Hyppää sisältöön

Marjoja ja sieniä ei kannata poimia palaneen elektroniikkatehtaan ympäristössä – ympäristöterveysjohtaja: "Alueen tarkkaa laajuutta on hankala arvioida"

Terveysviranomainen on saanut paikallisilta kyselyitä siitä, uskaltaako alueen marjoja käyttää.

Kemetin tehdas tulipalon jälkeen.
Tulipalon takia alueen asukkaille annettiin vaaratiedote terveydelle vaarallisen savun takia. Arkistokuva. Kuva: Timo Sihvonen / Yle
Sanna Kähkönen

Viime viikolla sattuneen Kemet Electronics Oy:n Suomussalmen tehtaan tulipalon johdosta ympäristöön on voinut kulkeutua terveydelle haitallisia yhdisteitä.

Tämän vuoksi Kainuun soten ympäristöterveydenhuolto suosittelee, että palopaikalta Siikarannan ja Kurimon suuntaan muodostuneelta laskeuma-alueelta ei poimittaisi luonnosta tai puutarhoista marjoja, sieniä tai kasviksia elintarvikekäyttöön, jos niissä on näkyvissä merkkejä laskeumasta.

Tulipalon aikaan alueen asukkaille annettiin vaaratiedote terveydelle vaarallisen savun takia. Ympäristöterveysjohtaja Päivi Nykänen sanoo, että ihmisiltä on tullut kyselyitä voiko marjoja käyttää.

– Jos niissä on näkyvissä nokea eli poikkeavaa likaisuutta, niin silloin pitää välttää niiden poimimista. Alueen tarkkaa laajuutta on hankala arvioida.

Mikäli laskeuma-alueelta poimituissa marjoissa, sienissä tai kasviksissa ei todeta mitään merkkejä laskeumasta, kuluttajat voivat käyttää elintarvikkeita omassa käytössään oman harkintansa mukaan.

Haitallisten aineiden määrää voidaan myös vähentää pesemällä marjat, sienet ja kasvikset puhtaalla vedellä huolellisesti ennen niiden käyttöä.

Suositukset koskevat kesän 2020 satokauden marjoja, sieniä tai kasviksia.

– Parhaillaan mietitään, että tehdäänkö niistä jatkotutkimuksia.

Kemet Electronicsin tehdas syttyi palamaan 30.7. aamulla. Tehdas työllistää noin 140 henkeä ja on toiminut Suomussalmella 41 vuotta. Tulipalo jätti yli sadan ihmisen työnäkymän auki. Palon syttymissyyn uskotaan liittyvän poistoilmapuhaltimeen.

Suosittelemme sinulle