Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kierrätetyn materiaalin määrä kasvanut neljänneksellä, korona-aikana on nurkat siivottu ja alettu nikkaroida

Kartongin määrä on kasvanut verkkokaupan lisääntyessä ja työmaaruokailun siirryttyä lounasravintoloista koteihin.

Ihmisiä jättämässä tavaraa kierräyspisteeseen.
Kierrätyspisteissä on riittänyt väkeä kevään ja kesän aikana. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle
Kimmo Hiltula
Avaa Yle-sovelluksessa

Kerätyn kierrätysmateriaalin määrä on kasvanut pohjoisessa. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n pohjoisimmalta alueelta talteen saadun materiaalin määrä on kasvanut 26 prosenttia vuoden takaisesta.

Kierrätysmateriaalia ovat niin muovi, kartonki, lasi kuin metallikin.

Esimerkiksi kartongin määrä on jo ennen korona-aikaa ollut kasvussa muun muassa verkkokaupan vilkastumisen vuoksi. Koronan vuoksi verkkokaupan kasvu on saanut lisäpotkua.

Arkilounas kotioloissa

Pakkausmateriaalin kasvua on lisännyt myös se, että arkilounas on nautittu työpaikkaruokalan tai -ravintolan sijasta kotona.

– Tarkka analyysia koronan vaikutuksesta ei vielä voi antaa, mutta kartongin kohdalla kasvu on kuitenkin ollut suurempaa kuin muutoin olisi ollut, sanoo Ringin aluepäällikkö Harri Patana.

Valtakunnallisesti kartongin kohdalla kasvua on parikymmentä prosenttia.

Ringin pohjoisimman alueen eli Lapin ja Koillismaan kohdalla ei ole käytössä vertailukelpoisia lukuja. Puristimien käyttöä keräyspisteissä on lisätty ja tämä nostaa talteen saatavan kartongin määrää.

Korona-aikana on siivottu

Kierrätykseen tulevan materiaalin määrän kasvuun on vaikuttanut myös se, että ihmiset ovat koronan vuoksi viihtyneet paljon kotioloissa.

– Korona-ajan aluksi oli todella hiljaista, mutta sen jälkeen vilkastui todella paljon kun ihmiset siivosivat ja tyhjensivät nurkkiaan, kertoo Esa Pekkala, joka on Kemin Vilmilän kaupunginosassa sijaitsevan ekoaseman johtaja.

Remontti-into näkyy kierrätyskeskuksissa

Kesällä kotioloista on kierrätyskeskukseen kärrätty niin puutarhanhoidosta kuin remontin teostakin jäänyttä materiaalia.

– Nikkaroidessa ja puuhastellessa jää erilaista laudan pätkää ja metalliromua. Niitä on tullut nyt normaalia enemmän, sanoo Pekkala.

Myös Perämeren Jätehuollon pääpaikassa, Jätekeskus Jäkälässä on korona-ajan vaikutukset olleet saman suuntaiset. Maalis-huhtikuussa eli nurkkien siivouksen aikaan kasvua oli parisenkymmentä prosenttia.

Perämeren Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Tuija Ahrikkalan mukaan myös kesä on ollut tavallista vilkkaampi, vaikka ero niin sanottuihin normaalivuosiin on tasoittunut. Merkkejä koronan vaikutuksesta löytyy.

– Remontti-intoa on ollut siitä päätellen, että meille on tullut huomattavasti tavallista enemmän maalijätettä, sanoo Ahrikkala.

Lähes kaikki kerätty materiaali voidaan uusiokäyttää

Esa Pekkalan mukaan heillä on menossa kierrätyskeskuksen vilkkain vuosi.

– Koronan lisäksi se vaikuttaa, että muovin keräystä on ollut nyt vuoden verran ja se on lähtenyt hyvin liikkeelle, taustoittaa Pekkala.

Perämeren Jätehuollon toimialueella pystytään uusiokäyttämään lähes kaikki sinne tuleva materiaali.

– 98 prosenttia kaikesta menee uusiokäyttöön. Oikeastaan vain eristevillat joudutaan toimittamaan Jäkälään, jossa ne menevät penkkaan, sanoo Pekkala.

Suosittelemme sinulle