Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ylen kannatusmittaus: SDP:n suosio huipussaan ja PS paransi juoksuaan, mutta keskusta rypee pohjalukemissa

Puheenjohtajakamppailu ei ole nostanut keskustan kannatusta. Vihreät kiilasi ohi.

Puoluekannatus heinäkuu.
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle
Kristiina Tolkki
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeripuolue SDP:n kannatus on noussut ennätyslukemiin. Pienen notkahduksen jälkeen puolueen kannatus nousi taas heinä-elokuussa tehdyssä kyselyssä.

Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kannatuskyselyssä SDP:n suosio on 23,4 prosenttia. Nousua on 1,5 prosenttiyksikköä edelliskuusta.

SDP on saanut lisää kannattajia naisista. Puolue näyttää houkuttelevan etenkin varttuneempaa väkeä.

– Se on aika selvästi nähtävissä. Kannatus tulee naisista ja yli 50-vuotiaista. Eläkeläiset korostuvat siellä aika selvästi, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo.

SDP:n suosio on noussut kevään 2019 eduskuntavaaleista 5,7 prosenttiyksikköä.

Puolueen kannatus oli tässä mittausjaksossa korkeimmillaan, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) palasi heinäkuun loppupuolella EU:n huippukokouksesta. Siellä sovittiin EU:n budjetista ja elvytyspaketista.

Perussuomalaiset sai lisää virtaa

Toiseksi suurimman puolueen paikkaa pitää hallussaan oppositiopuolue perussuomalaiset. Puolueen suosio kasvoi ja se on nyt 18,9 prosenttia.

Myös perussuomalaiset näyttää saaneen lisää virtaa EU:sta. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho tyrmäsi pääministeri Sanna Marinin neuvotteleman EU:n koronaelvytyspaketin kovin sanakääntein.

Puolueen kannatus karttuu miehiltä.

– Nousu tulee parhaassa työiässä olevista miehistä ja työväestöstä. Puolue vahvistaa asemaansa suurimpana työväestön puolueena, tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo.

Oppositiopuolue kokoomuksen suosio sen sijaan laski hivenen. Puolueen kannatus on 17,3 prosenttia. Suosio on samalla tasolla kuin eduskuntavaaleissa.

Keskusta on jämähtänyt 11 prosentin puolueeksi

Hallituspuolue keskustan ahdinko ei näytä helpottavan. Ylen kyselyssä keskustalle mitattiin 10,5 prosentin suosio. Pudotusta oli 0,9 prosenttiyksikköä.

Viime viikolla käynnistynyt puheenjohtajakamppailu ei ainakaan vielä näy puolueen suosiossa. Puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni joutuu kamppailemaan paikastaan syyskuun puoluekokouksessa.

– Jos desimaalit unohdetaan, keskusta on jämähtänyt yhdentoista prosentin puolueeksi. Kannatuksessa on pientä vaihtelua, mutta se ei mene ylös eikä alas. Aika lailla pohjalukemissa ollaan, Turja sanoo.

Keskustan puheenjohtajakamppailu käynnistyi viime viikolla, kun perhevapaalta palannut Annika Saarikko päätti haastaa puheenjohtaja Katri Kulmunin. Sen jälkeen kisaan ovat ilmoittautuneet puolueen varapuheenjohtaja Petri Honkonen ja yrittäjä Ilkka Tiainen.

Vihreät kiri ohi keskustan

Hallituspuolue vihreät nousi keskustan ohi 11,6 prosentin kannatuksella. Nousua on 0,7 prosenttiyksikköä.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) rikosepäilyt eivät näytä horjuttaneen kannattajien uskoa vihreisiin. Keskusrikospoliisi on tutkinut Haaviston toimia al-Holin pakolaisleirin naisten ja lasten kotiuttamisessa.

Vasemmistoliiton kannatus on 8,1 prosenttia. Kannatus laski edellisestä mittauksesta 0,6 prosenttiyksikköä.

– Vasemmistoliitosta näyttää olevan vuotoa demareihin, tutkimusjohtaja Turja sanoo.

Hallituspuolue RKP:n, oppositiopuolue kristillisdemokraattien sekä muiden pienten puolueiden kannatuksessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia.

Juttua korjattu 6.8.2020 klo 8.10. Jutussa kutsuttiin aiemmin virheellisesti Sanna Marinia SDP:n puheenjohtajaksi.

Aiheesta voi keskustella perjantai-iltaan kello 23 asti.

Lisää aiheesta:

Tästä linkistä löydät puolueiden kannatusmuutokset pidemmältä aikaväliltä

Analyysi: SDP hyökkää kärjessä kohti ensi kevään kuntavaaleja

Suosittelemme