Hyppää sisältöön

Thaimaa antamassa yrityksille luvan valmistaa lääkekannabista – aiemmin lupa oli vain valtiolla

Terveysministerin mukaan Thaimaa pyrkii parantamaan maan lääketeollisuuden asemaa ja kilpailukykyä.

Potilaita saattajineen lääkekannabisklinikalla.
Bangkokissa aukesi Thaimaan ensimmäinen lääkekannabisklinikikka 6. tammikuuta. Kuva: Narong Sangnak / EPA
Jani Parkkari

Thaimaa sallinee jatkossa yritysten valmistaa ja myydä lääkekannabista.

Maan hallitus pääsi tiistaina yksimielisyyteen kannabistuotantoa laajentavasta lakiesityksestä ja parlamentin odotetaan myöhemmin hyväksyvän ehdotuksen, uutistoimisto Reuters raportoi.

– Uusi laki auttaa lääketeollisuutta ja lisää sen kilpailukykyä, mikä on tärkeää, jotta Thaimaasta voi tulla johtava lääkekannabiksen tuottaja, terveysministeri Anutin Charnvirakul kertoi lehdistötilaisuudessa.

Thaimaasta tuli vuonna 2017 Kaakkois-Aasian ensimmäinen valtio, joka salli kannabiksen valmistamisen ja myynnin lääkeaineena. Huumausaineena paremmin tunnettua kasvia sai kuitenkin valmistaa ja tutkia ainoastaan valtio.

Nyt kaavaillun uuden lain myötä lääkealan yritykset saavat Thaimassa oikeuden harjoittaa tuontia ja vientiä kannabiksen lehdillä. Muut valtiot voivat toki estää rajat ylittävän kaupankäynnin.

Kannabiskasveja ruukuissa.
Kannabista tutkitaan Thaimaassa muun muassa Rangsitin yliopistossa Bangkokissa. Arkistokuva elokuulta 2019. Kuva: Rongroj Yongrit / EPA

Lainsäädäntö pysyy ankarana viihdekäytölle

Vaikka kannabiksen lääkekäyttö on Thaimaassa sallittua, maan rikoslaki suhtautuu edelleen verrattain ankarasti kannabiksen viihdekäyttöön.

Kannabis luokitellaan yhä huumausaineeksi ja sen laittomasta hallussapidosta voidaan tuomita jopa 15 vuodeksi vankeuteen, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Monet maat ympäri maailman ovat viime vuosina sallineet kannabiksen lääkekäytön ja osassa maista myös viihdekäyttö on nykyään joko täysin sallittua tai siitä jätetään rankaisematta.

Aasiassa huumausaineiden laillistaminen on kuitenkin tabu, josta keskustellaan vain vähän julkisuudessa. Etenkin Kaakkois-Aasiassa monen valtion huumausainelainsäädäntö on länsimaihin verrattuna varsin tiukka. Kannabiksen salakuljettamisesta voidaan esimerkiksi tuomita kuolemaan Malesiassa, Singaporessa ja Indonesiassa.

Lue lisää:

Suklaatehdas löi lapun luukulle, mutta nyt samoissa tiloissa kasvaa kannabis – pilven laillistaminen Kanadassa pelasti kituvan pikkukaupungin

Sveitsissä kasvaa uusi laillinen kannabisbisnes – hampusta tehdään voiteita, ravintolisiä ja sätkiä, mutta tuotteiden vaikutuksista ei ole varmaa tietoa

Suosittelemme sinulle