Hyppää sisältöön

Puolueet palauttaisivat etätyöt ja osa sulkisi yökerhot, jos koronatilanne pahenee – maskipakko epäilyttää

Puolueet luottavat siihen, että suositus kasvomaskin käytöstä riittää Suomessa, toisin kuin osassa Eurooppaa.

Hallituksen laaja etätyösuositus päättyi vasta viime viikolla. Arkistokuvassa mies tekee etätöitä kotitoimistossaan Vantaalla kesäkuun lopussa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Lähes kaikki eduskuntapuolueet ovat valmiit ottamaan etätyösuosituksen uudelleen käyttöön, jos koronatilanne sitä vaatii.

Tämä selvisi, kun Yle kysyi koronan mahdolliseen toiseen aaltoon varautumisesta eduskuntapuolueiden ryhmäjohtajilta.

Käänne olisi nopea, sillä hallituksen laaja etätyösuositus päättyi vasta viime viikolla.

Myös ravintoloiden anniskelun tiukentaminen uudelleen saa kannatusta. Laaja ymmärrys on lisäksi sille, että suomalaiset käyttäisivät kasvomaskeja ainakin suurten kaupunkien joukkoliikenteessä.

Sen sijaan eduskuntaryhmien puheenjohtajat suhtautuvat nihkeästi siihen, että kansalaiset voitaisiin pakottaa maskien käyttöön kuten osassa Eurooppaa on tehty.

Kyselyyn vastasivat hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat Antti Lindtman (sd.), Antti Kurvinen (kesk.), Jenni Pitko (vihr.), Paavo Arhinmäki (vas.) ja Anders Adlercreutz (r.) sekä oppositiosta Ville Tavio (ps.), Kai Mykkänen (kok.), Päivi Räsänen (kd.) ja Harry Harkimo (liik.).

Kysymykset koskivat kasvomaskeja, etätyösuositusta ja anniskelun rajoittamista.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Hallituspuolueet olisivat valmiita palauttamaan etätyösuosituksen, jos koronatilanne sitä vaatii. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoi tällä viikolla, että hallituksen etätyösuositusta on tarkasteltava uudelleen koronatartuntojen määrän kasvun takia.

Päähallituspuolue SDP:n Antti Lindtman sanoo, että yleinen etätyösuositus tulee ottaa ensimmäisten joukossa käyttöön, jos tautitilanne heikkenee.

Keskustan Antti Kurvinen korosti kuitenkin sen tärkeyttä, että etätyösuositus ja muut rajoitukset pitäisi pystyä tekemään alueellisesti.

Kokoomuksen Kai Mykkänen luottaisi työnantajien harkintaan eikä laittaisi etätyösuositusta kerralla koko maahan. Nyt-liikkeen Harry Harkimo antaisi työnantajien päättää etätöistä itse. Elinkeinoelämän keskusliitto on vastustanut etätyösuositukseen palaamista.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Puolueet eivät sulje pois myöskään sitä, että ravintoloiden anniskelua rajoitettaisiin uudelleen.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen olisi valmis jo harkitsemaan vakavasti yökerhojen sulkemista. Hän huomauttaa, että ne ovat monissa maissa toimineet "viruslinkojen" tapaan.

Sen sijaan toisen oppositiopuolueen kokoomuksen ryhmäjohtaja Mykkänen muistuttaa, että viruksen ei tiedetä tähän mennessä levinneen suomalaisissa yökerhoissa merkittävästi.

Perussuomalaisten Ville Tavio korostaa, että rajoituksia on tehtävä vain alueellisesti siten kuin alueellinen epidemiatilanne sitä edellyttää.

Vihreiden Jenni Pitko katsoo, että yökerhojen ja anniskelupaikkojen aukioloja on tarkasteltava ensimmäisten toimien joukossa, jos epidemia alkaa pahentua. SDP:n Lindtman sanoo, että valmius toimiin pitää olla, erityisesti jos korona leviää yökerhoissa.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Puolueet kannattavat yleisesti, että kasvomaskeja käytettäisiin erityisesti ruuhkaisissa joukkoliikennevälineissä.

Ainakin vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki huolehtisi siitä, että ihmisillä olisi tulotasosta riippumatta mahdollisuus saada maskeja käyttöönsä eikä niistä tule pienituloisille kohtuuton menoerä.

Vihreiden Jenni Pitkon mielestä kasvosuojaimia tulisi olla ilmaiseksi saatavilla joukkoliikenteen käyttäjille ja esimerkiksi ostoskeskuksissa.

Puolueiden kannat jakaantuivat siinä, pitäisikö maskien käyttämiseen voida myös velvoittaa.

Koronamaskin käyttö on pakollista monissa Euroopan maissa, ja sen puuttumisesta voidaan jopa sakottaa. Suomalaisia ei sen sijaan voitaisi pakottaa käyttämään kasvomaskeja nykyisten säädösten perusteella, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila torstaina.

RKP:n Adlercreutzin mukaan tarvetta lainmuutokselle ei ole ainakaan tällä hetkellä. Vain nyt-liikkeen Harry Harkimo kannatti suoraan maskipakon mahdollistamista.

Suurimmassa osassa puolueista luotetaan siihen, että jo pelkkä suositus kasvomaskin käytöstä olisi riittävä.

SDP:n Lindtman huomauttaa, että viime keväänä suomalaiset noudattivat suosituksia hyvin, minkä ansiosta tautitilanne pysyi Suomessa kohtuullisen hyvänä.

Myös kokoomuksen Mykkänen sanoo, että tämänviikkoinen kasvomaskien ostobuumi osoittaa, että suomalaiset kuuntelevat viranomaisten ohjeita.

– Nyt siis osa on rynnännyt ostoksille jo sen perusteella, että THL ja STM ovat alkaneet julkisesti keskustella kasvomaskien tarpeesta, Mykkänen sanoo.

Vihreiden Jenni Pitko vaatii, että mikäli kasvosuojaimien käyttöä edellytetään lainsäädännön keinoin, on valtion myös kannettava kustannukset suojaimien hankkimisesta kaikille kansalaisille.

Myös Päivi Räsänen mainitsi, että valtion tulisi tukea maskien saatavuutta niin, ettei korkea hinta tule esteeksi käyttää asianmukaisesti maskeja.

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Alueellisia maskisuosituksia ja etätyön jatkamista – Tässä 9 keinoa, joilla koronaviruksen toista aaltoa torjutaan

Tartuttavuusluku noussut yli yhden, maskisuositus ehkä ensi viikolla, Balkanilta ja Ruotsista uusia tartuntoja matkailijoiden mukana

Suosittelemme sinulle