Hyppää sisältöön

Bukarestista Helsinkiin saapuneen lennon matkustajat ohjattiin suoraan koronatestiin – STM:n valmiusjohtaja: "Poikkeaa täysin siitä, miten on aiemmin toimittu"

Romanialaisen Blue Air-yhtiön lennolla oli yli sata matkustajaa.

Pekka Tulokas Helsinki-Vantaan lentokentällä perjantaina 7. elokuuta 2020.
STM:n valmiusjohtaja Pekka Tulokas sanoi lentokentällä, että vastaavia testauksia jatketaan tarpeen mukaan. Kuva: Arttu Timonen / Yle
Jaana Hevonoja

Helsinki-Vantaan lentoasemalle Romanian Bukarestista tänään illalla noin kello 20.30 saapunut Blue Air-yhtiön lennolla olevat hiukan yli sata matkustajaa ohjattiin suoraan koronavirusteihin.

– Testaamiseen liittyy silti vapaaehtoisuus, pakko ei ole testeihin mennä, se vaatisi päätöksen avilta. Suositus on kuitenkin hyvin vahva, sanoo valmiusjohtaja Pekka Tulokas sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tulokkaan mukaan maan hallitus on edellyttänyt koronavirustartuntojen kuriin saamiseksi tehostettuja toimenpiteitä.

– Tähän asti on annettu informaatiota ja ohjausta sekä järjestetty mahdollisuus testaukseen, mutta nyt kun valmius on luotu, on aika ryhtyä myös järeämpiin toimiin. Tämä siis poikkeaa täysin siitä, miten on aiemmin toimittu, Tulokas kertoo.

Juuri tämä lennon matkustajat valikoituivat Tulokkaan mukaan kohteeksi, kun yhdessä THL:n kanssa katsotiin, mistä tautia on erityisesti tullut Suomeen. Balkanilta on tullut Suomeen tartuntoja viime aikoina suhteellisen paljon.

– Tämä ei jää lentokentällä ainutkertaiseksi testeihin ohjaamiseksi. Tilanteita katsotaan tapauskohtaisesti ja arvioon vaikuttaa maan tautitilanne, hän sanoo.

Tulokkaalla ei ole tietoa moniko lennolla on ulkomaalainen, mahdollinen koneen vaihtaja ja moniko suomalainen. Testin oton jälkeen, matkustajat saavat toimintaohjeet. Testitulos ei vielä kentällä selviä.

Testatut pitivät ohjausta testaukseen tärkeänä

Helsinki-Vantaan lentoasemalla paikalla olleen Ylen toimittajan Tiina Karpin mukaan koneen matkustajat testattiin ennen kuin he saapuivat terminaalin yleiseen tilaan. Matkustajat tulivat yleiseen tilaan maskit päässä.

Mies puhuu maski päässä toimittajalle.
Feranmi Atiba totesi: "It's better to be safe than sorry" eli turvallisuus ennen kaikkea. Kuva: Arttu Timonen / Yle

Yksi kentällä testatuista oli nigerialainen Feranmi Atiba. Hän sanoi saaneensa tiedon tulevasta testauksesta ennen lentokoneen lähtöä. Hänen mielestään testaustoimepiteet ovat välttämättömiä, jotta virus saadaan kuriin ja tautitapaukset eristettyä..

Atiban mielestä Romaniassa koronatilanne on samankaltainen kuin Suomessa.

Nainen puhuu toimittajalle maski päässä.
Christina Pentikäinen sanoi, että itse testaus ei tunnu toimenpiteenä mukavalta, mutta on silti tärkeätä. Kuva: Arttu Timonen / Yle

Toinen testattu Christina Pentikäinen. oli saanut tiedon testistä suomalaiselta mieheltään. Bukarestista saapuva Pentikäinen sanoi, että testin tulosta pitää odottaa 24 tuntia, mutta vastauksesta huolimatta on jäätävä 14 vuorokauden kotikaranteeniin.

Pentikäinen sanoo koronatilanteen olevan Romaniassa Suomea vakavampi.

– Testihän ei ole pakollinen, mutta on parempi, että kaikki testataan, jotta mahdolliset oireettomat kantajat saadaan kiinni.

Aiheesta lisää:

Turun lentoasemalle terveyspiste koronaviruksen varalta – Balkanin alueelle matkustaneilla useita tartuntoja

Suosittelemme sinulle