Hyppää sisältöön

Kuinka paljon kasvomaskien käyttö voi tulla sinulle maksamaan? Selvitä eri vaihtoehtoja Ylen laskurilla

Kotitaloudelle voi kertyä kasvomaskien käytöstä jopa parin sadan euron kulut kuukaudessa.

Kertakäyttöisen kansanmaskin hinta vaihtelee muutamasta kymmenestä sentistä reiluun euroon. Kuva: Arttu Timonen / Yle
Aapo Parviainen,
Joel Kanerva

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen maskisuositus annettiin tänään torstaina. Lue tästä jutusta tarkemmin suosituksen yksityiskohdista.

Tämän jutun laskurilla voit selvittää kotitaloutesi kustannuksia maskien käytöstä.

Laskurissa on asetuksena kolme tyypillistä hintavaihtoehtoa kansanmaskille. Päivittäistä käyttötarvetta muuttamalla kone laskee käytöstä aiheutuvat kustannukset viikossa, kuukaudessa ja vuodessa.

Päiväkohtaista maskitarvetta miettiessä on syytä ottaa huomioon, että arkipäivinä maskeja tarvitaan enemmän kuin viikonloppuna.

Esimerkki: Nelihenkinen perhe, joka käyttää arkisin säännöllisesti julkisia liikennevälineitä töihin ja kouluun. Viikonloppuisin käydään kaupassa ja lisäksi vähän kahviloissa ja erilaisissa harrastuksissa. Tällä oletuksella maskeja kuluisi keskimäärin kahdeksan päivässä, jolloin ne maksaisivat perheelle 144 – 240 euroa kuukaudessa.

Laskuri perustuu kertakäyttöisten maskien hintoihin, koska oletettavasti valtaosa kansalaisista käyttää mieluummin niitä kuin jokaisen käytön jälkeen huolellista pesemistä vaativia kangasmaskeja.

Yleisin kansanmaskin hinta muun muassa suurten kauppaketjujen marketeissa liikkuu 80 sentin ja yhden euron välillä.

Halvemmallakin kasvomaskin saa varsinkin, jos ostaa kerralla paljon. Myös huomattavasti kalliimpia on tarjolla, jos haluaa ostaa perusmaskia laadukkaamman suojan.

Kertakäyttöisten maskien käytössä on otettava huomioon myös se, että se toimii luotettavasti ehkä vain tunnista muutamaan tuntiin materiaalin laadun mukaan.

Samaa kertakäyttöistä maskia ei voi käyttää esimerkiksi aamuiseen matkaan bussissa työpaikalle ja sitten iltapäivällä takaisin.

Lue lisää erilaisista kasvomaskeista ja niiden käytöstä:

Maskihamstraus on alkanut: Myynnissä on monenhintaisia maskeja – Hintaa pudottaa kertakäyttömaskeilla pakkauskoko, kankaisilla toistokerrat

Maskisuositusta odotetaan – Katso, millaisia kasvosuojia on saatavilla ja kuinka käytät niitä oikein

Näin käytät maskia oikein – huomioi ainakin nämä viisi asiaa

Juttua päivitetty ja muokattu 13.8. klo 16.10 sen jälkeen kun THL julkisti maskisuosituksensa. Juttu on julkaistu alun perin 7.8. eli ennen maskisuositusta.

Suosittelemme sinulle