Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tennis palasi tällä viikolla, mutta jatkon suhteen on vielä paljon kysymysmerkkejä – onko US Openin pelaaminen järkevää?

Naisten WTA-kiertue jatkui tällä viikolla monen kuukauden jälkeen. Miesten olisi tarkoitus aloittaa reilun parin viikon kuluttua ja Grand Slam –turnaus US Open on ohjelmassa elokuun 31. päivästä lähtien.

Camila Giorgi syöttää Palermon tennisturnauksessa
Italialainen Camila Giorgi syöttää Palermon WTA.turnauksessa. Kuva: Getty Images
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Tennis ammattilaiskiertueilla jatkuu tällä viikolla ensimmäistä kertaa maaliskuun jälkeen, kun naisten WTA-kiertueen turnausta pelataan Palermossa, Italiassa. Laajamittaisemman paluun ympärillä on kuitenkin vielä paljon kysymysmerkkejä.

Keväällä puhuttiin paljon siitä, että tennis globaalina lajina on yksi viimeisistä, joissa kilpailemaan voidaan palata koronaviruspandemian jälkeen. Korostettiin sitä, että matkustusrajoitusten täytyy olla ohi ja tilanteen olla hyvä joka puolella maailmaa ennen kuin kiertueita voidaan jatkaa niin, että se on tasapuolista kaikille.

Tällä hetkellä pandemia ei todellakaan ole ohi, vaan tilanne on päinvastoin menossa jälleen huonompaan suuntaan monilla alueilla. Siitä huolimatta turnauksia ollaan järjestämässä ja jopa kaksi Grand Slam –turnausta on lähiaikoina ohjelmassa.

Miesten ATP-kiertueen oli tarkoitus palata elokuussa Washingtonissa, mutta turnaus peruttiin. Nyt paluun olisi tarkoitus tapahtua 22. elokuuta. Ohjelmassa on ensin perinteinen Cincinnatin Masters-turnaus, joka kuitenkin on siirretty New Yorkiin ja sen jälkeen US Open, joka pelataan tavalliseen tapaan myös New Yorkissa. Näin pystyttiin luomaan ”kupla”, jossa pelaajat olisivat pidemmän aikaa. Kupla muodostuu Billie Jean King –tenniskeskuksesta ja virallisista hotelleista. Järjestäjät ovat myös muistuttaneet siitä, että New Yorkissa koronatilanne on tällä hetkellä parempi kuin monissa muissa osissa Yhdysvaltoja.

Naisten puolella Palermossa siis pelataan jo, ja kalenterissa ovat myös turnaukset Prahassa ja Lexingtonissa ennen New Yorkin kisoja.

New Yorkin kuplasta on annettu tiukat säännöt pelaajille. Jos pelaaja poistuu kuplasta ilman turnausjohdon lupaa, hänet poistetaan turnauksesta ja päälle mätkäistään sakot. Aiemmin oli esillä rajoitus, jonka mukaan pelaaja saisi tuoda turnaukseen vain yhden henkilön mukanaan. Maailmanlistan ykkönen Novak Djokovic piti tätä mahdottomana ja sanoi, että hän tarvitsee valmentajan lisäksi fysioterapeutin ja fysiikkavalmentajan. Nyt sääntö onkin kirjattu niin, että pelaajan mukana saa tulla kolme henkilöä, mutta vain yksi heistä saa tulla pukuhuoneeseen ja pelaajien tiloihin.

Pukuhuoneissa pyritään pitämään mahdollisimman vähän pelaajia kerrallaan. Pelaajat ja tiimien jäsenet testataan kahdesti heidän saavuttuaan. Yhdysvaltain ulkopuolelta saapuvat pelaajat eivät kuitenkaan joudu enää tämän lisäksi karanteeniin, vaan kuplan katsotaan vastaavan karanteenia. Turnauksen aikana positiivisen tuloksen koronatestistä saanut pelaaja joutuu jättämään turnauksen ja hänet eristetään 10 päiväksi. Katsojia turnauksissa ei ole.

Koronatauon aikana on pelattu monenlaisia näytösturnauksia. Kokemukset esimerkiksi Djokovicin järjestämästä hyväntekeväisyysturnauksesta Balkanilla olivat huonoja. Pelaajat juhlivat yökerhoissa ja useat pelaajat saivat koronaviruksen.

New Yorkissa vastaavaa ei varmaankaan nähdä. Turvajärjestelyt ovat tiukat, mutta silti riski on olemassa. Ja jos yksi turnauksessa paikalla oleva henkilö saa tartunnan, se voi levitä ja seuraukset voivat olla todella ikävät. Siksi on perusteltua esittää kysymys, onko oikea ratkaisu pelata Grand Slam –turnausta tässä tilanteessa.

rafael nadal
Rafael Nadal päätti jäädä pois US Openista. Kuva: Getty Images

Osa supertähdistä on jo tehnyt omat ratkaisunsa. 19-kertainen Grand Slam –turnausvoittaja Rafael Nadal ilmoitti tiistaina, että hän ei pelaa New Yorkissa. Nadal totesi, että ”tilanne on monimutkainen, emmekä vieläkään hallitse koronatilannetta”. Jo aiemmin saman ratkaisun teki naisten maailman ykkönen Ash Barty. Muitakin poisjääntejä on jo tullut.

Suurin osa huipuista on vielä toistaiseksi lähdössä US Openiin, mutta lähipäivät ja –viikot tuovat hyvin todennäköisesti lisää vetäytymisilmoituksia. Esimerkiksi Djokovic on sanonut tekevänsä päätöksensä lähipäivinä. Mahdotonta ei ole sekään, että koko turnaus joudutaan vielä perumaan.

Jos US Open pelataan, siitä tulee ensimmäinen Grand Slam –turnaus 21 vuoteen, jossa ei ole mukana Roger Federeriä eikä Rafael Nadalia. Federer toipuu polvileikkauksesta ja palaa kentille vasta ensi vuoden puolella. Viimeksi Federer eikä Nadal ollut kumpikaan mukana vuoden 1999 US Openissa.

Tenniskiertueiden ongelmat eivät pääty US Openiin. Sen jälkeen olisi tarkoitus pelata keväältä siirtynyt massakausi, joka huipentuisi Ranskan avoimiin. Tiistaina ilmoitettiin kuitenkin Madridin Masters- turnauksen peruuntumisesta.

Lue myös:

Rafael Nadal jättää US Openin välistä koronan vuoksi: "Olen päättänyt kuunnella sydäntäni"

Naisten maailmanlistan ykkönen ei osallistu Yhdysvaltain avoimeen tennisturnaukseen

Suosittelemme sinulle