Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Suomalaista apua matkalla Libanoniin: Tero Lähdesmäki ja viisi muuta matkasivat Beirutiin tänään pelastustöiden keskelle

Pelastusopisto kokosi ryhmään muun muassa tietoteknistä osaamista. Aluksi komennus on kaksiviikkoinen.

Suomesta matkasi Beirutiin, Libanoniin perjantaina kuuden hengen Finn Rescue -tekninen asiantuntijaryhmä.
Suomesta matkasi Beirutiin, Libanoniin perjantaina kuuden hengen Finn Rescue -tekninen asiantuntijaryhmä. Kuva: Pelastusopisto
Nina Svahn
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalainen kuuden hengen teknisen avun tiimi on matkannut Beirutiin, Libanoniin tänään perjantaina.

Libanonin viranomaiset ovat pyytäneet apua EU-mailta, sillä viime tiistaina sattuneen räjähdysonnettomuuden vahingot ovat mittavat.

Suomalaisjoukko on kansainväliseen pelastustoimintaan koulututettu Finn Rescue -ryhmä. Asiantuntijat on koonnut Pelastusopisto ja ryhmä toimii pelastustehtävissä Suomen valtion lähettämänä, EU:n pelastuspalvelumekanismin pyynnöstä.

Yksi lähtijöistä on Tero Lähdesmäki. Siviilityössään hän toimii kansainvälisen pelastusavun koordinaattorina Pelastusopistolla Kuopiossa.

Lähdesmäki oli vielä kesälomalla, kun viesti mahdollisuudesta osallistua EU-operaatioon Beirutissa tavoitti hänet.

– Lyhyt keskustelu perheen kanssa ja vastasin, että olen käytettävissä. Eilisaamuna sitten tuli tieto, että minut on valittu tähän joukkoon. Eilinen olikin melkoista rumbaa lääkärintarkastuksineen ja kalustonpakkaamisineen.

Tero Lähdesmäki on yksi suomalaisen asiantuntijaryhmän jäsenistä, joka työskentelee Beirutissa.
Tero Lähdesmäki on yksi suomalaisen asiantuntijaryhmän jäsenistä, joka työskentelee Beirutissa. Kuva: Matti Luoto

Beirutissa suomalaistiimin tehtävänä on tukea asiantuntijaryhmää, joka koordinoi EU:sta tulevaa apua ja tehostaa sen perille vientiä.

Lisäksi EU:n yhteiseen koordinaatioryhmään valittiin tiiminvetäjä Suomesta, hän on sisäministeriön erityisasiantuntija Pekka Tiainen.

– Suomalaisryhmä vaikuttaa vahvasti siihen, että mitä EU näkee ja kuulee alueella ja miten jäsenmaille raportoidaan mahdollisesta lisäavun tarpeesta, sanoo Pelastusopiston koulutuspäällikkö Ville-Veikko Pitkänen.

Pelastusopisto kokosi ryhmään muun muassa tietoteknistä osaamista. Suomalaiset varmistavat, että EU:n asiantuntijoilla on paikka missä tehdä töitä, nukkua ja ruokailla – ja että tietoliikenneyhteydet pelaavat.

Ryhmästä neljä jäsentä lähti matkaan perjantaiaamuna reittilennoilla, mukanaan esimerkiksi tietokoneita ja puhelimia.

Suomalaisten mukana Beirutiin matkaa mm. työtiloiksi ja majoitukseen tarkoitettuja telttoja sekä tietotekniikkaa.
Suomalaisten mukana Beirutiin matkaa mm. työtiloiksi ja majoitukseen tarkoitettuja telttoja sekä tietotekniikkaa. Kuva: Pelastusopisto

Tero Lähdesmäki ja kollegansa Matti Luoto lentävät Beirutiin perjataina päivällä rahtikoneen matkassa.

– Meidän mukanamme on sitten se leiri, Lähdesmäki sanoo.

Tällä tietoa suomalaiset ovat varautuneet työskentelemään Beirutissa kaksi viikkoa.

– Alkuvaiheessa on hektistä, kun leiri rakennetaan ja sinne tehdään tietoliikenneyhteydet. Lisäksi teemme toimisto- ja kokoustilat sekä ruokailutilat ja majoitukset teltoista. Ja telttasaunakin lähtee mukaan.

Tero Lähdesmäki matkaa Beirutiin odottavin mielin, tällaista komennusta varten on harjoiteltu. Selvää on, että työtä tullaan tekemään haastavissa olosuhteissa.

– Pelastustoiminta on yhä käynnissä, mutta myös 300 000 asunnotonta on iso ongelma ja loukkaantuneet kuormittavat terveydenhuoltojärjestelmää. Ja vielä covid-tilanne siihen lisäksi.

Lue myös:

Tämä Beirutin räjähdyksestä tiedetään nyt: Uhriluku jo 149, poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajiin, Macron vaatii Libanonin hallinnolta muutoksia

Suosittelemme sinulle