Hyppää sisältöön

Presidenttiehdokas Kanye West saa republikaaneilta taustatukea – yritetäänkö Joe Bidenilta viedä mustien ja nuorten ääniä?

Räppäri Kanye West on päässyt monessa osavaltiossa ehdokaslistalle paikallisten republikaanivaikuttajien tuella.

Kanye West
Kanye West helmikuussa 2020. Maailmankuulu räppäri ilmoittautui viime kuussa presidenttikisaan. Kuva: Jean-Baptiste Lacroix / AFP
Sakari Nuuttila

Yhdysvaltain presidenttikisasta jo kertaalleen vetäytynyt ja nyt uudelleen kampanjoiva räppäri Kanye West näyttää saavan apua ehdokaslistoille pääsemisessä republikaanivaikuttajilta, kertoo uutistoimisto AP.

Ympäri maata tapahtuva avustus on herättänyt epäilyksiä siitä, että republikaanit yrittävät näin osaltaan viedä ääniä presidentti Donald Trumpin haastajalta, demokraattien Joe Bidenilta.

Ainakin Arkansasissa, Coloradossa, Ohiossa, Vermontissa ja Wisconsinissa West on hyväksytty ehdokaslistoille paikallisten republikaanivaikuttajien tuen ansiosta.

Demokraatteja hermostuttavat etenkin Ohio ja Wisconsin, jotka ovat vaa'ankieliasemassa tiukan taistelun kohteena. Tunnettu sitoutumaton ehdokas voisi hyvin keikuttaa venettä tällaisissa osavaltioissa.

Barack Obaman entinen varapresidentti Biden on vaaleissa mustien äänestäjien suosikki, ja hän tavoittelee myös nuorten ääniä. AP:n mukaan musta hiphop-ikoni West saattaisi kerätä ääniä molemmilta ryhmiltä.

Toisaalta villinä korttina West voisi myös viedä ääniä Trumpilta, sillä hän on ainakin aiemmin tukenut presidenttiä vahvasti, vaikka onkin viime aikoina tehnyt tähän pesäeroa.

Lue myös: ”Musta, valkoinen, intiaani, monirotuinen...” – USA:n äänestyskaavakkeet hämmentävät, mutta etnisyydellä on väliä Euroopankin vaaleissa

Republikaanit kiistävät

Republikaanit kiistävät, että heillä olisi mitään tekemistä Westin ehdokkuuden tukemisen kanssa.

– Emme tiedä mitään siitä, mikä Kanye West tekee tai mitä joku tekee hänen puolestaan, sanoi Trumpin kampanjan edustaja Tim Murtaugh New York Timesille (siirryt toiseen palveluun).

– Tykkään Kanyesta todella paljon. Minulla ei ole mitään tekemistä hänen ehdokkuutensa kanssa, sanoi puolestaan Trump Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa.

Sen sijaan Kanye West itse on viestinyt, ettei häntä haittaa äänien vieminen Bidenilta.

– En kiistä sitä, hän sanoi Forbesin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Westin itsensä mahdollisuuksia presidenttikisassa pidetään käytännössä olemattomina. Hänen puolisonsa Kim Kardashian on hiljattain julkisuudessa muistuttanut (siirryt toiseen palveluun), että West sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriöitä, ja on pyytänyt ihmisiltä myötätuntoa ja ymmärrystä.

Lue lisää:

Räppäri Kanye West palasi sittenkin Yhdysvaltain presidenttikisaan – piti kummastusta herättäneen kampanjatilaisuuden Charlestonissa

Räppäri Kanye West vetäytyy Yhdysvaltain presidenttikisasta

Räppäri Kanye West sanoo olevansa ehdolla USA:n presidentiksi – Elon Musk ilmoittautui heti tukijaksi

Suosittelemme sinulle