Hyppää sisältöön

Valtteri Bottaksen mestaruushaaveille kova kolaus – asiantuntija uskoo silti, että jatkosopimus on jo allekirjoitettu: "Harmonia on erittäin hyvä"

Neljän F1-osakilpailun jälkeen Valtteri Bottas on tallikaveriaan Lewis Hamiltonia peräti 30 pistettä perässä.

Valtteri Bottas
Valtteri Bottaksen täytyy jo nyt ottaa riskejä ja suoriutua aivan äärirajoillaan, jotta hän voi haastaa Lewis Hamiltonin mestaruustaistossa. Kuva: Peter Fox/Getty Images
Kirsi Teiskonlahti

Ison-Britannian F1-osakilpailu saattoi olla ratkaiseva isku tämän kauden MM-taistolle.

Kahden osakilpailun jälkeen sarjaa johtanut Valtteri Bottas on kahden heikon kilpailun jälkeen vaikeassa tilanteessa. Kaksi viikkoa sitten Unkarissa Bottaksen lähtö epäonnistui totaalisesti ja hän menetti MM-johtonsa hallitsevalle maailmanmestarille Lewis Hamiltonille.

Viime viikonlopun neljänteen osakilpailuun Bottas lähti viisi pistettä tallikaverinsa perässä. Kisan lopussa tulleen rengasrikon vuoksi suomalainen jäi kuitenkin kokonaan pisteittä ja samaan aikaan Hamilton juhli voittoa. Nyt Bottaksen ero MM-kärkeen on repeytynyt jo 30 pisteeseen.

– Tässä vaiheessa kautta Silverstone oli murskaava häviö Bottakselle. Tilanne muuttuu nyt todella radikaalisti. 30 pistettä eroa on tosi paljon, sillä Hamilton on kuitenkin tasaisuuden mestari. Tämä on tilanne, jossa Bottas joutuu ottamaan enemmän riskejä ja niiden hallinta on ratkaisevaa tästä eteenpäin, kommentoi Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh.

Vaikka mestaruusjuna saattoi puksuttaa Bottaksen ohi Isossa-Britanniassa, Mildh uskoo, ettei tilanne ole silti vaikuttanut suomalaisen jatkosopimustilanteeseen.

Uskon, että Bottas on jo tehnyt jatkosopimuksen. Oma spekulaationi on, että nimetkin voivat olla paperissa. Siltähän se näyttää, ettei Mercedeksen ei pitäisi tässä vaiheessa hirveästi tehdä muutoksia.

Jukka Mildh

Bottaksen nykysopimus Mercedeksen kanssa päättyy tähän kauteen, eikä vahvistusta tulevasta ole vielä saatu.

– F1-sopimukset ovat aina hyvin varjeltuja salaisuuksia. Uskon, että Bottas on jo tehnyt jatkosopimuksen. Oma spekulaationi on, että nimetkin voivat olla paperissa. Siltähän se näyttää, ettei Mercedeksen pitäisi tässä vaiheessa hirveästi tehdä muutoksia. Olisi parempi jatkaa näin, koska harmonia on erittäin hyvä tällä hetkellä, Mildh arvelee.

Uusintastarteissa petrattavaa

Bottaksen kilpailu päättyi hyvin murheellisesti sunnuntaina. Toinen sija näytti kierrokselle 50 asti täysin selvältä. Sitten Bottas kärsi rengasrikon ja jäi sijalle 11.

Mildhin mukaan renkaan rikkoutuminen oli epäonnea, eikä Bottas olisi voinut tehdä asioita kilpailussa juurikaan toisin. Kisan jälkeen Hamilton moitti Bottasta siitä, ettei tallikaveri säästänyt renkaitaan, vaan yritti painostaa johtopaikalla ollutta brittiä.

– Hamilton käytti vahvaa psyykkaustaitoaan, kun hän otti saman tien esille, ettei pahin kilpailija pystynyt yhtä hyvään suoritukseen. Täytyy kuitenkin muistaa, että heillä oli täysin erilaiset olosuhteet ajaa. Bottas ajoi likaisessa ilmassa ja Hamilton puhtaassa.

– On ihan selvää, että nopealla radalla puhtaassa ilmassa ajava kuljettaja pystyy paremmin kontrolloimaan autoaan ja säästämään renkaitaan. Bottas oli siinä altavastaajan asemassa.

Startti oli tällä kertaa Bottakselta vahva ja hän pääsi haastamaan Hamiltonia ensimmäisessä kaarteessa. C Morelle Bottas kertoi, että joutui kuitenkin löysäämään kaasua, kun auto alkoi aliohjata ja oli riski törmätä Hamiltoniin.

Petrattavaa suomalaisella on vielä uusintastarteissa. Kisan alkupuolella turva-auto nähtiin peräti kahdesti radalla, ja molemmissa uusintalähdöissä Hamilton ampaisi maisemaan Bottakselta karkuun. Sen sijaan kolmannella paikalla ollut Max Verstappen pääsi tilanteissa lähelle Bottasta.

– Uusintalähdöissä Hamilton pääsi yllättämään Bottaksen ja pääsi heti karkuun lähes sekunnin päähän. Siinä Bottaksen pitää skarpata aika lailla, Mildh sanoo.

F1-kausi jatkuu tulevana viikonloppuna samalla Silverstonen radalla.

Lue myös:

Bottas kertoi C Morelle hetkestä, jolloin joutui antamaan Hamiltonille Silverstonessa periksi – manasi lopun tapahtumia: "Tiimikaverilla oli aika hyvä säkä taas jälleen"

Silverstonessa voittanut Hamilton kertoi kauhun hetkistään kisan viimeisellä kierroksella ja sivalsi Bottasta: "Hän ei näyttänyt pitävän renkaistaan huolta"

Räikkönen menetti täysin hermonsa Alfa Romeon sähläykseen ja rähjäsi läpi kisan tiimiradiossa – asiantuntija penää merkittäviä muutoksia tallin tekemiseen

Bottaksen varma kakkossija suli rengasrikkoon vain kaksi kierrosta ennen maalia ja suomalainen jäi pisteittä – myös Hamiltonin rengas räjähti, mutta britti voitti silti: "Sydämeni pomppasi kurkkuun"

Valtavaa draamaa F1-kisan loppuhetkillä: Sainz ja molemmat Mercedekset kärsivät rengasrikot – näin Ison-Britannian GP eteni

Suosittelemme sinulle