Hyppää sisältöön

Ulkomaanmatkailu on tuonut uusia koronatartuntoja HUS-alueelle – etenkin nuorten aikuisten osuus korostuu tilastoissa

Lisääntyneet tapausmäärät liittyvät osaltaan rajoitusten purkuun. Höllentämisen vaikutukset näkyvät yleensä 2-3 viikon kuluttua.

Ulkomaanmatkailun höllentäminen on tuonut HUS-alueelle uusia tartuntoja. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

COVID-19-pandemian rajoitustoimien purku on näkynyt tartuntojen nousuna heinäkuun ja elokuun vaihteessa.

Tartuntamäärät Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ovat kasvaneet viime viikkoina. Heinäkuun toisella viikolla positiivisia testituloksia tuli 16. Kuun lopussa HUSin testit osoittivat liki 50 todettua tartuntaa viikossa.

Myös elokuun alussa tartuntoja on tullut jo kymmeniä. Heinäkuussa positiivisten osuus kaikista HUSissa testatuista on ollut 0,1–0,3 prosenttia, mutta eilen osuus oli kivunnut 0,9 prosenttiin testeistä.

Vielä ei kuitenkaan voida sanoa lukujen kielivän toisen aallon alkamisesta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan olemme kuitenkin toisen aallon kynnyksellä, jota pitää estää ja hillitä jo opituilla ja uusilla työvälineillä.

Esimerkiksi matkailu, tapahtumat ja juhlat nostaneet tartuntamääriä

Uudet positiiviset testitulokset näkyvät noin kahden-kolmen viikon sisällä rajoitusten purusta.

Esimerkiksi viikonloppuna kumotun etätyösuosituksen loppumisen vaikutuksia on siis toistaiseksi liian aikaista arvioida.

Ruotsalaisen mukaan rajoitusten purku Suomessa on sujunut hallitusti ja hyvin, mutta nyt heinäkuun puolivälin jälkeen on tapahtunut liian monta purkua.

Muun muassa matkailun höllentäminen on tuonut uusia tartuntoja HUS-alueelle.

Lisäksi elokuussa aikuiset palaavat töihin, koululaiset kouluihin ja lapset päiväkoteihin sekä etätyösuositus loppuu. Yhtä aikaa tapahtuu liian monta asiaa, joka mahdollistaa epidemian leviämistä.

– Heinäkuun kahtena viimeisenä viikkona monien tartuntojen lähteenä on ollut ulkomaanmatkailu. Myös tapahtumat, kuten rippileirit nousevat esiin. Lisäksi HUS-alueella on ollut päiväkotialtistuksia sekä muutamat isommat juhlat. Nämä ovat selvästi korostuneet rauhallisen kesän jälkeen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kesällä tartuntoja eniten nuorilla aikuisilla

Ylivoimaisesti suurin osa kesän uusista positiivista testituloksista on tullut 20–49-vuotiailta aikuisilta. Viime viikolla tämän ikäryhmän osuus oli noin 80 prosenttia.

Ikäryhmä elää liikkuvaista elämänvaihetta, jossa taudille voi altistua vaikkapa joukkoliikenteessä, työpaikoilla tai oppilaitoksissa.

Nuorten aikuisten korostumiseen tilastoissa vaikuttaa kuitenkin myös se, että altistukset ja tartunnat ikäihmisillä ovat laskeneet koronaturvatoimien parannuttua.

Hoivalaitosten epidemioiden takia yli 70-vuotiaiden osuus ylikorostui pandemian alkumetreillä.

– Vierailukiellot ja kirurgisten suu-nenäsuojainten käyttö hoitotilanteissa ovat vaikuttaneet merkittävästi siihen, että ikääntyneiden osuus sairastuneista on nyt onneksi laskenut, Ruotsalainen kertoo.

Kesän loppuminen voi saada epidemian leviämään herkemmin

THL:n viimeisimmän arvion mukaan epidemia oli vielä heinäkuussa vakaa. Kuun lopussa arvioitu tartuttavuusluku oli noin 0,85-1,05.

Kun luku laskee alle yhden, tarkoittaa se epidemian vaimentumista, sillä silloin on todennäköisempää, ettei tartunnan saanut tartuta muita.

Ruotsalaisen mukaan elokuu on kuitenkin epidemian leviämisen kannalta herkkä vaihe, sillä arki lähtee jälleen rullaamaan normaalimmin.

– Varotoimet, kuten käsihygienia, turvavälit ja tuloillaan oleva kasvomaskisuositus ovat kansalaisten tärkeä keino estää sairastumista ja epidemian leviämistä. Se on meidän kaikkien etu.

Lue myös:

Helsinki-Vantaalle harkitaan saapuvien matkustajien kuumeen mittausta – koronavirusta saatetaan seuloa lentokentällä myös koirien avulla

Suosittelemme sinulle