Hyppää sisältöön

Amnesty: Yhdysvalloissa poliisi on kohdellut mielenosoittajia liian kovakouraisesti – kyynelkaasun runsas käyttö vastuutonta korona-aikaan

Fyysistä väkivaltaa on järjestön mukaan käytetty pääasiassa rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan.

Poliisi suihkuttaa mielenosoittajia.
Poliisi taltutti mielenosoittajia pippurisuihkeella Seattlen mielenosoitusten aikana lauantaina 25. heinäkuuta. Kuva: David Ryler / AFP
STT

Yhdysvalloissa poliisi ja muut viranomaiset ovat syyllistyneet liialliseen voimankäyttöön rasismia vastustaneita mielenosoittajia kohtaan, arvioidaan Amnesty Internationalin tuoreessa raportissa.

Ihmisoikeusjärjestön mukaan fyysistä väkivaltaa, kyynelkaasua, pippurisumutetta ja esimerkiksi kumiluoteja oli käytetty pääasiassa rauhanomaisia protestoijia vastaan.

Mielenosoittajien lisäksi viranomaisten liiallinen voimankäyttö on Amnestyn mukaan kohdistunut myös lääkintähenkilökuntaan, toimittajiin ja ihmisoikeustarkkailijoihin.

Sumutteita käytetään vastuuttomasti

Järjestön raportissa käytiin läpi 125 voimakäyttötapausta touko-kesäkuun vaihteessa eri puolilla Yhdysvaltoja järjestetyissä Black Lives Matter -mielenosoituksissa.

Amnestyn mukaan erityinen ongelma on kyynelkaasun ja pippurisumutteen vastuuton käyttö. Ne vaikeuttavat hengittämistä sekä saavat ihmiset yskimään ja haukkomaan henkeä, mikä on omiaan lisäämään koronaviruksen leviämisriskiä, järjestö muistuttaa.

Poliisit taltuttavat kovin ottein mielenosoittajia.
Poliisit taltuttivat kovin ottein mielenosoittajia Los Angelesissa 25. heinäkuuta. Kuva: Apu Gomes / AFP

Amnesty vaatii Yhdysvaltain poliisivoimia, hallintoa ja kongressia parantamaan viranomaisten toimintaa mielenosoitusten hallinnassa.

Mahdollisesti tappavan voiman käyttö pitäisi esimerkiksi rajata laissa selkeästi viimeiseksi toimintavaihtoehdoksi tilanteissa, joissa jonkun henki on välittömästi uhattuna.

Ihmisten oikeus osoittaa rauhanomaisesti mieltään tulee myös taata ja ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet viranomaiset pitää saada vastuuseen toiminnastaan, järjestö huomauttaa.

Amnestyn selvitykseen rasismin vastaisista mielenosoituksista haastateltiin 50 henkilöä, muun muassa mielenosoittajia ja toimittajia, sekä käytiin läpi tapahtumista taltioitua kuvamateriaalia.

Lue lisää:

Trump: Liittovaltion joukot pysyvät Portlandissa kunnes kaupunki on saatu "siivottua"

Mustien aseistautunut joukko esitti viranomaisille uhkavaatimuksen Yhdysvalloissa – Black Lives Matter -protesteissa mellakoitiin ja ammuskeltiin

Suosittelemme sinulle