Hyppää sisältöön

Kymenlaaksolaisille yrityksille on maksettu yli miljoona euroa valtiokonttorin koronakriisitukea – Rajamarket kuittasi suurimman mahdollisen tukipotin

Eniten tukea on Kymenlaaksossa myönnetty Rajamarketeja pyörittävälle Vaalimaan Kauppakartanolle, joka on saanut puoli miljoonaa euroa tukea.

Valtiokonttorin kyltti ovessa.
Uusinta kriisitukea on voinut hakea valtiokonttorista heinäkuusta asti. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Juulia Tillaeus

Kymenlaaksolaisille yrityksille on maksettu tähän mennessä yli miljoona euroa valtiokonttorin kustannustukea koronakriisin aiheuttamiin tappioihin.

Eniten tukea on Kymenlaaksossa myönnetty Rajamarketeja pyörittävälle Vaalimaan Kauppakartanolle, joka on saanut puoli miljoonaa euroa tukea. Valtiokonttorin yrityksille maksamaa tukea voi saada vähintään 2 000 euroa ja enintään puoli miljoonaa euroa.

Uusinta kriisitukea on voinut hakea valtiokonttorista heinäkuusta asti. Kyse on laajalle joukolle yrityksiä suunnatusta yleistuesta, jota ei tarvitse maksaa takaisin.

Tykkimäellä tuella paikataan kassavajetta

Kymenlaakson toiseksi suurimman tukipotin, lähes 100 000 euroa tukea on saanut Tykkimäen vapaa-aikakeskus. Tykkimäellä tukipotti aiotaan käyttää kassavajeen paikkaamiseen.

– Tämän vuoden osalta joudutaan menemään pankkilainan turvin. Joudumme ottamaan koronalainaa joka tapauksessa, mutta tuki vähentää osaltaan sen tarvetta, Tykkimäen toimitusjohtaja Sakari Pasanen kertoo.

Tykkimäen huvipuisto
Noin 100 000 euroa koronakriisitukea saanut Tykkimäen vapaa-aikakeskus Oy käsittää huvipuiston lisäksi myös vesipuiston, sisäliikuntapuisto Tykkimäki Actionparkin sekä leirintäalueen. Kuva: Antro Valo / Yle

Koronavirus on aiheuttanut Pasasen mukaan Tykkimäelle isot tappiot. Huvipuisto päästiin avaamaan noin kuukautta ennakoitua myöhemmin, ja Tykkimäki Action Park laittoi ovensa maaliskuussa säppiin. Yritys menetti koko toukokuun ja kesäkuun alun tulot.

– Kyllä siinä tukevalta, miljoonaluokan takamatkalta lähdettiin tähän kauteen. Olemme reilusti viime vuotta jäljessä. Selvää oli, että sitä takamatkaa ei tulla kuromaan tällaisena koronakesänä umpeen. Lähdimme taistelemaan tähän kauteen niin, että miinusmerkki ei pitenisi ihan mahdottomasti, Pasanen sanoo.

Pasasen mukaan huvipuiston avauduttua kävijämäärät ovat laahanneet noin 40 prosenttia normaalista jäljessä.

– Tuki on meille todella tärkeä. Se tulee totta kai tarpeeseen, ja olemme nöyrästi kiitollisia siitä.

Tykkimäki ei ole Pasasen mukaan koskaan aiemmin saanut mitään tukia, sillä sen omistuspohja on estänyt kehittämis- ja investointituet jo ennen koronapandemiaa.

– Valtiokonttorin kustannustuki oli ensimmäinen tuki, jota saimme hakea, ja se osui nyt maaliin, toimitusjohtaja Sakari Pasanen sanoo.

Noin 40 yritystä saanut tukea

Valtiokonttorin tukea saadakseen yrityksen on täytettävä tarkat kriteerit. Ehtona tuen saamiselle on esimerkiksi, että yrityksen on kuuluttava ennalta määriteltyihin, pandemiasta kärsineisiin toimialoihin ja yrityksen oman liikevaihdon on pitänyt pudota määriteltyyn vertailukauteen nähden vähintään 30 prosenttia.

Yhteensä valtiokonttorin kustannustukea on myönnetty noin 40 kymenlaaksolaisyritykselle. Suurin osa hakemuksista on hylätty.

Koko maassa valtiokonttorin kustannustukea on saanut noin 1 700 yritystä, joille on maksettu yhteensä yli 48,4 miljoonaa euroa.

Yritykset voivat hakea kustannustukea elokuun loppuun asti.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Yle selvitti: Nämä yritykset ovat saaneet satojatuhansia euroja kustannustukea, jota ei tarvitse maksaa takaisin

Yritysten kustannustukien jako alkoi hylkäysten vyöryllä – Valtiokonttori hylkäsi ensimmäisistä hakemuksista yli 600 ja hyväksyi vain 100

Yritykset voivat hakea kustannustukea elokuun loppuun asti – tukea voi saada kahdelta kuukaudelta enintään puoli miljoonaa euroa

Valtiokonttorin pääjohtaja uudesta kustannustuesta: Tämä tuki ei saa millään tavalla ruokkia harmaata taloutta Suomessa

Suosittelemme sinulle