Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ylen kirjeenvaihtaja: Yhdysvaltojen seuratuin sarja NFL voi keikauttaa veneen, ja palloilusarjat voivat mennä taas säppiin koronaviruksen runtelemassa maassa

Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan mukaan politiikka on tänä vuonna tullut mukaan entistä enemmän ammattilaisurheiluun Yhdysvalloissa koronaepidemian ja mielenosoitusten takia.

TAMPA, FLORIDA - AUGUST 04: A view of Raymond James Stadium during a practice at on August 04, 2020 in Tampa, Florida. (Photo by Mike Ehrmann/Getty Images)
NFL-joukkue Tampa Bay Buccaneersin kotistadionia viritellään jo kisakuntoon. Kuva: Photo by Mike Ehrmann/Getty Images
Joel Holma
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronavirus riehuu Yhdysvalloissa, mutta isot palloilusarjat ovat silti käynnistyneet kesällä. Esimerkiksi jääkiekkoliiga NHL ja koripalloliiga NBA ovat aloittaneet kauden uudestaan ilman yleisöä. Perässä on tulossa amerikkalaisen jalkapallon NFL, jonka kausi on tarkoitus aloittaa 10. syyskuuta.

Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen arvioi Washingtonista, että NFL:n linja saattaa näyttää suunnan, mitä maan palloilusarjoille syksyllä käy.

– Täällä nyt jännitetään NFL:n alkamista. Se on suurin urheilulaji täällä. Se sanelee nyt paljon, mitä NFL tekee. Jos he joutuvat perumaan kauden, niin muillakin sarjoilla keskeyttämiskynnys on taas paljon matalampi.

Yhdysvalloissa on tilastoitu torstaihin mennessä jo yli 160 000 koronavirustautiin liittyvää kuolemaa.

– Korona on koetellut pahasti tätä maata. Tautitilanne on todella paha etenkin Floridassa ja muualla etelässä, Hentunen sanoo.

Vuodesta 2020 puhutaan jo menetettynä vuotena

Hentusen mukaan amerikkalaisyleisö on suhtautunut kaksijakoisesti urheilusarjojen käynnistymiseen epidemian aikana. Osa faneista polvistuu Black Lives Matter -henkisesti kotikatsomoissa. Osa on puolestaan sitä mieltä, että urheilusarjat pitäisi keskeyttää heti.

– Vuodesta 2020 puhutaan jo menetettynä vuotena. On mahdollista, että kaikki urheilu menee vielä säppiin uudestaan. Tällä hetkellä koronan osalta ei ole valoa tunnelin päässä.

Vettä kiukaalle lyövät myös urheilijat. Useat NFL-huippupelaajat ovat jo päättäneet, etteivät pelaa tulevalla kaudella koronatilanteeseen vedoten. Myös esimerkiksi tenniksen Yhdysvaltain avointen puolustava mestari Rafael Nadal ei osallistu tänä vuonna arvostettuun grand slam -turnaukseen pandemiasta johtuen.

Politiikkaa pelissä enemmän kuin ennen

Hentusen mukaan Yhdysvaltojen urheilumaailmassa eletään juuri nyt täysin poikkeuksellisia aikoja. Koronatilanne ja urheilijoiden Black Lives Matter -polvistumiset ennen otteluita ovat pistäneet keiton porisemaan ennennäkemättömällä tavalla.

LAKE BUENA VISTA, FLORIDA - AUGUST 03: Indiana Pacers and Washington Wizards take to their knee during the playing of the National Athem at Visa Athletic Center at ESPN Wide World Of Sports Complex on August 03, 2020 in Lake Buena Vista, Florida. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Mike Ehrmann/Getty Images)
NBA-seurat Indiana Pacers ja Washington Wizards polvistuivat 3. elokuuta ennen ottelua. Kuva: Mike Ehrmann/Getty Images

– Tämä poliittinen ulottuvuus on tullut entistä enemmän ammattilaisurheiluun, ja se hakee nyt muotoaan. Sekä pelaajat että seurat ottavat kantaa asioihin. Urheilun asemaa yhteiskunnassa määritellään uudestaan: mikä on pelaajien rooli, ja miten paljon pelaajat voivat ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Hentusen mukaan myös amerikkalaiset firmat ja urheilusponsorit ovat satsanneet enemmän yhteiskuntavastuuseen.

– Jännä nähdä, miten paljon se vaikuttaa ammattilaisurheiluun tulevina kuukausina, Hentunen pohtii.

Lue myös:

Tennis palasi tällä viikolla, mutta jatkon suhteen on vielä paljon kysymysmerkkejä – onko US Openin pelaaminen järkevää?

Suosittelemme