Hyppää sisältöön

Kymmeniä pidätetty hallituksenvastaisissa mielenosoituksissa Zimbabwessa, armeijan joukkoja kaduilla

Jännitteet ovat lisääntyneet Zimbabwessa syvenevän talouskriisin johdosta ja presidentti Emmerson Mnangagwan arvostelu on kiihtynyt.

Zimbabwen presidentiltä Emmerson Mnangagwalta mitattiin ruumiinlämpö hänen saapuessaan koronavirukseen menehtyneen ministerin hautajaisiin Hararessa 31. heinäkuuta. Kuva: Aaron Ufumeli / Epa

Kymmeniä ihmisiä on pidätetty hallituksenvastaisissa mielenosoituksissa Zimbabwessa, kertoo zimbabwelainen kansalaisjärjestö.

Kaduilla liikkuu satoja armeijan joukkoja, jotka yrittävät yhdessä poliisin kanssa estää mielenilmaukset. Uutistoimistojen mukaan pääkaupungin Hararen ja toisen suurkaupungin Bulawayon kadut ovat lähes tyhjät ja asukkaat piileskelevät sisätiloissa. Kaupat ja pankit ovat sulkeneet ovensa.

Pidätettyjen joukossa kerrotaan olevan muun muassa kansainvälisesti tunnettu zimbabwelainen kirjailija Tsitsi Dangarembga ja oppositiopuolueen johtohahmoihin lukeutuva Fadzayi Mahere.

Opposition ja ihmisoikeusryhmien mukaan niiden tietoon tuli jo mielenosoitusten alla pidätyksiä, pahoinpitelyjä ja aktivistien ja muiden liikkumisrajoitusten rikkomisesta syytettyjen tavallisten ihmisten häirintää.

Zimbabwe on purkanut koronaviruksen aiheuttamia liikkumisrajoituksia vähitellen. Mielenosoitukset on kuitenkin yhä kielletty osana koronarajoituksia.

Poliisiryhmä partioi lava-autolla Hararen lähiössä perjantaina 31. heinäkuuta. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA

Korruptiota vastaan

Järjestäjien mukaan mielenosoitus oli alunperin suunniteltu hallinnon korruptiota vastaan, mutta se kääntyi vastustamaan hallitsevaa valtapuoluetta. Jännitteet ovat lisääntyneet Zimbabwessa syvenevän talouskriisin johdosta. Inflaatio laukkaa yli 700 prosentissa, ja se on toiseksi korkein maailmassa.

Koronavirus on horjuttanut jo valmiiksi heikoissa kantimissa ollut terveydenhuoltojärjestelmää ja aiheuttanut protesteja sairaaloissa.

Presidentti Emmerson Mnangagwa on kuvannut protesteja yritykseksi “kumota Zimbabwen vaaleilla valittu hallitus”. Arvostelijat syyttävät Mnangagwan hallinnon käyttävän itsevaltaisia otteita mielenosoitusten nujertamiseksi.

Opposition mielestä Mnangagwa ei ole kyennyt yhdistämään jakautunutta kansaa noustuaan valtaan. Zimbabwea kovin ottein vuosikymmeniä johtanut Robert Mugabe syrjäytettiin vuonna 2017.

Suosittelemme sinulle