Hyppää sisältöön

Vaalipäivään valmistautuvan Valko-Venäjän presidentti piti puheen – syytti Venäjää valehtelusta ja väitti jonkun yrittävän vallankumousta

Sunnuntain vaalin on arvioitu olevan Lukašenkan suurin haaste vuosiin.

Lukashenka levittää käsiään hymyillen. Hänellä on tumma puku, punainen kravatti. Taustalla seisoo vanha mies univormussa.
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka osallistui Valko-Venäjän itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin Minskissä 3. heinäkuuta. Itsenäisyyspäivänä juhlistetaan päivää, jolloin neuvostojoukot vapauttivat Valko-Venäjän alueen Natsi-Saksan miehityksestä vuonna 1944. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA
Ulriikka Myöhänen

Valko-Venäjä valmistautuu sunnuntain presidentinvaaliin samalla, kun poliittinen ilmapiiri kiristyy.

Maan presidentin Aljaksandar Lukašenkan mukaan nimeämättömät voimat yrittävät vallankumousta Valko-Venäjällä. Presidentti vihjasi, että häntä vastustavat voimat yrittävät järjestää pääkaupunki Minskissä väkivaltaisuuksia ja "verilöylyn".

Lisäksi Lukašenka syyttää Venäjää valehtelusta "palkkasoturijuonessa", jonka tarkoitus hänen mukaansa oli horjuttaa Valko-Venäjää. 32 venäläistä palkkasoturia pidätettiin lähellä Minskiä viime viikolla.

Maata 26 vuotta hallinnut Lukašenka kertoi näkemyksistään kiivaassa puheessa, jonka hän piti tiistaina parlamentille.

"Sisarelliset välit" itänaapuriin ovat koetuksella

Lukašenkalla on perinteisesti ollut hyvät välit Venäjän kanssa. Tämän vuoden vaalien alla presidentti on kuitenkin syyttänyt Venäjää ja oppositiota vehkeilystä Valko-Venäjän hallintoa vastaan.

Venäjä on kiistänyt sekaantuneensa Valko-Venäjän politiikkaan. Sen mukaan viime viikolla pidätetyt taistelijat olivat matkalla kolmanteen maahan.

Puheessaan Lukašenka totesi Venäjän valehtevan ja väitti palkkasotureiden jo tunnustaneen, että heidät oli lähetetty Valko-Venäjälle tarkoituksella.

Uutistoimisto Tassin mukaan Lukašenka sanoi tiistain puheessaan, että maiden veljelliset välit ovat nyt muuttuneet kumppanuussuhteeksi.

Presidentti kertoi, että vaikka Venäjä on maan lähin liittolainen, Valko-Venäjä tekee ulkopolitiikkaansa kaikkien kanssa.

Vaali käydään tulenarassa tilanteessa

Sunnuntain vaalin on arvioitu olevan Lukašenkan suurin haaste vuosiin, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Lukašenkan harmina ovat koko kesän olleet valtavat mielenosoitukset, joissa opposition kannattajat protestoivat Valko-Venäjän nykyhallintoa vastaan.

Mielenosoitus Minskissä 30. heinäkuuta 2020.
Mielenosoittajat vastustivat heinäkuun lopussa kuudennelle kaudelleen pyrkivää itsevaltaista presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

Vaalissa Lukašenka saa vastaansa Svjatlana Tsihanouskajan. 37-vuotias Tsihanouskaja lähti ehdolle sen jälkeen, kun hänen tutkintavankeudessa olevan miehensä Sjarhei Tsihanouskin ehdokkuus estettiin.

Myös Lukašenkan toinen päävastustajia Mikola Statkevitš on vangittu.

Lue lisää:

Valko-Venäjällä oppositio protestoi itsevaltaisen presidentin uhkauksista huolimatta – Katso kuvat vuosikausiin suurimmasta mielenosoituksesta

Valko-Venäjä sanoo pidättäneensä 32 venäläistä palkkasotilasta – Presidentti Lukašenka vaatii selitystä Venäjältä

Venäjä kiistää Valko-Venäjän väitteet venäläisistä palkkasotureista - Valko-Venäjä syyttää myös oppositiota vehkeilystä

Suosittelemme sinulle