Hyppää sisältöön

Torniossa räjähti yöllä Rajavartiolaitoksen vuokra-auton alle sijoitettu pommi – lähiasukas: "Kuului jäätävä pamaus, talojen välistä tuli savupilvi"

Poliisi pyytää punaisen henkilöauton kuljettajaa ja mopolla liikkunutta henkilöä ilmoittautumaan lisätietojen antamista varten.

Autopommin räjähdys säikäytti Torniossa, poliisi vaikenee tutkinnasta
Autopommin räjähdys säikäytti Torniossa, poliisi vaikenee tutkinnasta

Torniossa Putaan kaupunginosassa on räjähtänyt auton alle sijoitettu pommi. Poliisin mukaan räjähdys tapahtui viime yönä noin kello 00.50. Lapin poliisi tutkii asiaa tuhotyönä ja räjähderikoksena.

Rajavartiolaitokselta vahvistetaan Ylelle, että kyseinen ajoneuvo on Rajavartiolaitoksen käytössä ollut vuokra-auto.

– Kyseessä oli tunnukseton vuokra-auto, se oli pysäköity kadun laitaan, kapteeniluutnantti Tommy Håkans Länsi-Suomen merivartiostosta sanoo.

Poliisi pyytää havaintoja Torniossa Putaan kaupunginosassa erityisesti Aarnintien ja Thurevikinkadun tienoilla viime yönä puolen yön ja kello yhden välisenä aikana liikkuneista henkilöistä ja ajoneuvoista.

Puoli kymmeltä tiistai-iltana poliisi pyysi räjähdyksen aikana Aarnintietä ajaneen pienen punaisen henkilöauton kuljettajaa ja samoihin aikoihin Aarnintiellä mopolla liikkunutta henkilöä ilmoittautumaan poliisille lisätietojen antamista varten.

Lisäksi tapahtuma-aikaan Aarnintieltä Thurevikinkadulle jalkaisin liikkuneita kolmea miestä sekä kahta valkeaan ja mustaan huppariin pukeutunutta jalkaisin Länsipohjankatua Miukin suuntaan likkunutta miestä pyydetään ilmoittautumaan poliisille lisätietojen antamista varten.

Kuva: Marja Väänänen / Yle

Tutkinta on alkuvaiheessa ja poliisi on niukkasanainen tapauksesta. Poliisi ei ole esimerkiksi kertonut, onko kukaan loukkaantunut räjähdyksessä. Viranomainen ei myöskään kommentoi, oliko isku kohdennettu nimenomaan Rajavartiolaitosta vastaan.

– Tutkinnan turvaamiseksi poliisi ei kerro tässä vaiheessa tapauksesta enempää, tutkinnanjohtaja Miska Sillanpää toteaa.

Alue on kerrostaloaluetta. Putaalta on vuokrattu asuntoja rajavartijoille, jotka valvovat länsirajaa.

Kaikki havainnot pyydetään ilmoittamaan Lapin poliisiin joko puhelimitse numeroon 0295466481 tai sähköpostitse osoitteeseen rta.lappi@poliisi.fi.

Rajavartiolaitoksen käytössä ollut vuokra-auto oli parkkeerattu kadun varteen Tornion Aarnintiellä. Tiistaina pommin jäljet oli jo siivottu pois. Kuva: Juuso Stoor / Yle

"En halua räjähtää auton mukana"

Aarnintiellä asuva Arlene Kulokorpi kertoo olleensa makuuhuoneessa, kun lähistöllä räjähti.

– Kuului ihan jäätävä pamaus. Nousin sängystä kuin Naton ohjus ja menin katsomaan ikkunaan, mitä on tapahtunut. Huomasin, että talojen välistä tuli savupilvi, joka hälveni muutaman sekunnin päästä.

Noin minuutti räjähdyksen jälkeen hän kertoi puhuneensa puhelimessa poliisin kanssa.

Arlene Kulokorpi kuuli yöllä räjähdyksen. Kuva: Juuso Stoor / Yle

– Poliisi kielsi menemästä ulos ja kehotti pysymään sisätiloissa. Sahasin makuuhuoneen ja keittiön ikkunan väliä ja menin parvekkeelle tupakalle katsomaan, näkyykö mitään liikettä, jotta olisi voinut saada näköhavaintoja.

Kulokorpi kertoo, että hän ei nähnyt kodistaan suoraan tapahtumapaikalle, koska edessä on pyörävarasto.

Kun hän uskaltautui aamulla ulos, hän näki räjähdyksen jälkiä.

– Tiellä oli muovin ja metallin palasia.

Hän luki myöhemmin uutisen, jossa kerrottiin että pommi oli ollut Rajavartiolaitoksen käyttämän auton alla.

Kulokorpi sanoo, että tapahtuneen takia häntä pelottaa asua alueella.

– Pelottaa oman autonkin puolesta. En halua räjähtää auton mukana.

Hän aikoo jatkossa katsoa autonsa alle ennen liikkeelle lähtemistä ja on kehottanut vaimoaan tekemään samoin.

"Jumalattoman kova pamaus"

Samalla alueella asuva nuori mies kertoo kuulleensa "jumalattoman kovan pamauksen" noin yhden aikaan yöllä.

– Ensimmäisenä ajattelin, että ei se mikään ilotulite voi olla, vaan joko aseella on ammuttu tai joku on räjähtänyt, hän sanoo.

Aarnintien asukkaista moni kuuli keskiyöllä sattuneen räjähdyksen. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Nuori mies kertoo, että ei nähnyt, missä räjähdys tarkalleen ottaen tapahtui eikä tiedä tarkemmin tapahtuneesta.

– Näin rajavartioston auton yhden talon rapun edessä poikittain ja lisäksi siellä oli aseistettuja poliiseja.

Tämän jälkeen pelottaa liikkua pimeällä

Torniolainen Marita Hannu asuu noin kilometrin päässä tapahtumapaikalta. Hän kertoo kulkevansa Aarnintietä lähes päivittäin, mutta kuuli tapahtuneesta vasta toimittajalta.

Tapahtuma veti vakavaksi torniolaisen Maritta Hannun. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

– Kyllähän tuo on aika pelottavaa, että tuollaista tapahtuu. Varsinkin pimeällä voi olla pelottavaa liikkua tällaisen jälkeen, Hannu kommentoi juuri kuulemaansa uutista.

Haaparannalta Tornioon pistäytynyt Heimo Collin oli ehtinyt kuulla pommiuutisen jo aiemmin.

– Toivottavasti se on ilkivaltaa eikä siihen liity muuta kuten, kosto, näyttämisen halu... Vai onko erehdytty autosta, Collin miettii.

Collin pohdiskelee, että jos isku on tehty tarkoituksellisesti juuri rajavartijoiden autoon, taustalla voisi olla kosto esimerkiksi pieleen menneestä nuuska- tai huumelastista tai mitä tahansa antipatiaa rajavalvontatilannetta tai alueelle majoittuvia vartijoita kohtaan. Hän arvioi, että teko ei ei ensitietojen perusteella vaikuta välttämättä ammattimaiselta työltä.

– Nythän tämä on pelkkää arvailua, kun tietoa ei ole.

Collin uskoo, että kyseessä on yksittäinen tapaus, eikä häntä siksi pelota.

Haaparantalainen Heimo Collin toivoo, että räjähdys oli ilkivaltaa eikä mitään sen vakavampaa. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Muokattu kello 14.03: Poistettu silminnäkijän nimi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle