Hyppää sisältöön

Seitsemän todistetta verkkokauppajätti Amazonin tulosta: Suomalainen Jesse teki salapoliisityötä ja löysi jo Amazonin pohjoismaisen kaupan

Amazonin tuloa on ennustettu kerta toisensa jälkeen, toistaiseksi turhaan. Nyt odotetun ja pelätyn hetken uskotaan olevan käsillä.

Kuvakaappaus Ruotsin Amazonista. Kuva: Kuvakaappaus julkaisemattomalta Amazonin verkkosivulta
Juha-Matti Mäntylä

Verkkokauppa Amazon on aloittamassa toiminnan Pohjoismaissa ja myös Suomen markkinoilla. Tähän uskovat kaupan alan asiantuntijat ja siihen viittaavat myös lukuisat merkit.

Viimeisin todiste saatiin viikonloppuna, kun itäsuomalainen automaatiosuunnittelija Jesse Leskinen teki salapoliisityötä verkkojätin verkkosivuilla.

– Luin perjantaina uutisia, että Amazon olisi tulossa Pohjoismaihin. Aloin kaivella, löytyisikö siitä jo merkkejä verkosta, Leskinen kertoo.

Löytyihän niitä. Ensin Leskinen löysi crt.sh-sivuilta tiedot Amazon.se:n varmenteista. Tällainen varmenne tarvitaan verkkokauppojen suojattuja yhteyksiä varten ja siksi niitä on haettava ennen sivuston käyttöönottoa.

– Yleensä, jos alkaa näkyä jotain aktiviteettia noissa sertifikaateissa, tietää että jotain muutosta on tapahtumassa, Leskinen sanoo.

Sen jälkeen hän meni verkko-osoitteita kartoittavaan shodan.io-palveluun. Se tunnetaan esineiden internetin hakukoneena, jolla voi etsiä esimerkiksi tietoturva-aukkoja (siirryt toiseen palveluun). Kävi ilmi, että uudella verkkokaupalla on jo julkinen osoite.

Numero-osoitteen https://54.239.33.62/ takaa aukesi Ruotsin puolivalmis Amazon – vaikka verkko-osoite Amazon.se ei kävijöitä sinne vielä ohjannutkaan.

– Ei siellä hirveästi tuotteita vielä näyttänyt olevan myytävänä, mutta jotain testijuttuja. Selvästi nyt on jotain tuloillaan, kun sisältöjä on ryhdytty kääntämään, Leskinen sanoo.

Sivuilta paljastui, että verkkokaupan käynnistysprojektin nimi on ABBA-henkisesti Dancing Queen. Myös tervetulotoivotus oli valmiina uusille ruotsalaisille asiakkaille.

– Mitään Suomeen viittaavaa en kuitenkaan löytänyt, Leskinen kertoo.

Viikonloppuna Leskisen löydöstä kertoi ruotsalainen Ehandel.se (siirryt toiseen palveluun). Lauantaina iltapäivällä Amazon oli sulkenut sivut.

Joulukauppa sekaisin?

Amazonin Suomeen tulosta on kirjoitettu jo muutaman vuoden. Ylekin on koonnut merkkejä ja ennakoinut tulevaa kerta toisensa jälkeen – ja vielä uudelleen.

Miksi Amazon ei tule, vaikka sitä koko ajan ennustetaan? Ja miksi asia ylipäätään on niin tärkeä?

Amazonin tulo Pohjoismaihin on merkittävä uutinen, koska yhtiö on ottanut johtavan tai lähes johtavan markkina-aseman hyvin monella toiminta-alueella. Yhdysvalloissa yhtiön osuus on Bank of American mukaan 44 prosenttia (siirryt toiseen palveluun)koko verkkokaupasta, Saksassakin yli neljänneksen (siirryt toiseen palveluun). Ranskassa Amazonin markkinaosuus on Kantar World Panelin mukaan 17,5 prosenttia (siirryt toiseen palveluun), toiseksi suurimman osuus on yli kymmenen prosenttiyksikköä pienempi.

Kokonsa ansiosta Amazonilla on vahva neuvotteluasema niin ostoissa kuin logistiikassakin. Lisäksi se voi suurten toimitusmääriensä ansiosta ennakoida asiakkaidensa mielenliikkeitä tarkemmin kuin mihin pienemmät verkkokaupat tai tavaroiden valmistajat kykenevät.

Yhtiön on väitetty myös muokanneen hakualgoritmejaan tavalla, joka suosii sen omia merkkejä (siirryt toiseen palveluun). Amazon kiistää väitteet.

Amazon on niin iso, että se muokkaa jokaista markkinaa, johon se asettuu.

Mutta miten voimme olla varmoja, että Amazon olisi tulossa Suomeen? Todisteita on kasaantunut läjäpäin.

  1. Yhtiö rekrytoi johtajia ja henkilökuntaa (siirryt toiseen palveluun).
  2. Amazonilla on valmista varastotilaa sopivasti Saksan ja Tanskan rajalla.
  3. Sillä on myös on sopimus Suomessakin toimivan logistiikkayhtiö Postnordin kanssa (siirryt toiseen palveluun).
  4. Maksupalvelu Amazon Pay toimii jo Ruotsissa ja Tanskassa (siirryt toiseen palveluun).
  5. Kanta-asiakasjärjestelmä on jo täällä – elokuvia ja tv-sarjoja välittävä Amazon Prime Video tuli Suomeen pari vuotta sitten. Juuri tilausvideot ovat olleet nopeiden tavaratoimitusten ohella keskeinen syy avata Prime-tilaus. Myös Amazonin pilvipalvelut ovat olleet jo pitkään tarjolla suomalaisille yrittäjille.
  6. Dagens Industri kertoo (siirryt toiseen palveluun)kuulleensa useista lähteistä, että Amazon aloittaa vielä tänä syksynä. Muut pohjoismaat olisivat todennäköisesti samassa paketissa.
  7. Ja seitsemäntenä – suomalaisen Jesse Leskisen yllättävä löytö.

Amazon ei ole uutisia kommentoinut, mutta asiantuntijoiden mukaan epäilykselle ei jää juuri sijaa. Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja pitää Amazonin saapumista lähes varmana.

– Mikään ei tietenkään ole sataprosenttisen varmaa, mutta se on ollut hyvin todennäköistä jo pitkän aikaa – ja nimenomaan Ruotsiin. Amazon ei tule käynnistämään toimintaa erikseen Suomessa, hän sanoo.

Kurjenoja arvioi, että joulukauppa houkuttaa verkkokaupan jättiläistä. Verkkokauppiaiden joulusesonki alkaa marraskuun lopulla Black Friday -kampanjoinnilla.

– Tietenkin se voi tapahtua vasta ensi vuoden puolella. Mutta ihmettelisin, jos Amazon ei olisi vuoden sisällä täällä, Kurjenoja sanoo.

Amazonista puhutaan pelonsekaisin äänenpainoin, mutta Amazon on myös mahdollisuus. Yhtiö hakee valikoimiinsa paikallisia tuotebrändejä, ja tarjoaa niille käytännössä globaalin myyntikanavan.

– Huhut kertovat, että Pohjoismaissakin houkutellaan jo paikallisia yrityksiä Amazonin alustalle, Kurjenoja sanoo.

Hän muistuttaa, että asiassa on kääntöpuolensa. Kun tuotteita sitten myydään, Amazon oppii enemmän kuin tuotteitaan myyvä yhtiö. Siksi kansainväliset brändit haluavat Kurjenojan mukaan usein myydä myös oman verkkokauppansa kautta.

Vauhtia verkkokauppaan

Amazonin verkkokaupan löytänyt Jesse Leskinen toivoo Amazonin tulevan myös Suomeen – vaikka ei olekaan erityisen innokas Amazonin asiakas.

– Muutaman kerran vuodessa ostan sieltä jotain. Lähinnä toivon, että he pistäisivät suomalaisiin verkkokauppoihin vähän vauhtia, kun toimitusajat on täällä mitä on, Leskinen sanoo.

Suomalaisten verkkokaupoilla on vielä aikaa viritellä toimitusketjujaan. Amazonin keskusvarasto sijaitsee nimittäin mediatietojen mukaan ainakin alkuvaiheessa Tanskan ja Saksan rajalla Borgstedtissä.

Sieltä ei viritellä päivän sisäisiä salamatoimituksia Suomeen.

Kaupan liiton Jaana Kurjenojan mukaan verkkokaupat ovat lopulta riippuvaisia Suomen kuljetuspalveluista.

– Suomalainen verkkokauppa ei ole logistiikkayritys. Kaupat kärsivät siitä, että täällä ei välttämättä ole sellaisia kohtuuhintaisia logistiikkayrityksiä, jotka pystyvät tuottamaan kansainvälisessä kilpailussa tarvittavia palveluja, hän sanoo.

Kurjenojan mukaan Amazonin tulo haastaakin nimenomaan Suomen logistiikka-alaa.

Suosittelemme sinulle