Hyppää sisältöön

Tuleeko Suomeen maskisuositus myös lapsille? Ikäraja vaihtelee eri maissa taaperoista kouluikäisiin

Alkaako koulutyö maskit naamalla? Huomenna torstaina THL kertoo ainakin maskisuosituksen etenemisestä, kenties myös itse suosituksesta.

Espanjassa maskin käyttö on pakollista kaikille yli 6-vuotiaille, Ranskassa ikäraja on 11 vuotta. Suomessa viranomaiset vielä miettivät, mikä olisi sopiva ikäraja maskin käyttösuositukselle. Kuva: AOP

Maskin käyttösuositusten ikärajat vaihtelevat hurjasti eri maiden välillä. Kun Ranskassa ikäraja on 11, niin esimerkiksi Hongkongissa jo ihan pikkulasten, 2-vuotiaiden on käytettävä maskeja.

Nyt myös Suomessa aiotaan antaa koko väestöä koskevat maskin käyttösuositukset – mutta minkä ikäisille suositus annetaan, sitä ei vielä tiedetä, eivätkä viranomaiset ole sitä Ylen tietojen mukaan vielä päättäneet.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo huomenna torstaina ainakin maskisuosituksen etenemisestä. Varmaksi ei kuitenkaan vielä tiedetä, kertooko THL myös millaisen maskin käyttösuosituksen se on antamassa julkisille paikoille tai tilanteisiin, jolloin turvavälien pitäminen on mahdotonta.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoo jo nyt Ylelle, että parhaillaan pohditaan myös sitä, mistä iästä ylöspäin tuleva suositus annetaan.

– Pakosta ei ole kysymys, vaan suosituslinjalla mennään, Tervahauta sanoo.

THL:n pääjohtaja ei tiedä minkä kokoisia maskeja ylipäätään Suomessa on saatavilla ja minkä ikäisillä lapsilla niiden käyttö onnistuisi parhaiten. Muut asiantuntijat eivät halua vastata Ylen kysymyksiin.

– Emme ole tarkistaneet, mutta eri kokoisia maskeja näyttää kaupoissa olevan, Tervahauta sanoo.

– Keskustelemme vielä lastenlääkäreiden kanssa siitä, minkä ikäisille voisi sovittaa vaikkapa kirurgisia kertakäyttömaskeja. Nämä ovat yksityiskohtia, joita voidaan käydä vielä läpi suositusten julkistamisen jälkeenkin, hän jatkaa.

Jos THL siis julkistaa huomenna maskin käyttösuosituksen pääpiirteet, niissä ei vielä välttämättä oteta kantaa, minkä ikäisiä suositus koskee ja suositellaanko maskeja esimerkiksi koululaisille.

Opetusministeriön ja THL:n juuri päivitetyissä (siirryt toiseen palveluun)ohjeissa kouluille ei mainita maskeja erikseen eikä peruskoululaisten turvavälejä esimerkiksi pulpettien sijoittelussa, välitunneilla tai ruokalassa. Ohjeissa sanotaan:

"Alakouluissa opetusryhmät tulisi pitää erillään koulupäivän ajan. Yläkoulussa ja valinnaisissa aineissa opetusryhmä voi vaihtua, mikäli opetusta ei voitaisi muutoin toteuttaa. Lukion ja ammatillisen koulutuksen, korkeakoulujen sekä vapaan sivistystyön lähiopetuksessa olisi hyvä noudattaa 1–2 metrin turvavälejä".

Tervahaudan mukaan maskisuosituksella ei saa korvata muita epidemian leviämisen ehkäisykeinoja.

Kuka maksaa, jos maskisuositus tulee myös koululaisille?

Jos maskisuositus tulee kuitenkin koskemaan myös peruskouluikäisiä lapsia, kuka maksaa ja valvoo niiden käyttöä vaikkapa kouluissa?

THL:n pääjohtaja Tervahauta vierittää vastuun maskien hankkimisesta kansalaisille.

– Maski on hygieniatarvike. Kun kyse on väestöön suunnatusta suosituksesta niin lähtökohta olisi, että ihmiset hankkisivat ja huolehtisivat siitä itse.

Jos kouluissa maskeja suositellaan pidettävän, joutuvatko vähävaraisten lapset eriarvoiseen asemaan, jos heidän vanhemmillaan ei ole mahdollisuutta hankkia maskeja ja pitää huolta niiden hygieniasta?

– Väestösuosituksen pyrkimys on estää tartuntojen leviämistä ja epidemian pahentumista. THL:ssä ei ole mahdollista ottaa sosiaalivakuutuksellista tai sosiaalipoliittista näkökulmaa, Tervahauta sanoo.

Tervahauta kuitenkin toivoo, että yhteiskunta osallistuisi maskien kustannuksiin.

– Toivomme tietenkin, että poliittiset päättäjät ja muut yhteiskunnan toimijat miettivät, että onko subventiota tai kompensaatiota ajateltavissa heidän kohdallaan, joille suositusten noudattaminen on taloudellisesti raskasta.

Opetusministeriöstä ei vielä vastata siihen, kuinka lasten maskien käyttö käytännössä järjestettäisiin, miten niiden käyttöä valvottaisiin ja kenen vastuulla koululaisten maskien hankkiminen olisi.

Lastenlääkäri: "Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän hän nykii maskia pois ja maskin suojavaikutus kärsii"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä valmistaudutaan maskin käyttösuosituksiin myös lapsille.

– Noudatamme valtiovallan suosituksia ja sovellamme niitä sitten arjen käytäntöihin. Meidän lasten ja aikuisten infektiolääkärimme keskustelevat vielä siitä minkä ikäisillä maskeja on käytännössä mahdollista käyttää, sanoo osastonylilääkäri Mervi Taskinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

– Sairaalakin on eräällä tavalla julkinen tila, Taskinen jatkaa.

Tällä hetkellä HUSin sairaaloiden ja poliklinikoiden potilaiden kanssa tekemisissä olevalla henkilökunnalla on maskin käyttöohjeistus, mutta potilaita, saattajia ja vierailijoita se ei koske – lukuun ottamatta iäkkäiden potilaiden saattajia.

Yli 70-vuotiaiden potilaiden saattajille on maskin käyttöohje. Lapsipotilaille tai heidän saattajilleen ei siis maskisuositusta nykyohjeistuksen mukaan ole.

Lapsipotilaiden sisarukset eivät saisi tulla mukaan sairaalaan saattajiksi, edes päivystykseen.

Taskinen ei osaa ottaa kantaa siihen, miten paljon hyötyä lasten maskin käytöstä olisi ja minkä ikäisille maskin käyttöä voisi suositella, koska ikärajat maskien käytössä vaihtelevat eri maissa ja kokemukset niiden vaikutuksesta ovat kestoltaan lyhyitä.

– Ohjeistukset maskin käytön ikäsuosituksista vaihtelevat Euroopan eri maiden välillä merkittävästi. Esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa ikäraja on 6, Ranskassa 11 ja Alankomaissa 13 vuodessa eli maskit ovat lähinnä kouluikäisille. Tosin Hongkongissa taitaa ikäraja olla tosi alhaalla, kahden vuoden kohdalla, Taskinen miettii.

Taskinen toteaa, että Aasian maissa maskin käyttö myös lapsilla on ollut yleisempää jo ennen koronaa, joten siellä on totuttu maskeihin.

– Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän hän varmasti nykii maskia pois ja sitä kautta maskin suojavaikutus kärsii. On tosiaan vaikea sanoa mikä se absoluuttinen ikäraja olisi, hän pohtii.

Taskisen mukaan maskin käyttöpakko on ollut liian vähän aikaa voimassa eri maissa kerrallaan, että niiden suojavaikutusta lapsilla on vaikea arvioida.

– Suositukset ovat olleet voimassa korkeintaan muutaman kuukauden kerrallaan, joten kokemustietoa ei ehdi niin lyhyessä ajassa kertyä.

Taskisen mukaan mahdolliset suositukset tai maskipakko eivät saa sulkea pois muita epidemian leviämisen ehkäisykeinoja, kuten käsien pesua, turvavälejä ja desinfektion käyttöä. Myös kokoontumisrajoituksia, etätöitä ja -opiskeluja on hänen mielestään hyvä ottaa käyttöön, jos epidemiatilanne niin vaatii.

– Maskien käyttöä ja muut keinot eivät ole mielestäni vaakakupin pareja, vaan kaikilla keinoilla on oma paikkansa ja aikansa.

Finnairin lentokoneissa maskipakko kaikilla yli 7-vuotiailla

Vaikka valtiovalta ei aio antaa maskin käyttöpakkoa, Finnairin lentokoneissa kaikkien yli 7-vuotiaiden matkustajien on pakko käyttää maskia. (siirryt toiseen palveluun)Maskipakko on ollut voimassa jo toukokuun loppupuolelta asti.

Finnairilta kerrotaan, että maskin käyttövelvollisuus on voimassa ainakin elokuun loppuun saakka. Suun ja nenän peittävää suojusta on käytettävä koko matkan ajan, mutta syödessä ja juodessa sen saa ottaa pois.

Jos maskia ei ole, lentokoneeseen pääsy voidaan estää. Finnairilta kerrotaan, että henkilökunta valvoo, onko koneeseen tulevilla matkustajilla maskit.

– Maskien käyttö lennoilla on sujunut hyvin, ja asiakkaat ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä. Lennoille pääsyä ei ole jouduttu eväämään, kertoo Mari Rouvi Finnairin viestinnästä.

Rouvin mukaan lennoilla on jonkin verran ylimääräisiä maskeja jaettavaksi asiakkaille, joilla ei ole omia mukanaan.

Lue myös:

Mahdollinen maskisuositus hämmentää koulun rehtoria: ”Hankinta on ongelma ja ketkä kaikki niitä käyttävät”

THL päivitti suosituksensa koulunkäynnin järjestämisestä – alakouluryhmät pidettävä erillään, tarvittaessa etäopetusta vuoroviikoin

Maskisuositusta odotetaan – Katso, millaisia kasvosuojia on saatavilla ja kuinka käytät niitä oikein

Suosittelemme sinulle