutarhapalstaa, joka on ollut rikoksesta epäillyn saksalaismiehen käytössä vuosina 2007–2008.

Kaivaessaan maata tutkijat löytävät saksalaisten mediatietojen mukaan piilossa olleen kellaritilan. Viranomaiset kommentoivat julkisuuteen vain, että tutkinta liittyy 43-vuotiasta saksalaismiestä koskevaan rikostutkintaan. Tontilla mahdollisesti tehtyjä löytöjä poliisi ei kommentoi.

Miehen viimeisin tunnettu asuinpaikka on noin tunnin ajomatkan päässä siirtolapuutarhasta sijaitseva Braunschweig.

Ilmakuva vehreästä alueesta, jota poliisi tutkii.
Ilmakuva Seelzessä Saksassa sijaitsevasta tontista, jolla poliisi on tehnyt heinäkuussa 2020 etsintöjä. Kuva: AOP

Madeleine McCannin vanhemmat julkaisevat lausunnon, jossa he sanovat toivovansa tapauksen vihdoin selviävän.

– Olemme koko ajan vain halunneet löytää hänet, paljastaa totuuden ja saattaa vastuussa olevat oikeuden eteen. Emme koskaan luovu toivosta löytää Madeleine elossa, mutta olipa lopputulos mikä tahansa, meidän on tiedettävä se. Meidän on löydettävä rauha, vanhemmat sanovat.

Lue myös:

Syyttäjä: Madeleine McCannin kuolemasta on "konkreettisia todisteita"

Syyttäjä uskoo Madeleine McCannin olevan kuollut, eilen kerrottiin uudesta epäillystä – Mistä kohutussa katoamistapauksessa on kyse?

Kadonneen Madeleine McCannin tapauksessa uusi käänne – Saksan poliisi kertoi uudesta epäillystä

Vuosikymmen kadoksissa – Madeleine McCannin vanhemmat uskovat yhä tyttärensä löytyvän

Poliisi ei löytänyt uusia todisteita Madeleine McCannin etsinnöissä

Brittilehti: Naton vakoilulentokone saattaa auttaa Madeleine McCannin katoamismysteerin ratkaisemisessa

Portugali aloittaa uudelleen Madeleine-tytön katoamisen tutkimukset

Madeleinen vanhempia ei enää syytetä katoamisesta

Kadonneen brittitytön vanhempia epäillään

Suosittelemme sinulle