Hyppää sisältöön

Koulut varautuvat lähiopetuksen alkamiseen – Opetushallituksen pääjohtaja: "Voi olla, että joudutaan poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin"

Tartuntatilanteen vaatiessa kunta voi päättää koulujen sulkemisesta, kerrotaan Opetushallituksen tiedotustilaisuudessa.

Monissa kouluissa palataan ensi viikolla lähiopetukseen. Kuvassa Otalammen koulun oppilaita historian ja yhteiskuntaopin tunnilla.
Viidennes opettajista arvioi, että digilaitteiden puute heikensi oppilaiden tasavertaisuutta koronakeväänä. Kuvassa Otalammen koulun oppilaita historian ja yhteiskuntaopin tunnilla. Kuva: Mikko Koski / Yle
Reeta Niemonen

Koulun alku tarkoittaa paluuta lähiopetukseen, mutta kouluissa on varauduttu tartuntatilanteen pahenemiseen.

– Syksyyn lähdetään tilanteessa, jossa koronatilanne on rauhallinen, mutta viruksen uhka ei ole ohi, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen kertoo.

– Pyrimme rakentamaan koulunpidon niin, että kyky reagoida muuttuviin tilanteisiin on mahdollisimman hyvä.

Opetushallitus järjesti aamulla tiedotustilaisuuden, jossa arvioitiin koulunalun lisäksi etäopetuksen onnistumista koronakeväänä. Tekeillä olevan selvityksen mukaan jonkin verran haasteita aiheuttivat puutteet digilaitteissa ja opiskelutaidoissa.

Ensi viikolla palataan lähiopetukseen

Lähiopetukseen paluussa noudatetaan Opetushallituksen aiemmin kesällä määrittelemiä käytänteitä (siirryt toiseen palveluun).

– Tavoitteena on taata jokaiselle oppijalle lakisääteinen oikeus turvalliseen oppimiseen, korostaa Opetushallituksen johtaja Anni Miettunen.

Tartuntojen huolellinen ehkäiseminen on ensiarvoisen tärkeää, korostaa pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

THL:stä annetaan täsmennettyjä ohjeita todennäköisesti tällä viikolla. Kouluissa odotetaan näitä ohjeita esimerkiksi sen osalta, suositellaanko kouluissa syksyllä maskien käyttöä.

– Koulujen on huolehdittava tilat niin, että väljyyttä on riittävästi, Anni Miettunen kertoo varautumisesta.

– Voidaan myös miettiä, onko mahdollista esimerkiksi vuorojärjestelyin huolehtia ruokailuista tai itse koulunkäynnistä.

Opetushallituksen edustajat korostavat, että on koronakevään aikana syntyneitä oppimisen aukkoja on arvioitava ja paikattava mahdollisimman nopeasti.

Lue myös: Koulut valmistautuvat paikkaamaan korona-ajan oppimisaukkoja – "Dramaattinen muutos", vertaa tutkija etäopetuksen oppimishetkiä normaaliin

Montaa vastavalmistunutta jäi kaivelemaan omien juhlien peruuntuminen toukokuussa. Lukiokoulutus ja taiteen perusopetus -yksikön päällikön Petri Lehikoisen mukaan yhteistä lakkiais- ja päättäjäispäivää suositellaan järjestettäväksi elokuun lopulle.

– Nykytiedon mukaan hyvin monissa paikoissa ollaan juhlia järjestämässä. Valmistelut on varmasti monissa perheissä käynnissä ja nuoret ovat juhlansa ansainneet, toivottavasti se onnistuu.

Kunta voi tarvittaessa päättää koulun sulkemisesta

Jokaisen koulun on myös sisällytettävä vuosisuunnitelmaansa varautumisohjeet tartuntatilanteen pahenemisen varalta.

– Voi olla, että todella joudutaan poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, sanoo Olli-Pekka Heinonen.

Heinosen mukaan kunta tai aluehallintovirasto voi tartuntatautilain nojalla päättää jopa koulun sulkemisesta. Toimet on kuitenkin rajattava siihen, mikä on tartuntojen leviämisen kannalta välttämätöntä.

– Olemme varautuneet siihen, että tilanne voi eri alueilla vaihdella. Silloin pitää pystyä varautumaan siihen, että opetusta voidaan järjestää normaalista poikkeavalla tavalla, lisää Anni Miettunen.

Etäkoulukeväänä pieniä puutteita laitteissa ja opiskelutaidoissa

Hankekoordinaattori Jaakko Vuorion mukaan perusopetuksen ja toisen asteen oppilaat, opettajat ja huoltajat arvioivat kevään etäopetuksen sujuneen olosuhteisiin nähden hyvin.

Arvio perustuu Opetushallituksen loppuvuonna julkaistavaan raporttiin, jossa on koottu yhteen erilaisia kotimaisia ja kansainvälisiä selvityksiä. Vuorio kuitenkin painottaa, että varsinaista tutkimusta asiasta on edelleen hyvin vähän.

Vuorion mukaan myös digilaitteiden määrä on ollut kohtalainen. Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvin selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan 15 prosenttia opettajista on kuitenkin arvioinut, että digilaitteiden tai nettiyhteyden puute on heikentänyt tasavertaisuutta.

– Koulunkäynti on ollut kuormittavaa opettajille, oppilaille ja perheille, joten tukimuotoja tulee kehittää. Positiivista kuitenkin on, että digitaidot ovat kehittyneet, Vuorio summaa.

Lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa opiskelijat arvioivat opetuksen sujuneen hyvin ja laitteiden riittäneen, mutta opiskelutaidoissa on ollut paikoin parantamisen varaa. Esimerkiksi 16 prosenttia lukiolaisista koki, etteivät heidän oppimistaitonsa riittäneet etäoppimiseen.

– Selkeitä haasteita ammatillisessa koulutuksessa taas on tuottanut työssä oppiminen, mitä on ollut haastava toteuttaa, Vuorio kertoo.

Vuorion mukaan onkin tärkeä selvittää, millaisia jälkiä etäkoulukevät oppijoihin jättää.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoiltaan klo 23.

Lisää aiheesta:

Poikkeusjärjestelyt jatkuvat todennäköisesti peruskoulujen lähiopetuksessa myös syksyllä – selvitimme, mitä tämä tarkoittaa

Lukioiden ja ammattioppilaitosten lukuvuosi alkaa periaatteessa lähiopetuksena – tilanne voi tosin muuttua viime tingassa

Peruskoulun pitäisi taata samat lähtökohdat köyhien ja varakkaiden lapsille, mutta repikö korona tasa-arvon kappaleiksi?

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Suosittelemme sinulle