Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Vaalipäällikkö Pekka Katajan murhayritys: Poliisi etsii tekijöitä kameroista ja pyytää vihjeitä yksityisiltä kameran omistajilta

Tekijät saattoivat poistua länteen Koivutien suuntaan, mutta poliisi pitää muitakin suuntia mahdollisena.

Jämsänkoskella tapahtuneen Pekka Katajan murhan yrityksen tapahtumapaikka.
Kuva: Otso Ritonummi / Yle
Tuomas Rimpiläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskusrikospoliisilla ei vieläkään ole vahvoja epäiltyjä tutkinnassa, jossa etsitään perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan kimpuun käyneitä kahta tuntematonta miestä. Poliisi epäilee, että teko oli murhan yritys. 

Uusi tutkinnajohtaja, rikoskomisario Paavo Tuominen kertoo Ylelle, että poliisilla on havaintoja mahdollisista epäillyistä poistumassa Koivutien suuntaan. Miehiä ei ole tunnistettu, ja tekijät ovat saattaneet paeta myös täysin toisiin suuntiin. 

Hyökkäys tapahtui Katajan kodissa Jämsänkosken keskustassa Kenraalintiellä. Poliisi pyytää nyt yksityisiä valvontakameran omistajia ottamaan yhteyttä, mikäli heillä on kameroita Jämsänkosken keskustassa. Kiinnostavia kameran sijainteja on esimerkiksi Kenraalintien alueen kadut. 

Poistumisreitit kiinnostavat

Myös kaikki mahdolliset auton poistumisreitit kiinnostavat poliisia.

– Kamerahan voi olla aika kaukanakin poistumisreitin varrella, Tuominen sanoo. 

Hän ei ota kantaa siihen, onko poliisilla joitakin tiettyjä tarkistettavia henkilöitä tai onko ketään otettu tutkinnan aikana kiinni. Ainakaan ketään ei ole vangittu, eikä vahvoja epäiltyjä ole. 

Keskusrikospoliisi pyytää vihjeitä tapauksesta sähköpostitse osoitteeseen rikosvihje.krp@poliisi.fi

Tekoväline ehkä Vasara

Poliisi on ollut tutkinnasta erittäin vaitelias. Kataja itse uskoo, että häntä lyötiin vasaralla, sillä hänen mukaansa lääkäri oli arvioinut vammakuvioiden sopivan vasaran kaltaiseen astaloon. 

Kataja kertoo Ylelle, että hän on varotoimena nyt jo kolmannessa piilopaikassa. Pian sairaalasta päästyään hän sai puolueensa hankkiman turvallisuusasiantuntijan neuvoja siitä, miten hänen tulee toimia. 

Kataja uskoo muun muassa hyökkääjien käyttäytymisen takia, että teko liittyy hänen poliittiseen toimintaansa. Katajan mukaan toinen hyökkääjistä kysyi, onko hän Pekka Kataja ja pyysi tätä todistamaan henkilöllisyytensä. 

– Mies sanoi, että hänellä on minulle jotain esitteitä puoluetoimistolta. Näin, että hänellä oli kädessään jokin paketti, Kataja sanoo. 

Kataja palasi ovelle henkilöllisyystodistus mukanaan. Silloin jostakin ilmestyi toinen mies, joka alkoi hakata häntä. 

Päivitys 5.8.2020 klo 13.35: Jutun rakennetta on muokattu, ja siihen on lisätty osio Katajan haastattelusta.  

Lue lisää:

Perussuomalaisten Pekka Kataja epäilee äärioikeiston yrittäneen tappaa hänet: "Minulla on siellä vihamiehiä"

Psykoottinen pistoolimies ministeriössä, puukkomiehiä ja kaasuhyökkäys: Suomessa poliitikkojen kimppuun on hyökätty sodan jälkeen vain muutaman kerran

Suosittelemme sinulle