Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Keskipohjanmaa-lehti: Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattilan johtamistyyliä arvostellaan epäasialliseksi: "Huutoa ja pelolla johtamista"

Kaupunginhallituksen- ja valtuuston puheenjohtajisto sekä valtuustoryhmien puheenjohtajat keskustelevat asiasta maanantaina.

Kuvassa kaupunginjohtaja Stina Mattila
Stina Mattila valittiin Kokkolan johtoon vuonna 2016. Kuva: Juha Kemppainen / Yle
Iina Kluukeri
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolan kaupunginjohtajan Stina Mattilan johtamistapaa arvostellaan epäasialliseksi, kertoo Keskipohjanmaa-lehti.

Osa Keskipohjanmaa-lehden haastattelemasta seitsemästä nimettömästä lähteestä kertoo Mattilan huutavan, johtavan pelolla ja uhkailevan irtisanomisella.

Lehden haastateltavissa on nykyisiä ja entisiä työntekijöitä sekä poliitikkoja. Eräs kaupungin johtaviin viranhaltijoihin kuuluva kertoo saaneensa Mattilalta huutoa, rähjäystä ja kiukuttelua. Hänen mukaansa Kokkolaa johdetaan pelolla.

Yksi Keskipohjanmaa-lehden haastattelema entinen työntekijä kuvaa lehdelle Mattilan johtamistapaa "hämmentäväksi". Hänen mukaansa Mattila sai välillä huutokohtauksia johtaville viranhaltijoille.

Stina Mattila: Johtamista voi muuttaa palautteen perusteella

Stina Mattila vastaa Ylelle sähköpostitse johtamistaan koskeviin kysymyksiin. Mattilan mukaan johtamistyötä voi ja pitää arvioida ja kritisoida, palautteen perusteella toimintatapoja voidaan muuttaa, kaupunginjohtajan työ ei ole tässä poikkeus.

– Työyhteisössä kaikkeen kanssakäymiseen, erityisesti esimiestyöskentelyyn, liittyy paljon asioita, jotka koetaan hyvin eri tavoin. Oleellista mielestäni olisi, että kriittistäkin palautetta annetaan yhteisössä, olemassa olevia kanavia pitkin. En väheksy nimettömänä annettuakaan palautetta, mutta niin kauan kuin asioita ei tuoda avoimeen keskusteluun työyhteisössä, konkreettisia korjaustoimia on vaikea tehdä, vastaa Mattila Ylelle sähköpostitse.

Henkilöstöjohtaja Eija Pienimäen mukaan Mattilasta ei ole tehty työsuojeluilmoitusta aluehallintovirastoon. Pienimäelle epäilyt tulivat yllätyksenä.

– Ymmärrän, että jotain loukkaantumisia on tullut ja jäänyt, koska näin nyt toimitaan. Tällaisia asioita ei pystytä ratkaisemaan, jos vääryyttä kokeneet eivät kerro asioista. Kaupungilla on tilanteeseen sopiva malli, jota toivotaan käytettävän, sanoo Pienimäki.

– Olen pahoillani ja erityisen harmissani siitä, että työyhteisössä on koettu, että asioista ei uskalleta puhua. Olemme parin viime vuoden aikana kehittäneet erityisesti työsuojelua, epäasialliseen toimintaan puuttumisen mallia, esimiestyötä ja sisäisen palautteen antamisen tapoja. Nämä kaikki ovat niitä keinoja, joilla organisaatiossa voidaan puuttua pelon ja huonon ilmapiirin kokemuksiin. Se, että niitä ei ole näin tärkeässä asiassa osattu tai haluttu käyttää hyväksi, on surullista, kirjoittaa Mattila vastauksessaan Ylelle.

Valtuuston ja hallituksen puheenjohtajista koolle

Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi kertoo Ylelle, että valtuustoryhmien puheenjohtajat ja valtuuston sekä hallituksen puheenjohtajisto kokoontuvat maanantaina keskustelemaan asiasta.

– Käydään läpi, mitä nämä väitteet ovat ja mistä ne tulevat. Tämä selvitetään pohjia myöten, kertoo Herlevi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajalle epäilty epäasiallinen johtaminen tuli yllätyksenä.

– Mattilan johtaminen on toisenlaista, mutta kuitenkin hyvää. Taloutta laitetaan kuntoon ja valmistelu pelaa, että ihmetyttää tällaiset väitteet, kommentoi Herlevi.

Osa Keskipohjanmaa-lehden haastatelluista sanoo Mattilan myös puuttuvan liian yksityiskohtaisesti alatason asioihin. Mattila kommentoi puuttuvansa asioihin tarkasti, mutta pystyvänsä myös kuuntelemaan asiantuntijoita myös herkällä korvalla.

– Varmasti näin kova palaute aiheuttaa muutoksia omassa tavassa ilmaista asioita, arvelee Mattila Ylelle.

Mattila valittiin Kokkolan kaupunginjohtajaksi neljä vuotta sitten.

Suosittelemme