Keskustan eduskuntaryhmässä istuvan puheenjohtajan Katri Kulmunin ja Annika Saarikon kisasta odotetaan tiukkaa. Peli ei ole Ylen haastattelemien kansanedustajien mukaan selvä siitä huolimatta, että Saarikko on pärjännyt useissa kyselyissä Kulmunia paremmin jo ennen ilmoittautumistaan.
Saarikon ilmoittautumisen jälkeen STT teki kyselyn (siirryt toiseen palveluun), jossa keskustan 20 piirijohtajasta yhdeksän kannatti Saarikkoa, kolme tuki istuvaa puheenjohtajaa.
Keskustan 31 hengen eduskuntaryhmästä Kulmunin tukijalistalle nimensä ovat antaneet ensimmäisen kauden kansanedustajat Tuomas Kettunen ja Joonas Könttä. Saarikko ei kerää tukijalistaa.
Kulmunin tukijat ovat vakuuttuneita siitä, että kenttäväen keskuudessa kannatus on kovempaa kuin puolueen johtopaikoilla.
Jyväskyläläisen Köntän mukaan vain vuoden puheenjohtajana toiminutta Kulmunia ei tulisi syyttää keskustan kannatusongelmista.
– Keskustan ongelmat ovat syntyneet aikaisemmin. Katri on ottanut kenttää kuuntelevan ja kiertävän asenteen. Uskon, että Katrilla on mahdollisuuksia nostaa keskustan kannatusta, Könttä sanoo.
Kulmuni on valmistautunut puheenjohtajakamppailuun kiertämällä keskustan kenttää koko kesän.
Istuvan puheenjohtajan asemaa kuitenkin vaikeuttaa taannoinen viestintäkoulutuskohu. Kulmunin luopuminen valtiovarainministerin tehtävästä oli vaikuttamassa siihen, että puheenjohtajakilpailu ylipäätään syntyi.
Kohu seurauksineen kummastuttaa edelleen myös eduskuntaryhmässä, mutta Kulmunin tukijoukoissa ratkaisun nähdään kertovan suoraselkäisyydestä ja vastuunkannosta.
– Katri kantoi suuren vastuun virheestä, joka ei ollut hänen. Silloin kun haasteita tulee, niin puheenjohtajaa tulee mielestäni tukea, Könttä sanoo.
Kansanedustajat odottavalla kannalla
Suurin osa Ylen tavoittamista kymmenestä keskustan kansanedustajasta ei ole vielä valmis liputtamaan kummankaan ehdokkaan puolesta. Puheenjohtajakisa nähdään kuitenkin tervetulleena.
– Pidän sitä virkistävänä, että puheenjohtajakisa pyörähti käyntiin. Luulen, että tästä tulee tiukkaa. Varmasti riittää tukea ja kannattajia molemmille, arvioi itse varapuheenjohtajaksi pyrkivä kansanedustaja Pasi Kivisaari.
– Molemmilla on omat vahvuutensa. Nyt on tärkeintä pystyä vakuuttamaan sellainen kenttäväki, joka miettii kumman johdolla tultaisiin pidemmän päälle pärjäämään ja kumpi pystyy palauttamaa puolueväen luottamuksen, sanoo puoluesihteerinäkin toiminut kansanedustaja Jouni Ovaska.
Kansanedustaja Hanna Huttunen Savo-Karjalan vaalipiiristä tukee ensi viikolla tiede- ja kulttuuriministerin tehtävään palaavaa Saarikkoa puheenjohtajaksi.
– Tunnen molemmat ehdokkaat. Pidän Annikan tavasta viedä asioita eteenpäin ja luotan hänen johtajantaitoihinsa, Huttunen sanoo.
Jakaako EU taas keskustaa?
Varsinaisia linjaeroja Saarikon ja Kulmunin välillä on kansanedustajien mielestä vaikea nähdä.
Selkeimmät erot nähdään ehdokkaiden suhtautumisessa EU-politiikkaan. Kulmuni on puhunut EU:n elvytyspaketista kriittiseen sävyyn ja vaatinut EU:n talouspolitiikan käsittelyä syyskuun puoluekokouksessa.
EU-politiikka on ollut keskustalle perinteisesti repivä aihe.
– Jos linjaeroista olisi kysytty pari kuukautta sitten en olisi osannut sanoa, mutta nyt ehdokkaat tuntuvat olevan eri linjoilla EU-politiikassa. Kulmunin kannoista on tosin ollut vaikea saada selvää. Tästäkin syystä on hyvä, että keskustelua keskustan ja ehdokkaiden EU-linjasta käydään kunnolla, arvioi nimettömänä pysyttelevä kansanedustaja.
Torstain tiedotustilaisuudessaan Saarikko puolestaan korosti olevansa sitoutunut niihin ratkaisuihin, joita elpymisrahaston osalta on tehty ja painotti EU-myönteisyyttään.
– Näen ehdokkaiden välillä ainakin vivahde-eroja. Hallituksessa ollaan pääministerin johdolla ja keskustan myötävaikutuksella oltu hyväksymässä pakettia ja saatu EU lähentymään Suomen kantoja. Tästä ei voida enää lähteä perääntymään, kansanedustaja Jouni Ovaska sanoo.
Ovaskan mielestä puheet elvytyspakettia koskevista äänestyksistä syyskuun puoluekokouksessa tulisi unohtaa.
Sopu 750 miljardin euron elvytysrahastosta on jakanut myös keskustan euroedustajat.
Kulmunia tukeva Mauri Pekkarinen (kesk.) torjui 390 miljardin euron suoran avustuksen liian suurena, mutta Elsi Katainen (kesk.) puolusti pääministeri Marinin ja hallituksen neuvottelutulosta.
Arvokysymyksissä Kulmuni ja Saarikko puolestaan ovat niin samasta puusta veistettyjä, että kansanedustaja Pekka Aittakumpu (kesk.) kaipailee Suomenmaan mielipidekirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun) kisaan myös selvästi arvokonservatiivista ehdokasta.
Kolmatta ehdokasta kaivataan
Keskustan eduskuntaryhmässä on huolia puheenjohtajakilpailun muuttumisesta liian repiväksi, mikäli kisa käydään kaksintaisteluna Kulmunin ja Saarikon välillä ilman useampia ehdokkaita.
Nimettömänä puhuvien kansanedustajien mukaan merkkejä kampanjoinnin kärjistymisestä on jo nähty.
Saarikkoa tukeva Hanna Huttunen ei pelkää kahtiajakoa. Vuosi sitten käydyissä puheenjohtajavaaleissa hän tuki Kulmunin vastaehdokasta Antti Kaikkosta.
– Kahdellakin ehdokkaalla saadaan kisa aikaan, Huttunen sanoo.
Omaa ehdokkuuttaan eiliseen asti harkinnut elinkeinoministeri Mika Lintilä toivoo useampia ehdokkaita.
– Jos on kaksi ehdokasta niin siinä on aina riski, että se jakaa puoluekokousväkeä ja keskustan kenttää. Olisi hyvä, jos olisi useampia ehdokkaita, Lintilä sanoo.
Lintilä itse ilmoitti eilen, että ei lähde kisaan.
Keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Petri Honkonen sanoo, että keskustan kentällä on toiveita useammasta ehdokkaasta.
– Vaikka kannatus on huonolla tasolla, niin puolueessa on ison kansanliikkeen geenit ja kentällä toivottaisiin useampia ehdokkaita, Honkonen sanoo.
Honkonen ei kommentoi omia aikeitaan mahdollisen ehdokkuuden suhteen.
Myöskään keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ei eilen kommentoinut Ylelle aikeitaan.
Kansanedustaja ja Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Mikko Savola arvioi, että saman piirin Kurvinen olisi ilmoittanut hänelle, mikäli olisi aikeissa asettua ehdolle.
– Tällaista ilmoittautumista ei ole kuulunut. Jos joku haluaa vielä ehdolle asettua, niin se on tietysti aika pian tehtävä, Savola sanoo.
Savola ei ota kantaa kummankaan ehdolle asettuneen puolesta.
– Etelä-Pohjanmaalla on varmasti molemmille kannatusta. Ehdolla on nyt kaksi erittäin pätevää kollegaa, jotka tunnen hyvin eduskuntaryhmästä. Varmasti päästään keskustelemaan linjasta ja tuomaan näkemyksiä esiin, Savola sanoo.
Puoluekokous järjestetään Oulussa syyskuun alussa. Puheenjohtajakisaan ja puoluekokouksen osallistujamääriin voi vaikuttaa myös se, miten koronavirustilanne Suomessa kehittyy.
Aiheesta voi keskustella lauantai-iltaan klo 23.
Lisää aiheesta:
Viisi asiaa, joista keskustan puheenjohtajakisaan lähtenyt Annika Saarikko tunnetaan