Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kommentti: Korpisalon upea nollapeli oli alkusoitto armottomalle kisalle Columbuksen maalilla

Columbuksen maalilla käynnistyi sunnuntaina Suomi–Latvia -maaottelu, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Joonas Korpisalo 02082020
Columbuksen maalivahti Joonas Korpisalo nollasi Auston Matthewsin ja muut Toronton tähdet ensimmäisessä pudotuspelissään. Kuva: Getty Images
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Paljon makeampaan paikkaan ei olisi voinut Columbuksen Joonas Korpisalo, 26, NHL-uransa ensimmäistä pudotuspelien nollapeliä pelata – vieläpä uransa ensimmäisessä playoff-ottelussa. Sinitakkien suomalaisveskarin onnistuminen noteerattiin isosti, pelattiinhan ottelu Torontossa itseään Maple Leafsia vastaan.

Näyteikkuna oli iso ja kirkas.

Sitä näyteikkunaa Korpisalo toden totta tarvitseekin, sillä Columbuksen maalinsuulla on alkamassa armoton Suomi–Latvia -maaottelu. Siinä maaottelussa kisataan Jarmo Kekäläisen johtaman seuran aloittavan maalivahdin virasta tulevina vuosina, ja vastakkain ovat Korpisalo ja Elvis Merzlikins.

Tilanne on äärimäisen mielenkiintoinen, sillä samanikäiset veskarit tekivät koronatauolla huhtikuussa viikon välein kahden vuoden jatkosopimukset seuran kanssa. Korpisalon sopimus oli 5,6 miljoonan taalan arvoinen, Merzlikinsin kahdeksan miljoonan taalan arvoinen.

Se, miksi ainoastaan 33 NHL-ottelun latvialainen sai paljon kokeneempaa Korpisaloa arvokkaamman sopimuksen pöydälleen, liittyy puhtaasti tilastoihin. Hyvin erikoista, mutta näin NHL-maailmassa voi käydä.

Seuraavien kuukausien aikana näemme, kumpi kaksikosta valtaa tontin itselleen. Todennäköistä nimittäin on, että seuraavan vuoden kuluessa Kekäläinen kauppaa maalivahdeista toisen. Blue Jackets voi toimia näin, sillä sen organisaatio pursuaa maalivahtilahjakkuutta.

Korpisalon ja Merzlikinsin lisäksi seuralla marinoituvat farmissa Kärpistä tuttu Veini Vehviläinen, Ässiä edustanut Daniil Tarasov sekä toinen lahjakas latvialainen Matiss Kivlenieks – kaikki lupaavia ja alle 24-vuotiaita.

Kauppaaminen on hyvä vaihtoehto myös siksi, että erinomaisesti esiintyneillä maalivahdeilla on hyvä jälleenmyyntiarvo. Lisäksi varsinkin Korpisalolla on kohtalaisen edullinen sopimus.

Elvis Merzlikins ja Joonas Korpisalo
Joonas Korpisalo (oik.) ja Elvis Merzlikins taistelevat peliajasta, mutta kaksikon välinen ilmapiiri vaikuttaa olevan kannustava. Kuva: Getty Images

Vaikka Columbus valitsi aloittavaksi maalivahdiksi Korpisalon, ja tämä pelasi avausotteluun upean nollapelin, liian suurta painoarvoa näille ei kannata tässä vaiheessa antaa. Korpisalo oli mahdollisuutensa ansainnut, mutta Kekäläinen adjutantteineen pitää suuressa arvossa myös sensaatiomaisen talven pelannutta Merzlikinsia.

Kekäläinen totesi useaan otteeseen Merzlikinsin vielä pelatessa Sveitsissä tämän olevan paras maalivahti NHL:n ulkopuolella.

Korpisalolla ei siis ole aikaa eikä varaa jäädä ihastelemaan nollapeliään, sillä komento vaihtuu nopeasti, jos koppi ei tartu jatkossa. Etenkin, kun penkin takana seisoo armottomana veskaripiiskurina tunnettu päävalmentaja John Tortorella.

Korpisalon esitystä sunnuntaina ei voi pitää suurena yllätyksenä. Jokerikasvatti pelasi ennen joulukuun lopun vaikeaa polvivammaa suorastaan loistavaa syyskautta. Ei häntä valittu NHL:n tähdistöotteluun säälistä.

Suomalaisveskarin tasapainoinen suoritus sunnuntaina oli selkeää jatkumoa syksyn laadukkaalle tekemiselle.

Ja kuten alussa tuli todettua, paljon makeampaan paikkaan ”Korpin” nappipeli ei olisi voinut tulla. NHL:ssä on 31 joukkuetta, mutta on kiistaton tosiasia, että jääkiekkomedia elää itärannikolla lähinnä Torontossa ja New Yorkissa. Ison huomion saa vasta, kun loistaa isojen kaupunkien kirkkaissa valoissa.

Näyteikkuna on siis juuri nyt valtavan iso, sillä koko jääkiekkoilevan maailman huomio keskittyy vuorotellen Edmontoniin ja Torontoon. Onnistumisilla pudotuspeleissä – vieläpä huippujoukkueita vastaan – on valtava merkitys jatkoa ajatellen, vaikka Columbus ei lopulta valitsisikaan Korpisaloa tulevaisuuden ykkösveskarikseen.

Suomen ja Latvian välinen maaottelu on vasta alussa, mutta ainakin Korpisalo sai siihen lentävän lähdön.

Lue myös:

Joonas Korpisalo pysäytti Toronton tähdet – yleisön puuttuminenkaan ei hetkauttanut: "Kun kiekko tippuu jäähän, ei asiaa edes ajattele"

Komean läpimurron tehnyt Columbuksen latvialaismaalivahti sai muhkean sopimuksen – tienaa enemmän kuin Korpisalo

Joonas Korpisalolle 5,6 miljoonan dollarin jatkopesti NHL:ään – "Hän on nuori, lahjakas ja kunnianhimoinen"

Suosittelemme sinulle