Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain korona-asiantuntija Anthony Fauci kongressissa: Rokote voisi olla valmis loppusyksystä tai alkutalvesta

Immunologi Anthony Fauci on yksi presidentti Donald Trumpin koronaryhmän johtavista jäsenistä.

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci edustajainhuoneen kuultavana
Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci edustajainhuoneen kuultavana

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci on perjantaina iltapäivänä kongressin kuultavana. Kansallista allergia- ja infektiotauti-instituuttia johtava Fauci on ollut yksi presidentti Donald Trumpin koronaryhmän johtavista jäsenistä.

Avauspuheenvuorossaan Fauci puolusti Yhdysvaltain liittovaltion terveysviranomaisten koronastrategiaa.

Hänen mukaansa tarkoitus on ottaa selvää viruksen toiminnasta, parantaa taudin tunnistamista, kehittää hoitomuotoja sekä valmistaa toimiva rokote mahdollisimman nopeasti.

Faucin mukaan kaksi lääkeainetta, remdesiviiri ja deksametasoni, ovat tuottaneet tulosta taudin hoidossa. Hän ei maininnut presidentti Trumpin mainostamaa hydroksiklorokiinia, jota esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO ei suosittele.

Fauci kertoi myös Yhdysvaltain rokotekehityksen tilanteesta. Tällä hetkellä kolme lupaavaa rokoteaihiota on edennyt jo pitkälle, ja yksi on edennyt kolmanteen testausvaiheeseen.

Hän sanoi toivovansa, että turvallinen ja tehokas rokote on valmis syksyn lopussa tai talven alussa. Fauci kertoi myöhemmin, että kaikkien tarvitsevien olisi tarkoitus saada rokote vuoden 2021 aikana Yhdysvalloissa.

Fauci: osavaltiot eivät noudattaneet ohjeita rajoitusten purkamistesta

Faucia pyydettiin myös selittämään, miksi Yhdysvallat ei ole saanut tautia kuriin yhtä hyvin kuin Eurooppa.

Hänen mukaansa tilanne selittyy osin sillä, että Euroopan maat asettivat paljon laajempia liikkumisrajoituksia kuin Yhdysvallat, jossa vai noin puolet maasta suljettiin.

Lisäksi osa osavaltioista ei noudattanut liittovaltion ohjeita, jotka neuvoivat purkamaan koronan takia asetettuja liikkumisrajoituksia vaiheittain.

Osin tilanne selittyy Faucin mukaan myös siltä, ettei ohjeita maskin käytöstä, väkijoukkojen välttämisestä ja etäisyyksien pitämisestä ole noudatettu.

Poliittista vääntöä tilaisuuden alussa

Edustajainhuoneen koronviruskriisiä valvovan erikoisvaliokunnan kuuleminen alkoi kovasanaisella poliittisella kiistelyllä.

Puhetta johtanut demokraatti James Clyburn sanoi presidentti Trumpin hallinnon koronavirustoimien olevan maailman huonoimpien joukossa ja johtaneen tuhansien yhdysvaltalaisten kuolemaan.

Valiokunnan korkea-arvoisin republikaani Steve Scalisen mielestä Trumpin hallinto oli päinvastoin pelastanut yhdysvaltalaisten henkiä ja tuottanut tehokkaita ohjeita kouluille, työpaikoille ja hoitokoteihin.

Kuulemisen oli tarkoitus alkaa kello 16, mutta sen aloitus viivästyi.

Koronavirustoimien jatkamista vaatinut Fauci on joutunut viime viikkoina presidentinhallinnon hampaisiin. Pari viikkoa sitten presidentti Trumpin avustajat levittivät toimittajille listaa, jossa lueteltiin Faucin antamia virheellisiä lausuntoja epidemiasta.

Lue myös:

Valkoinen talo lähetti medioille listan tartunta-asiantuntija Faucin virheellisistä lausunnoista

Epidemiaa taltuttava Washington on vielä heikommassa hapessa kuin miltä Suomesta katsottuna näytti

Suosittelemme sinulle