Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kansojen liiga ja EM-karsinnat pyritään viemään läpi tiukoilla turvajärjestelyillä – ratkaistavana vielä ainakin yleisökysymys

Uefalla on jo tarkat ohjeet, miten maajoukkuekalenterista saadaan pidettyä kiinni. Tautitilanteen muutoksia seurataan tarkasti.

Huuhkajat
Huuhkajien on tarkoitus aloittaa Kansojen liiga 3.9.2020 ottelulla Suomi-Wales. Kuva: AOP
Maija Kautto
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan jalkapalloliitto Uefa pyrkii viemään seurajoukkuesarjat ja maajoukkuepelit läpi tämänhetkisten suunnitelmien mukaan. Seurajoukkuesarjoissa eli Eurooppa-liigassa ja Mestarien liigassa pelataan karsitulla ottelumäärällä.

Otteluparit eivät totutusti kohtaa kahdesti, vaan jatkopaikka ratkeaa yhdellä kohtaamisella. Otteluihin ei päästetä yleisöä.

Vaikka europelien kausia ei vielä ole pelattu loppuun, ollaan arpomassa jo uuden kauden karsintakierrosten ottelupareja. Uefa pyrkii arvonnoissa siihen, että vastakkain asettuvat joukkueet ovat maista, joiden välillä ei ole matkustusrajoituksia. Tätä varten joukkueiden sijoittelua arvontakoreihin mietitään tarkkaan.

Syyskuussa alkavaksi suunniteltu Kansojen liiga sen sijaan pyritään pelaamaan läpi jo julkaistulla aikataululla, jonka mukaan lohkoissa pelataan kaksinkertainen sarja.

Huuhkajien lohkon muut maat ovat Bulgaria, Irlanti ja Wales. Näistä maista tällä hetkellä vain Irlanti kuuluu listalle, josta voidaan matkustaa Suomeen vapaasti, mutta turhaa matkustusta tulisi edelleen välttää.

Myös EM-karsinnat naisten lopputurnaukseen on tarkoitus viedä loppuun aikataulussaan. Suomen hyvin alkanut karsinta jatkuisi siis syyskuun puolivälissä ottelulla Portugalia vastaan. Helmarit johtaa lohkoaan, mutta joukkueet ovat pelanneet hyvin eri määrän pelejä.

Portugalia vastaan pelattavan kotiottelun lisäksi Suomella on karsinnasta pelaamatta vieraspeli Kyprosta vastaan sekä koti- ja vierasottelu Skotlantia vastaan. Näistä vain Kypros on samalla listalla Irlannin kanssa.

Naisten peleissä liikkumavaraa on miesten otteluita enemmän. Naisten pelejä voidaan tautitilanteen vaatiessa siirtää syksyltä talvikaudelle.

Lisäksi Uefa on selvittänyt mahdollisuutta pelata otteluita neutraalilla maaperällä. Puola, Unkari, Kreikka ja Kypros ovat ilmoittaneet, että heidän kentilleen on mahdollista tulla pelamaan, jos maahanpääsy varsinaiseen pelikohteeseen evätään tai on liian hankalaa.

Helmarit
Helmarien EM-karsintaottelut siirrettiin huhtikuulta ensin syyskuulle, ja lykättiin vielä toistamiseen helmikuulle 2021. Kuva: AOP

Tarkkoja ohjeita jo annettu

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande myöntää, että aika paljon on vielä avoinna. Lisäksi tautitilannetta arvioidaan jatkuvasti ja suunnitelmia muutetaan tarpeen mukaan.

Toisaalta Uefa on jo antanut varsin selvät suunnitelmat, miten tämänhetkisen tilanteen mukaan ottelut saadaan pelattua. Casagrande arvioi, että suunnitelmat maajoukkuepeleille on tehty paljon tämänhetkistä tilannetta huonompaan tautitilanteeseen.

– Vaatii kyllä paljon resursseja. Erittäin tiukat ohjeet on annettu. Pelaajat ja muu joukkueen mukana liikkuva henkilökunta testataan ennen matkaa ja todennäköisesti uudelleen vielä ennen peliä. Lisäksi rakennetaan minikupla, jossa ollaan.

Minikuplalla Casagrande tarkoittaa, etteivät matkustavat joukkueet pääse kosketuksiin kuin peli- ja majapaikkoihin. Kuljetukset järjestetään huolella, eivätkä joukkueen jäsenet saa poistua heille osoitetuista paikoista.

Hotelleissa henkilökunta ohjeistetaan tarkasti niin, että suojellaan niin paikallisia kuin pelimatkalla olevia koronatartunnalta. Majoituksessa pyritään mahdollisimman pitkälle siihen, ettei siellä olisi muita kuin joukkueen jäseniä ja henkilökuntaa.

Uefa hoitaa koronatestauksen itse, paikallista sairaanhoitoa ei siis rasiteta. Liitto on tehnyt sopimuksen laboratorion kanssa, joka tutkii näytteet.

Vielä ei tiedetä, pääseekö yleisö kannustamaan omiaan stadioneille

Yksiosaisiin seurajoukkuepeleihin Uefa on jo tehnyt linjauksen, ettei tapahtumiin oteta yleisöä. Maajoukkuepeleistä yleisöratkaisua ei ole vielä tehty. Casagranden mukaan Pohjoismaat toivovat, että otteluihin voisi ottaa yleisöä valtiokohtaisten ohjeiden ja määräysten mukaan.

Uefa kokousti torstaina, mutta päätöstä yleisöstä ei vielä tehty. Aikalisää yleisökysymykseen otettiin ainakin seuraavaan kokoukseen, joka on elokuun puolivälissä.

–Yleisö on isoin asia, mikä on päätettävä. Tilanne kuitenkin muuttuu jatkuvasti, Casagrande sanoo.

Kansojen liigan lisäksi miesten maajoukkueella on sovittuna kaksi maaottelua, jotka siirtyivät keväältä. Ranska ja Puola on tarkoitus kohdata loka-marraskuussa. Pelipäiviä ei ole vielä lyöty lukkoon.

Vaikka naisten ja miesten maaottelut pyritään pelaamaan suunnitellusti, ei muuta maajoukkuetoimintaa vielä herätellä.

– Suurin osa nuorten maaotteluista on jo siirretty keväälle, Casagrande kertoo.

Lue myös:

Hradecky nollasi Rangersin pelkällä katseella – Leverkusen eteni puolivälieriin

HJK:n tasapelipisteessä kitkerä tappion sivumaku, Honka sai vihdoin hanat auki

Kansallisen liigan Helsingin derby korkkaa uudistetun Olympiastadionin jo ennen virallisia avajaisia: "Ajatus siellä pelaamisesta tuo kylmät väreet"

Manchester Unitedissa karmeasti flopanneen Alexis Sanchezin ilmainen siirto Interiin varmistui

Suosittelemme