Hyppää sisältöön

Beirutin räjähdyksien voima oli verrattavissa maanjäristykseen – ainakin 135 kuollut, tuhansia loukkaantunut ja jopa 300 000 jäänyt kodittomaksi

Yle kertoo tässä päivittyvässä jutussa Beirutin tapahtumien tuoreimmat käänteet.

beirut_rajahdys.gif
Voimakas räjähdys vavisutti Beirutia tiistai-iltana.
Tekijät

Libanonin pääkaupungin Beirutin satamassa tapahtui kaksi suurta räjähdystä tiistai-iltana Suomen aikaa. Valtavan suuren sienipilven aiheuttanut räjähdys tuhosi ison osan satamasta ja vahingoitti rakennuksia eri puolilla kaupunkia.

Libanonin terveysministeri Hassan Hamad kertoi keskiviikkona, että ainakin 135 ihmistä on kuollut ja arviolta 5 000 loukkaantunut. Viranomaiset uskovat kuolleiden määrän vielä nousevan, sillä monia ihmisiä etsitään edellen rakennusten raunioista.

Lue myös: Suomalainen Cecilia Pellosniemi loukkaantui Beirutin räjähdyksissä – "Päästäni oli lähtenyt pala"

Tapauksesta on aloitettu tutkinta ja satamaviranomaisia on asetettu keskiviikkona kotiarestiin.

Räjähdyksen voima lennätti monia uhreja mereen, josta viranomaiset etsivät nyt ruumiita. Monet räjähdyksessä kuolleet olivat sataman ja tullin työntekijöitä sekä muita alueella työskennelleitä.

– Tämä on katastrofi sanan varsinaisessa merkityksessä, Hamad kommentoi AFP:lle vieraillessaan paikallisessa sairaalassa.

Räjähdys iski voimalla, joka oli Saksan geotieteiden keskuksen mukaan verrattavissa voimakkuudeltaan 3,5 magnitudin maanjäristykseen. Pamahdus kuului ja tuntui aina 200 kilometrin päässä Kyproksella asti, kertoo uutistoimisto AP.

Reutersin mukaan kyseessä oli Beirutin historian voimakkain räjähdys.

Beirutin kuvernööri Marwan Aboud sanoi keskiviikkona uutistoimisto AFP:lle, että arviolta 250 000–300 000 ihmistä on jäänyt kodittomaksi eilisen räjähdyksen aiheuttamien tuhojen takia.

Aboudin mukaan räjähdys aiheutti vaurioita puolen kaupungin alueella. Vahinkojen rahalliseksi arvoksi hän arvioi yli kolme miljardia dollaria.

Useat maat lähettävät apua

Beirutiin on julistettu tapahtuneen johdosta kahden viikon hätätila, jonka kestoa voidaan tarvittaessa myös pidentää, kertoo uutiskavana Al Arabiya (siirryt toiseen palveluun).

Libanonin pääministeri Hassan Diab vetosi keskiviikkoaamuna lyhyessä televisiopuheessaan kaikkiin valtioihin ja Libanon ystäviin, jotta nämä auttaisivat hänen maataan.

Diab myös sanoi jälleen, että valtavan räjähdyksen aiheuttaneet tahot joutuvat vastuuseen. Hän ei ottanut kantaa siihen, mikä räjähdyksen aiheutti.

Useat maat ovat jo ilmoittaneet lähettävänsä apua Beirutiin. Maahan on tulossa eri maista pelastustyöntekijöitä ja raunioikoiria, avustustarvikkeita, kenttäsairaaloita sekä laboratorio koronavirustestausta varten.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi keskiviikkona Ylen aamun haastattelussa, että Suomi tulee tavalla tai toisella auttamaan Libanonia avustus- ja jälleenrakennustöissä. Tähän voidaan mahdollisesti käyttää myös maassa olevia noin 200 rauhanturvaajaa, joita on ollut maassa vuosikymmeniä.

Libanonin talousministeri Raoul Nehme kertoi keskiviikkona uutistoimisto Reutersille, että maan viljavarastot riittävät alle kuukaudeksi, koska maan tärkein viljasiilo tuhoutui räjähdyksessä.

Pelastaja huolehtiin haavoittuneesta.
Palomies huolehti haavoittuneesta miehestä räjähdyspaikan lähellä Beirutissa tiistaina. Kuva: Anwar Amro / AFP

Suomen suurlähetystössä "merkittävää vahinkoa"

Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan, että Suomen suurlähetystön tilat Beirutissa ovat kärsineet "merkittävää vahinkoa". Suurlähetystö sijaitsee noin kaksi kilometriä räjähdyspaikalta.

– Suurlähetystön henkilökuntaan on saatu yhteyttä ja he ovat selvinneet räjähdyksestä ilman, että mikään vakavampaa on sattunut, ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Tiina Tähtinen kertoo.

Räjähdyksessä on loukkaantunut lievästi yksi suomalainen. Ulkoministeriön mukaan Libanoniin on tehnyt matkustusilmoituksen 40 suomalaista, heistä 12 on ilmoittanut oleskelevansa Beirutissa. Heihin yritetään parhaillaan saada yhteyttä.

Yksikään tavoitetuista ei ole ilmoittanut tarvitsevansa apua.

Beirut kartalla.
Libanonin pääkaupungissa Beirutissa on tapahtunut suuri räjähdys. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Satamaan on varastoitu räjähtäviä aineita jo vuosia

Beirutin satamassa räjähti noin 2 750 tonnia ammoniumnitraattia, sanoo Libanonin pääministeri Hassan Diab edustajansa mukaan.

Libanonin presidentti Michel Aoun kirjoitti Twitterissä, että ei ole lainkaan hyväksyttävää, että suuri määrä räjähdyherkkää materiaalia ollut satamassa varastoituna kuusi vuotta ilman turvatoimia.

Tapauksen johdosta on aloitettu tutkinta ja sataman turvallisuudesta vastaavia viranomaisia on keskiviikkona asetettu kotiarestiin, uutisoi BBC.

Kotiarestiin määrättiin kaikki henkilöt, jotka olivat mukana järjestämässä ammoniumnitraatin varastointia satamassa, kertoi Beirutin tiedotusministeri Manal Abdel Samad uutistoimisto AFP mukaan.

Beirutin sataman johtaja Hassan Koraytem sanoi keskiviikkona Reutersin mukaan libanonilaiselle OTV-televisiokanavalle, että räjähdysherkkä materiaali varastoitiin sataman alueelle kuusi vuotta sitten tuomioistuimen määräyksestä.

Koraytemin mukaan tulliosasto oli pyytänyt viranomaisilta, että materiaali siirrettäisiin pois, mutta pyyntöön ei reagoitu.

Uutistoimisto Reutersin mukaan libanonilaiset tiedotusvälineet ja turvallisuuslähde sanovat, että varastossa tehdyt hitsaustyöt olisivat sytyttäneet tulipalon, joka aiheutti räjähdyksen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoo, että ammoniumnitraatti ei ole palava aine, mutta se kiihdyttää muiden aineiden palamista. Puhdas ammoniumnitraatti voi tietyissä olosuhteissa myös räjähtää. Räjähdyksen mahdollisuutta voi lisätä voimakas kuumentuminen esimerkiksi tulipalossa.

Tuhoutunut siilo.
Räjähdyksessä tuhoutui iso siilo. Kuva: AFP

YK:n rauhanturvaoperaatio Unifil tiedotti tiistai-iltana, että sen rauhanturvaajia loukkaantui räjähdyksen johdosta. Osa heistä loukkaantui vakavasti. Unifil ei kerro loukkaantuneiden tarkempaa lukumäärää. Libanonissa olevat suomalaiset rauhanturvaajat eivät loukkaantuneet.

Unifilin laiva oli kiinnitettynä satamaan, kun räjähdys tapahtui alkuillasta. Laiva vaurioitui räjähdyksessä.

Beirutin satamassa onnettomuushetkellä työskennellyt Charbel Haj kertoo uutistoimisto AP:lle nähneensä pieniä räjähdyksiä – kuin ilotulitteita – hetkeä ennen suurta räjähdystä, joka heitti hänet maahan.

Beirutissa lukuisia rakennuksia tuhoutui ja paikallisessa mediassa on kiertänyt kuvia raunioista ja katolleen lentäneistä autoista.

– Se oli kuin ydinräjähdys, kuvailee 43-vuotias opettaja Walid Abdo uutistoimisto AP:lle näkemäänsä.

Trump: Kenraalien mukaan kyse on pommista

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi tiistaina, että maan asevoimien kenraalit uskovat Beirutin räjähdyksen johtuneen pommista.

– Olen keskustellut asiasta kenraalien kanssa ja he tuntuvat uskovan, että kyseessä ei ollut mistään valmistukseen liittyvästä räjähdyksestä. Heidän mielestään kyseessä oli hyökkäys, jonkinlainen pommi, Trump sanoi.

Trumpin mukaan Yhdysvallat on valmiina auttamaan Libanonia.

– Se näyttää olleen kauhea hyökkäys.

Palomiehet sammuttavat räjähdyksestä aiheutuneita paloja.
Palomiehet sammuttivat räjähdyksestä aiheutuneita paloja Beirutissa tiistaina. Kuva: AFP

Sosiaalisessa mediassa leviää lukuisia videoita Beirutin satamassa tapahtuneesta räjähdyksestä. Yle ei ole pystynyt vahvistamaan niiden aitoutta.

Videot ovat sisällöltään samankaltaisia ja ne ovat ilmestyneet verkkoon hyvin nopeasti räjähdyksen jälkeen, mikä osaltaan puoltaa niiden aitoutta.

Videot antavat hyvän kuvan räjähdyksen poikkeuksellisesta voimakkuudesta.

Libanonin pääministeri Hasan Diab on julistanut keskiviikon kansalliseksi surupäiväksi. Uutistoimisto AFP:n mukaan maan presidentti Michel Aoun on puolestaan kutsunut koolle maan puolustusneuvoston kiirellisiin neuvotteluihin.

Diab sanoi televisioidussa puheessaan, että katastrofia ei tulla ohittamaan olan kohautuksella.

– Ne jotka ovat tästä vastuussa, saavat maksaa, Diab sanoi.

Hänen mukaansa yksityiskohdat vaarallisesta varastosta tullaan kertomaan myös julkisuuteen.

Ulkomaista Iran ja Ranska ovat ensimmäisenä esittäneet julkiset suruvalittelut ja ilmoittaneet haluavansa auttaa Libanonin selviytymään räjähdyksestä.

– Ranska on valmis tarjoamaan apua sen mukaan, mitä Libanonin viranomaiset ilmaisevat tarvitsevansa, Ranskan ulkoministeri Jen-Yves Le Drian tviittasi.

– Pysy vahvana Libanon, tviittasi puolestaan Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin on määrä vierailla torstaina Libanonissa ja tavata maan johtoa.

Ilmakuva räjähdyspaikasta.
Räjähdysaluetta ilmasta kuvattuna. Kuva: Wael Hamzeh / EPA

Marin ja Haavisto kommentoivat Twitterissä

Suomessa pääministeri Sanna Marin ja ulkoministeri Pekka Haavisto ovat esittäneet osanottonsa uhrien omaisille Twitterissä.

– Beirutin räjähdys on ollut tuhoisa. Kymmeniä ihmisiä on kuollut ja jopa tuhansia loukkaantunut. Myös Suomen suurlähetystön tilat ovat vaurioituneet pahoin. Osanottoni menehtyneiden omaisille. Järkyttävä uutinen, pääministeri Marin kirjoitti.

– Järkyttävä räjähdysuutinen Beirutista, Libanonista. Puhuin Suomen edustuston henkilöstön kanssa. Edustuston henkilökunta on turvassa, muita suomalaisia pyritään parhaillaan tavoittamaan. Räjähdykset olivat voimakkaita ja loukkaantuneiden määrä on suuri, vahingot mittavia, Haavisto kirjoitti.

Surunvalittelunsa uhrien omaisille esitti myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, presidentin kansliasta kerrotaan Twitterissä.

Uutinen päivittyy.

Lue lisää:

Suomalainen Taavi Sundell istui perheineen olohuoneessa, kun Beirutissa räjähti – "Melkein kaikki ikkunat pamahtivat sisään"

Ulkoministeri Haavisto: Tilanne Libanonissa hyvin vakava – Suomi osallistuu jälleenrakentamiseen ja avustustyöhön

Yksi suomalainen loukkaantunut lievästi Beirutin räjähdyksessä

Beirutissa räjähtänyttä ainetta käyttävät maatalous, rakennusteollisuus ja kapinallisryhmätkin – taustalla myös monissa teollisuusräjähdyksissä

Beirutin räjähdys sattui lähellä kaupunkia ruuhka-aikaan – Suomen suurlähetystön entinen työntekijä uskoo tuhojen olevan kaupungissa massiiviset

Israel tarjoaa humanitaarista apua Libanonille Beirutin räjähdyksen jälkeen, vaikka maat ovat teknisesti sodassa keskenään

Suosittelemme sinulle