Hyppää sisältöön

Yritykset koronakriisissä: Ruotsalaisten Neles-tarjous ei riitä – Asiantuntija: Markkinat uskovat kuitenkin enemmän Alfa-Lavaliin kuin Valmetiin

Toimitusjohtaja Olli Isotalo: "Sen voin sanoa, että yrityksenä Neleksestä on puhuttu pelkästään hyvää."

Neles on ollut vuosikymmenten saatossa osa Repolaa, Valmetia, Metsoa... "Nelesin yrittäjähenkinen kulttuuri on kuitenkin yhä vahva", Olli Isotalo sanoo. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle
Juha-Matti Mäntylä

Neles oli useimmille suomalaisille tuntematon yhtiö – vaikka se työllistää lähes 3000 työntekijää ja sen juuret ulottuvat 1950-luvulle (siirryt toiseen palveluun).

Sitten tuli teollisuusjätti Alfa-Laval ja teki konepajayhtiö Metsosta irtautuneesta venttiiliyhtiöstä kesän kuuman puheenaiheen.

Ruotsalaiseen ostotarjoukseen suhtauduttiin järkytyksellä. Usean tulkinnan mukaan Neleksen hallitus ja Valmetille Neles-osakkeensa myynyt Solidium (siirryt toiseen palveluun)tekivät karkeita virheitä.

Neleksen suurin omistaja Valmet ryhtyi tahollaan hamstraamaan yhtiön osakkeita.

Maaottelu on käynnissä – mutta moniko muistaa, mitä Neles itse asiassa tekee?

– Venttiilejä ja venttiiliautomaatiota, toimitusjohtaja Olli Isotalo esittelee Neleksen tuotteita Vantaan Hakkilassa.

– Venttiiliautomaatio tarkoittaa sitä, että ihminen ei yleensä ole kääntämässä niitä venttiilejä vaan siinä on laite ja äly, joka pitää huolen kommunikaatiosta,

Prosessiteollisuus on täynnä putkistoja, joihin tarvitaan Neleksen tuotteita. Yhtiö on sellu- ja paperitehtaissa markkinajohtaja – siellä myös kysyntätilanne näyttää kehittyvän mukavasti.

Yhtiön venttiilejä käytetään paljon myös öljyn- ja kaasun jalostuksessa, jossa näkymät ovat heikommat.

Nelesin laitteiden esittely- ja testitilat Vantaan Hakkilassa. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Mikä on Neleksen suhde kosijoihinsa?

Isotalo kertaa yhtiön tänään julkistamaa tulosta Vantaan Hakkilassa. Yhtiön tulos notkahti huhti–kesäkuussa 18 miljoonaan euroon viime vuoden 26 miljoonasta eurosta, mutta sitä voidaan koronaoloissa pitää torjuntavoittona.

Kun puhe kääntyy Neleksen omistuksesta käytävään maaotteluun, monissa liemissä keitetty tomitusjohtaja laittaa suun suppuun. Pörssiyhtiöissä johto ei ota kantaa omistajien asioihin.

– Sen voin sanoa, että yrityksenä Neleksestä on puhuttu pelkästään hyvää – ja se on täällä monelle ylpeyden aihe, Olli Isotalo sanoo.

Yhtiöiden käytännön suhteita Isotalo suostuu sentään avaamaan.

– Valmet on meille iso asiakas ja me palvelemme heitä tänä päivänä monissa projekteissa ja toimitamme venttiiliteitä heidän tuotteisiinsa.

Entä ruotsalainen Alfa-Laval?

– Alfa-Laval ei tänä päivänä ole asiakkaamme, mutta he tuntevat teollisuudenalaa hyvin ja palvelevat osittain samoja loppuasiakkaita.

Neleksen tulevaisuus on nyt paljolti kiinni siitä, kumpi näistä yhtiöistä haluaa palavammin päästä kiinni sen omistukseen.

OP:n analyytikko Anssi Raussi odottaa ruotsalaisen Alfa-Lavalin korottavan tarjoustaan. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Uutta tarjousta odotellaan

Alla oleva käyrä kertoo Neleksen pörssihistorian, jolla on siis mittaa alun toista kuukautta.

Nykymuotoinen yhtiö syntyi Metson osittaisessa jakautumisessa, joka saatiin päätökseen kesäkuun lopussa.

Ensimmäiset pörssiviikkonsa Neleksen kurssi seilasi yhdeksän euron alapuolella, kunnes Alfa-Laval teki osakkeista julkisen ostotarjouksen 11,5 euron hintaan. Sen jälkeen Neleksen kurssi loikkasi tuon tarjoushinnan yläpuolelle.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

OP:n analyytikko Anssi Raussin mukaan yllä olevan kaavion tulkinta on selvä. Markkinoilla odotetaan kauppaa, jonka hinta on ensimmäistä tarjousta parempi.

– Tämän päivän tuloksella ei ole juurikaan vaikutusta yhtiön osakekurssiin. Alfa-Lavalin odotetaan korottavan alkuperäistä tarjoustaan – tai sitten tulee kilpaileva korkeampi tarjous, Raussi sanoo.

Todennäköisimmin tuon kilpailevan tarjouksen esittäjä olisi Valmet, joka jo tällä hetkellä on Neleksen suurin omistaja reilun 17 prosentin osuudella.

Kuinka korkealle osakkeesta maksettava hinta voi nousta? Sitä OP:n Raussi tai Handelsbankenin Timo Heinonen eivät arvaile.

– Se on varmaa, että nykyinen tarjous ei riitä, Heinonen sanoo.

Handelsbankenin Heinosen mukaan molemmat yhtiöt ovat suunnilleen samassa asemassa: Neles on molemmille houkutteleva mahdollisuus luoda uutta kannattavaa liiketoimintaa. Toisaalta, kummallakaan kauppa ei synnytä merkittäviä "synergiaetuja", jotka olisivat peruste maksaa yhtiöstä merkittävästi enemmän kuin toinen.

– En näe, että tämä olisi kummallekaan synergiajuttu. Alfa-Lavalilla on jonkin verran omia omia venttiileitä, mutta se ei ole heille suuri liiketoiminta-alue, Heinonen sanoo.

OP:n Raussin mukaan osakemarkkinat näyttävät kuitenkin uskovan enemmän Alfa-Lavalin kuin Valmetin suunnitelmiin ja synergioihin.

– Kun Alfa-Laval kertoi ostotarjouksesta, heidän osakekurssinsa nousi. Toisaalta kun Valmet on kasvattanut omistustaan, kurssi on käyttäytynyt pääasiassa negatiivisesti.

Tämä lisää Raussin mukaan painetta suomalaisen Valmetin johdossa.

– Heidän täytyy jossain vaiheessa perustella, miksi he pystyisivät tuomaan Valmetin osakkeenomistajille markkinaodotuksia suurempia hyötyjä – mikäli he esimerkiksi haluaisivat ostaa Neleksen kokonaan.

Toistaiseksi Valmet on kasvattanut osakepottiaan hamstraamalla Nelestä pörssistä. Julkista ostotarjousta se ei ole tehnyt.

Handlsbankenin Heinonen muistuttaa, että kiinnostus Nelestä kohtaan voi lässähtää, jos Valmet tyytyy vain torppaamaan ostosuunnitelmia. Silloin Alfa-Lavalin innostus voisi lopulta hiipua.

– Sekään ei ole mahdoton ajatus, että Valmet ja Alfa-Laval löytävät yhteisen näkemyksen ja Valmet jää yhtiöön vähemmistöomistajaksi, Heinonen sanoo.

Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Neleksen koronakuukaudet:

Huhti–kesäkuu20202019Muutos
Liikevaihto141 Milj. €168 Milj. €-16 %
Liiketulos18 Milj. €26 Milj. €-31 %

Suosittelemme sinulle