Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sesonkityö talvisessa Lapissa voi jäädä monella haaveeksi – työntekijähakua ei ole aloitettu, koska matkailuala pelkää uusia matkustusrajoituksia

Talvisesongin työntekijähaku on loppukesästä yleensä jo täydessä vauhdissa, mutta koronan toinen aalto jarruttaa rekrytointeja.

Kelkkasafari Rovaniemellä.
Lapin matkailu on elänyt huippuvuoden toisensa perään, mutta ensi talven osalta kaikki on vielä hyvin epävarmaa. Arkistokuva. Kuva: Tapio Nykänen
Raimo Torikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Talvimatkailun sesonkityöntekijöiden rekrytoinnit ovat alkaneet Lapissa vasta joiltakin osin. Osa työnantajista ja yrityksistä odottaa koronatilanteen etenemisen vaikutuksia talven matkailuun ennen kuin kausityöntekijöiden haku avataan.

Yksi rekrytoinnin aloittaneista lappilaisista yrityksistä on Rovaniemen Apukassa toimiva Apukka Resort Oy. Yritys hakee ensi talvikaudeksi uusia moottorikelkkaoppaita.

Toimitusjohtaja Markus Kolarin mukaan rekrytointi tehdään heilläkin tässä vaiheessa varman päälle.

– Olemme laskeneet sen minimiin, mistä olemme melko varmoja, että se tulee toteutumaan. Haasteena on reagointi siihen, jos tilanne muuttuu parempaan suuntaan tai huonompaan suuntaan. Tällä kertaa rekryssä on todella isot haasteet, toimitusjohtaja Markus Kolari huokailee.

Jattikelkka tytto Rovaniemi Apukka
Sesonkityöntekijät voivat toimia esimerkiksi moottorikelkkasafareiden oppaina. Toistaiseksi haussa on pääasiassa hotelli- ja ravintola-alan paikkoja. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Normaalisti talvikauden rekrytointi alkaa kesällä

Apukka Resortin lisäksi joitakin talvikaudelle avoimia työpaikkoja on tarjolla muutamilta muiltakin yrityksiltä Rovaniemellä, Kittilässä ja Inarissa. Levin Matkailu Oy:n toimitusjohtajan Yrjötapio Kivisaaren mukaan on normaalia, että talvikauden työntekijöiden haku aloitetaan tähän aikaan.

– Ilmoituksissa on haettu keittiöhenkilökuntaa ja kerroshoitajia. Levillä ulkomaisten matkailijoiden osuus on noin 45 prosenttia, joten riippuu tietenkin rajojen auki olemisesta, miten talvi tulee toteutumaan.

Vuokratyövoiman välityksestä huolehtivan Staffpointin matkailu- ja sesonkialan toimialajohtaja Timo Kärki vahvistaa, että talvikauden rekrytoinnit ovat alkaneet, mutta eivät vielä kovin laajasti.

– Viime päivien aikana toiminta on virkistynyt, mutta edelleen on nähtävissä, että toimeksiantajat haluavat saada varmuuden talven varaustilanteen kehittymisestä ja mahdollisesti uuden korona-aallon tuomista matkustusrajoituksista, Kärki sanoo.

Lapland Hotels odottaa muutoksen merkkejä

Lapin suurin hotelli- ja safaritoimintaa pyörittävä Lapland Hotels -konserni ei ole aloittanut vielä täydellä teholla rekrytointeja. Työpaikkoja on tällä hetkellä tarjolla lähinnä hotelli- ja ravintolatyöntekijöille.

Lapland Hotels konsernin toimitusjohtajan Ari Vuorentaustan mukaan talvimatkailun sesonkityöntekijöiden haku aloitetaan yhtiössä mahdollisesti myöhemmin syys-lokakuussa.

– Riippuu hyvin paljon siitä, miten tilanne tulee kehittymäään tuolla maailmalla. Miten epidemia leviää, miten matkustaminen on yleensä mahdollista ja miten ihmiset rohkaistuvat matkustamaan.

Vuorentaustan mukaan nyt on todella poikkeuksellinen kauden aloitus.

– Nyt on niin paljon epävarmuutta ilmassa, että oikeastaan tilanteet voivat muuttua viikoittain ja täytyy elää päivä ja viikko kerrallaan, ja tehdä päätöksiä sen mukaan.

Yhä useammat matkailun pariin värvätyt sesonkityöntekijät ovat koko talven töissä.
Yhä useammat matkailun pariin värvätyt sesonkityöntekijät ovat koko talven töissä. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Muoniossa ja Kemissä toimitaan myös varovaisesti

Muoniossa toimiva Lomakeskus Harriniva aloittaa operatiivisen johtajan Jussi Pietikäisen mukaan myöhemmin elo-syyskuussa sesonkityöntekijöiden haun. Harriniva työllistää talvisin noin 60–70 sesonkityöntekijää 60 ympärivuotisen työntekijän lisäksi.

– Aloitamme yleensäkin hieman myöhemmin elo-syyskuussa työntekijöiden haun, mutta kyllä nyt pitää nähdä tilaustilanne ensin kunnolla, Pietikäinen sanoo.

Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtajan Susanna Koutosen mukaan normaalisti olisi jo laitettu kausityöntekijöiden paikat hakuun, mutta nyt epävarma maailmantilanne viivästyttää talven suunnittelua.

– Viime talvi meni jo niin kuin se meni, että nyt ei uskalleta riskejä ottaa. Täytyy mennä aika varman päälle. Mikään liiketoiminta ei kohtuuttomasti kestä sellaista, että tehdään ikään kuin varmuudeksi, mutta sitten asiakkaita ei tulekaan, Koutonen kertoo.

On siis selvää, että moni talvikaudeksi Lapista työtä toivova nuori voi joutua odottamaan vielä muutaman kuukauden ennen kuin selviää, kuinka paljon matkailuala työntekijöitä tarvitsee. Muutoksia voi tulla vielä talven kynnyksellä koronatilanteen mukaan.

Suosittelemme sinulle